Niemedyczne forum zdrowia

BLOK OGÓLNY => Ciekawostki z mediów - linkownia => Wątek zaczęty przez: Xemonoj 31-07-2015, 10:33



Tytuł: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Xemonoj 31-07-2015, 10:33
http://www.damianparol.com/glutenowa-paranoja/

badania naukowe :)

Cytat
– Gluten (hydrolizat*) może korzystnie wpływać na układ immunologiczny, szczególnie u osób chorych [16, 17].

:D


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Savage7 31-07-2015, 21:41
Tak to już jest, że przeciw jednym badaniom naukowym zaraz robione są inne badania naukowe. Te drugie oczywiście wykluczają te pierwsze. Cóż, my nie mamy możliwości przeprowadzania badań laboratoryjnych aby sprawdzić czy gluten obniża poziom trójglicerydów albo czy obniża markery uszkodzenia mięśni (być może tak jest). Mamy jednak swoje organizmy i kierujemy się własnymi doświadczeniami, które w wielu przypadkach są bardzo duże. Ja osobiście lepiej się czuję bez glutenu i to jest dla mnie wyznacznik.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Dużagosia 01-08-2015, 17:09
Cytat
gluten obniża poziom trójglicerydów
Jak jadłam gluten, trójglicerydy miałam w górnej granicy. Od kiedy nie jem glutenu, spadły do 90.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Filutek 03-08-2015, 15:48
Trzeba wziąć pod uwagę, że mąki zbożowe to nie tylko gluten. To również obecność środka na chwasty,
takiego jak Roundap. Powszechne w mojej okolicy jest spryskiwanie pszenicy i innych zbóż na tydzień przed
zbiorem, aby kłosy równo dojrzały. O tym trzeba pamiętać kupując chleb.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Kresu 03-08-2015, 18:46
Trzeba też pamiętać, że ziarna, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe nie wytwarzają lektyn ani innych substancji szkodzących ich zjadaczom, ot tak sobie, dla fantazji. One po prostu bronią się w ten sposób przed zjedzeniem, a więc przed wyginięciem, bo całe, nienaruszone ziarno wraz z zarodkiem (w przypadku traw) jest ich jedyną szansą na potomstwo.

Więcej o takich substancjach np. tu:
http://niebezpiecznezboza.com/lektyny-podstepne-bialka/ (http://niebezpiecznezboza.com/lektyny-podstepne-bialka/)


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Angelika 12-09-2016, 19:58
Znalazłam taki artykuł. Ciekawe czy to prawda.

http://kobieta.wp.pl/pigulki-na-nietolerancje-glutenu-wkrotce-w-sprzedazy-5982764743623297a


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: ArtComp 12-09-2016, 20:03
Znalazłam taki artykuł. Ciekawe czy to prawda.

Zakładając nawet, że a i owszem, to masz tam stwierdzenie:

Cytat
Niestety, pigułki nie będą służyć wyleczeniu, a jedynie poprawie jakości życia osób chorych na celiakię.

Czyli dokładnie to samo jak w przypadku innych "lekarstw"...


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Angelika 12-09-2016, 20:55

Cytat
Niestety, pigułki nie będą służyć wyleczeniu, a jedynie poprawie jakości życia osób chorych na celiakię.

Czyli dokładnie to samo jak w przypadku innych "lekarstw"...

Zauważyłam to. Nie sądzę, żeby w ogóle wymyślili lek na celiakię.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Kalina 02-09-2019, 16:05
Ostatnio oglądałam film o glutenie, i po raz pierwszy usłyszałam, że osoby z grupą krwi B i AB mają nietolerancję glutenu pszenicznego.
Instrukcja Obsługi Organizmu odc. 13 - Gluten pszeniczny
https://www.youtube.com/watch?v=iu46bqeBVE0

Tak się składa, że mam grupę krwi B i w moim przypadku występuje nietolerancja glutenu, ale dała o sobie znać dopiero po całkowitym wykluczeniu glutenu.

Już 5 rok w naszym domu nie ma produktów z glutenem. Pierwsze 3 lata były dość koszmarne, miałam wrażenie, że byłam utkana z glutenu i organizm wyrzuca go ze mnie, a nawet przypadkowy kontakt z glutenem(zapach pieczonego ciasta) powodował wysypkę.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Skorupion 24-10-2019, 22:06
Kliniczne testy potwierdziły skuteczność nowej metody oswajania organizmu chorych na celiakię z glutenem. W metodzie wykorzystano biodegradowalne nanocząstki CNP-101, które przenoszą gluten. Dzięki temu system immunologiczny nie atakuje alergenu i może się upewnić, że ten związek jest bezpieczny..........Po wstrzyknięciu takiej cząsteczki do krwiobiegu, jest ona ignorowana przez układ odpornościowy, a po wchłonięciu przez makrofagi, system odpornościowy uczy się, że przetransportowana substancja nie jest groźna.

https://www.chip.pl/2019/10/wynaleziono-szczepionke-na-celiakie-ta-sama-metoda-mozna-leczyc-tez-alergie-i-stwardnienie-rozsiane/



Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Piotr 25-10-2019, 12:16
Kliniczne testy potwierdziły skuteczność nowej metody oswajania organizmu chorych na celiakię z glutenem.

Będzie to zapewne kolejna sztuczka medyczna, żeby ogłupić organizm a wyhodować pacjenta.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Darko 30-03-2022, 12:25
Potrzebuję zrobić test na gluten, tylko go nie spożywam. Czy na teście z krwi wyjdzie mi, że mam na niego nietolerancje czy zjeść go trochę?


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Piotr 30-03-2022, 18:50
Jeśli masz silną nietolerancję na gluten, to i tak na teście to wyjdzie nawet jeśli kilka lat go nie jadłeś. Ale możesz coś wcześniej podjeść.


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Darko 07-04-2022, 14:36
Dobę przed pobraniem krwi jadłem gluten. Objawy po zjedzeniu: ból/ucisk głowy i zatok przynosowych, kłucie w okolicy prawej nerki, później lewej, bulgotanie/przelewanie w esicy zstępującej. Stolec był prawidłowy.

Krewetka f24   0 / do 0,35     [ kU/l ]  Klasa East / stężenie   0 / <0,35
Mąka żytnia f5   0 / do 0,35     [ kU/l ]  Klasa East / stężenie   0 / <0,35
Gluten - f79   0 / do 0,35     [ kU/l ]  Klasa East / stężenie   0 / <0,35
Mąka owsiana - f7   0 / do 0,35  [ kU/l ]  Klasa East / stężenie   0 / <0,35


Tytuł: Odp: O glutenie
Wiadomość wysłana przez: Piotr 07-04-2022, 18:35
Coś mi się wydaje, że Ty mylisz alergię z nietolerancją.