Niemedyczne forum zdrowia

BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY => Dział kulinarny => Wątek zaczęty przez: Metaldaw 23-04-2012, 16:44



Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 23-04-2012, 16:44
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 23-04-2012, 18:18
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.

To mąka ryżowa też może być glutenowa, bo przecież nie wiadomo z jakiego jest ryżu. Jakie mają gluten?


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 23-04-2012, 19:34
Nie każdy ryż jest bezglutenowy.
Po czym można to poznać?


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 24-04-2012, 11:13
Po opisie na opakowaniu.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 24-04-2012, 15:29
Ryż nie zawiera glutenu. Zawiera białka roślinne: prolaminy i gluteiny, jak każdy inny rodzaj kaszy glutenowej czy bezglutenowej. Są to cegiełki, które tworzą białka charakterystyczne dla danego zboża. Ryż, proso, gryka, kukurydza są bezglutenowe, choć niepozbawione białka roślinnego. Innym białkiem roślinnym jest gluten, występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie.  

Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten.
Cytat
Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten.
/Metaldaw


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 24-04-2012, 18:58
Cytat
Ryż nie zawiera glutenu.

Bzdura! występują gatunki ryżu zarówno bezglutenowe jak i zawierające gluten.

Cytat
Oryza sativa to autentyczny przodek wszystkich upraw w Azji. Można wyróżnić trzy rodzaje: Japonica wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ zawiera gluten.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Misia 24-04-2012, 19:33
No to jaki kupić ryż, żeby był bezglutenowy? Na torebkach nie ma takiej informacji.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 25-04-2012, 05:20
Metaldaw, podawaj źródla swoich informacji. Może istnieje jakiś jeden gatunek ryżu z glutenem, nie upieram się. Ryż zwany glutenowym jest tak nazywany ze względu na swoją kleistość, a nie z powodu glutenu, bo go nie zawiera. To nazwa potoczna. W Internecie znajdziesz mnóstwo "wiedzy", weryfikuj ją w książkach, tam rzadziej przepuszcza się "wiedzę niesprawdzoną". Jeśli faktycznie istnieje ryż glutenowy, to trzeba o tym poinformować cale rzesze ludzi z celiakią, spożywanie wskazanego dla nich zboża może doprowadzić do ciężkich nieodwracalnych zmian w jelitach.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Eovo 25-04-2012, 07:45
No to z tym ryżem, że zawiera gluten, zaskoczony jestem. Poproszę o źródło.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 25-04-2012, 10:24
O tym, że są gatunki ryżu zawierające gluten dowiedziałem się od znajomego z celiakią. Istnieją dwa gatunki ryżu zawierające gluten, a jeden z tych gatunków jest najpowszechniej uprawiany.
Od długiego czasu nie mam już z nim kontaktu więc ciężko mi podać jego źródła. Poza tym mieszkam w UK gdzie na opakowaniach ryży jest informacja o zawartości glutenu - te bezglutenowe są dodatkowo oznaczone (więc muszą być gatunki glutenowe i bezglutenowe), wiec nie czuję potrzeby doszukiwania się źródeł w tym temacie.

Po wpisaniu zapytania w google:
http://www.sonko.pl/x.php/1,53/O-ryzu-wiemy-wszystko.html


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 25-04-2012, 13:58
Istnieje gatunek ryżu zawierający gluten. /Metaldw

Ale na pewno kleistość w ryżu zależy od skrobi.
To, że niektóre firmy oznaczają swoje produkty ryżowe jako bezglutenowe, nie wynika z faktu istnienia ryżu glutenowego, tylko zaznaczają w ten sposób "czystość" na każdym etapie produkcji. Jeśli w zakładzie oprócz ryżu przetwarza się zboża glutenowe, ryż, płatki i mąka z niego mogą być "zanieczyszczone" glutenem na linii produkcyjnej czy w czasie składowania.
Dzięki, Metaldaw, za ciekawe informacje ryżowe :-)
Jeszcze coś znalazłam, może stąd cale nieporozumienie. Ryż glutenowy nie nazywa się tak naprawdę glutenowy, a kleisty. To uproszczenie wzięło się ze spolszczenia angielskiego: "glutinous", co oznacza: "kleisty", nie zaś glutenowy. Ma bardzo mało albo wcale amylozy, a dużo amylopektyny, która odpowiada za jego "glutenową" kleistość.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 25-04-2012, 14:27
Isia! przecież w linku wyraźnie jest napisane, że istnieje ryż z glutenem.

Czystość produkcji to inna sprawa - faktycznie można zanieczyścić w ten sposób jedne produkty drugimi, ale po co upierasz się przy tej "bezglutenowości" ryżu? Mam do Ciebie wysłać laboratorium by przy Tobie przebadali wszystkie gatunki ryżu i Ci udowodnili? Zamiast upierać się przy swojej opinii poszukaj informacji w tym temacie na własna rękę i nie wprowadzaj w błąd czytelników.


Tytuł: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 25-04-2012, 15:12
Piszę tylko i wyłącznie dlatego, żeby nie wprowadzać w błąd ludzi, którzy szukają zbóż bezglutenowych. Poszukałam. Nawet znalazłam, skąd w naszych polskich opracowaniach pojawiła się nazwa: ryż glutenowy. Wyjaśnienie znajdziesz w moim poprzednim poście. Mam 19-letnią córkę od urodzenia "bezglutenową". Znam temat dość dobrze, ale nie uważam się za alfę i omegę, dlatego uważnie czytam Twoje informacje i je weryfikuję. Lubię poznawać nowe fakty, lubię się uczyć. Dzięki Tobie odświeżyłam "ryżową wiedzę", z zaciekawieniem szukałam wiadomości o ryżu z glutenem. Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę.  


