Niemedyczne forum zdrowia

PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH => Często zadawane pytania => Wątek zaczęty przez: Pablo 30-01-2009, 07:40



Tytuł: Macerat z korzenia prawoślazu
Wiadomość wysłana przez: Pablo 30-01-2009, 07:40
Cytat od: Grażyna, 29-01-2009 21:26
Zalać 1 łyżkę korzenia 1 szklanką zimnej/letniej wody i odstawić na 6-8 h. Odcedzić. Macerat w kubku wstawić do większego garnuszka z wodą, a ten lekko podgrzać na kuchence. Wypić ciepły - powoli, małymi łykami (podobnie jak pije się napary lub wywary z ziół - co to macerat, co napar, a co wywar, można znaleźć w google).
Pić 2-3 x dziennie w przypadku suchego kaszlu.
 
Z moich obserwacji - pijąc przygotowaną porcję, najlepiej nastawiać następną porcję, gdyż dłużej przechowywany, jest niedobry, a nawet może spowodować luźny stolec.