Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Korzyści stosowania metod prozdrowotnych => Wątek zaczęty przez: Dusiu70 03-04-2014, 18:27



Tytuł: Odżywianie się według ZZO, a zakwaszanie organizmu
Wiadomość wysłana przez: Dusiu70 03-04-2014, 18:27
Czasami przewijał się temat zakwaszania organizmu, podczas odżywiania się według polecanych tutaj zasad. Że niby takie ilości mięsa i jaj tylko równoważone surówką, muszą zakwasić organizm.
Norma pH krwi wynosi od 7,35-7,45. Niektórzy rozróżniają normy pH dla krwi tętniczej i żylnej. Jest to dla mnie logiczne, ponieważ krew tętnicza jest bardziej dotleniona od krwi żylnej. I tak norma pH wynosi: dla krwi tętniczej 7,35-7,45, a dla żylnej 7,32-7,42.
Ostatnio mój syn na uczelni miał wykonywany test pH krwi. Jego zadaniem było hiperwentylowanie się. Badanie krwi (żylnej) było robione przed zadaniem i po. Wynik był taki: przed 7,42; po 7,46.
Dodam jeszcze, że syn sporo ćwiczy i dzień wcześniej miał trening wysiłkowy. Tkanka tłuszczowa w jego organizmie to raptem 6%.
Uważam, że możliwość zakwaszenia organizmu stosując nasze zasady, można wsadzić między bajki.


Tytuł: Odp: Odżywianie się według ZZO, a zakwaszanie organizmu.
Wiadomość wysłana przez: Osci 03-04-2014, 21:02

Uważam, że możliwość zakwaszenia organizmu stosując nasze zasady, można wsadzić między bajki.
Bo to kolejny mit jak cholesterol, tyle że bardziej modny i stosowany przez producentów suplementów i cudownych wyciskarek oraz sklepów eko.