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Rif 26-04-2012, 08:51
Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Fabularasa 26-04-2012, 09:17
Z glutenem czy bez, jest to tani wypełniacz, z którego powinno się zrezygnować.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 26-04-2012, 09:49
Od 2 lat nie jadłem ryżu. Nie brakuje mi go. Za to widzę, że mam jeden problem mniej.

Mam takie samo zdanie. Ryżu nie jem od dawna i nic na tym nie tracę. Zależy mi jednak na docieczeniu prawdy, bo mam koleżankę chorą na SM, która je wafle ryżowe zamiast pieczywa. Bezglutenowo odżywia się od kilku lat i to ona mnie do bezglutenowości zachęcała. Nie jest Biosłonejką.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Metaldaw 26-04-2012, 10:01
Cytat
Fakt, pisze się o takim ryżu, ale jego prawidłowa nazwa to: ryż kleisty. Nie zawiera glutenu tylko "klej" - amylopektynę.

Akurat ten gatunek nie zawiera glutenu:

Oryza sativa var. glutinosa lub Oryza glutinosa — specjalny gatunek krótkoziarnistego ryżu azjatyckiego, charakteryzujący się odmiennym smakiem i dużą kleistością po ugotowaniu. Ryż kleisty, podobnie jak zwykły, nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany w diecie bezglutenowej.

Tutaj odmiana zawierająca gluten:

Oryza sativa Japonica - wyróżnia się ciemną barwą, wyprostowanymi łodygami i małą liczbą pędów oraz wąskimi ziarnami. Jest ona zakwalifikowana jako ryż krótkoziarnisty, zawiera dużo skrobi i zazwyczaj skleja się podczas gotowania. Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten.

Faktycznie ryż jest tylko wypełniaczem i łatwo można się bez niego obyć.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 26-04-2012, 10:14
Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Agata 26-04-2012, 10:45
Wysłałam zapytanie do firmy Sonko. Ciekawe co odpowiedzą.

Pewnie odpowiedzą, że nie zawierają glutenu, bo jest to wyraźnie napisane na ich stronie.
http://www.sonko.pl/x.php/1,26/Wafle-ryzowe.html


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Nieboraczek 26-04-2012, 11:00

Oryza sativa Japonica -  Często określa się go nazwą ryż glutenowy ponieważ jako jedyny ze wszystkich gatunków ryżu zawiera gluten.
 

W waflach nie wiadomo z jakiej odmiany są ale jeśli je się sam ryż to wystarczy tej odmiany nie kupować, na to wychodzi.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 26-04-2012, 13:56
Pieczywo chrupkie kukurydziano - ryżowe firmy Chaber zawiera gluten, chociaż jego składniki są bezglutenowe. Zanieczyszczenie zbóż w czasie przetwarzania wystarczy, żeby produkty z nich nie nadawały się dla chorych na celiakię. Mąka i kasza kukurydziana firmy Kupiec jest również "glutenowa", chociaż z natury nie zawiera glutenu, ale ma duże "domieszki glutenowe" innych zbóż. To dane z 2010 roku, z bieżącego nie znam, bo przestałam się interesować tematem, może ww. firmy zweryfikowały "czystość" swoich produktów.
Rozmawiając o glutenie można niemal dowieść kwadratury kola. Słowo gluten jest często używane jako określenie technologiczne, bo każde zboże składa się ze skrobi i białka. I to białko (a raczej białka) to właśnie gluten. W tym ujęciu można znaleźć również gluten kukurydziany. Tyle że jest on połączeniem innych białek niż w przypadku tego groźnego dla bezglutenowców.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Whena 26-04-2012, 15:42
Isia, mój mąż je to pieczywo chaber kukurydziano-ryżowe i na stronie producenta jest na czerwono napisane, że nie ma w nim glutenu.
http://www.chaber.com.pl/10_Pieczywo-chrupkie.html


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 26-04-2012, 16:45
W waflach nie wiadomo z jakiej odmiany są ale jeśli je się sam ryż to wystarczy tej odmiany nie kupować, na to wychodzi.

Czy macie tę informację na opakowaniu - o odmianie ryżu, z którego są zrobione wafle? Ja takiej nie widziałam.


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Isia 27-04-2012, 05:25
Wheno, wiem, że taką informację podają na opakowaniu. Po badaniach w 2010 roku obiecali to zmienić. Albo napis na: produkt o niskiej zawartości glutenu, albo "czystość" produktu, bo użyte w pieczywie składniki same w sobie były i są bezglutenowe. Być może zadbali o to drugie :-) Zresztą te informacje są ważne jedynie dla chorych na celiakię, gdy nawet śladowe ilości glutenu wyrządzają duże szkody. Dla osoby, która po prostu unika glutenu, takie niuanse nie mają znaczenia i nie ma co w nie wnikać.
"Wygrzebałam" te wyniki dla ciekawych ;-). Link: http://www.celiakia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=218%3Abadania-produktow-wyniki-drugiej-tury&catid=29%3Astowarzyszenie&Itemid=28


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Agnieszka 27-04-2012, 09:42
Isiu, bardzo dziękuję Ci za link. Dla mojego Jasia, u którego widzę objawy choroby Duhringa, to bezcenna pomoc! :)


Tytuł: Odp: Ryż - zawiera gluten czy nie?
Wiadomość wysłana przez: Kozaczek 02-12-2016, 20:44
Hura, mamy ryż bez glutenu!

 - https://www.youtube.com/watch?v=0YgRxKI2OqU