Niemedyczne forum zdrowia
03-05-2024, 11:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobić masło  (Przeczytany 17841 razy)
Fasolka
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-11-2008, mąż: 09-02-2009, koktajl: 12-2008
Wiadomości: 142

« : 18-03-2010, 11:49 »

Ja kiedyś spróbowałam zrobić masło samodzielnie, ze śmietanki i też mi nie smakowało.
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #1 : 18-03-2010, 11:56 »

Smaczne masło wychodzi ze śmietany ukwaszonej. Gdy raz zrobiłam ze słodkiej śmietany, to mi nie wyszło, a z kwaśnej zawsze wychodzi pyszne.
Zapisane

Voldin
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.06.2008 - 30.05.2011
Wiadomości: 309

« Odpowiedz #2 : 18-03-2010, 12:08 »

A jak Wy to masło sami robicie? Ja chyba przez przypadek raz zrobiłem masło. Śmietana za długo nie chciała się ubić i w końcu na łopatce zebrał się sam tłuszcz, a po bokach biała woda msn-wink Ale podejrzewam, że tradycyjne sposoby wyrobu masła wyglądają inaczej msn-wink
Zapisane
Zoska_ka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 62
MO: 02-07-2008
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 78

« Odpowiedz #3 : 18-03-2010, 12:20 »

Kiedyś jak byłam mała (czyli bardzo dawno!) moja mama wlewała śmietanę do słoika lub butelki, zakręcała i machała tym jak przyrządem tak długo, aż pojawiły się w płynie grudki. Potem było to wylewane do miseczki , drewnianą łyżką wybierane do drugiej aby uformować  z tej masy kulkę. Potem ta kulka była płukana pod bieżącą wodą-cały czas mieszane drewniana łyżką, aby jak mówiła mama wypłukać goryczkę. Po zrobieniu to masło było przechowywane w słoiku ze słona wodą w lodówce. Przyznam, że teraz sama nigdy nie robiłam takiego masła.
Zapisane

MO pije też mąż, starsza córka i moja mała sznaucerka i od 06.2010 młodsza córka.
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #4 : 18-03-2010, 15:07 »

Smaczne masło wychodzi ze śmietany ukwaszonej. Gdy raz zrobiłam ze słodkiej śmietany, to mi nie wyszło, a z kwaśnej zawsze wychodzi pyszne.

Zuzo, jak robisz masło z ukwaszonej śmietany? Czy tak, jak pisze Zofia?
« Ostatnia zmiana: 18-03-2010, 15:20 wysłane przez Szpilka » Zapisane

Zuza
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683

« Odpowiedz #5 : 19-03-2010, 08:45 »

Zuzo, jak robisz masło z ukwaszonej śmietany? Czy tak, jak pisze Zofia?

Kiedyś też tak robiłam, a teraz mam maślniczkę, ale nie całą drewnianą. Na dole jest po prostu słoik a reszta to drewniane elementy, coś takiego: http://www.optymaleko.pl/wyroby_drewno/oferta,886.html.
Dla chętnych do robienia masła dobra rada: przed ubijaniem dobrze jest śmietanę ogrzać, ja np: stawiam słoik na 2 - 3 godziny na grzejniku lub dolewam około pół szklanki ciepłego mleka. Ostatnio ubicie masła zajęło mi chyba 3 minuty, a zimną i gęstą śmietanę można ubijać i godzinę (wiem to z doświadczenia).
Na koniec jest oczywiście płukanie masła zimną wodą do momentu aż nie będzie miało kwaśnego zapachu. Można to robić łyżką w misce, ale ja wolę umytą rękę włożyć do słoika i po prostu je ugniatać. Dla mnie jest to szybszy sposób i można tak wycisnąć zdecydowanie więcej maślanki. Wcześnie moje masło nie pachniało tak ładnie jak teraz.
Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #6 : 19-03-2010, 19:51 »

Zapytałam, o to, jak zrobić masło, mojego ulubionego blogera, Antoniego Czypraka - "Kuchnia na gazie".
Oto co odpisał:
"No to będzie, tak, kochanieńka. Bierze się śmietanę, ale taką tłustą, od
chłopa, bo sklepowa to do niczego nie nadaje się, wlewa się ją do
masielnicy, która wygląda jak kanka, tylko ma pokrywkę z dziurą, przez którą
wkłada się tłuczek i się tym tłuczkiem napaździerza, bełta się aż się
wytworzy masło.
Oczywiście, śmietanę można kupić albo zrobić samemu z tłustego mleka.
O, i tak to na wioskach się robi. A właściwie robiło się, bo teraz to ludzie
mają te różne miksery, meleksery i inne ustrojstwa do czorta niepodobne, i
taką mechanizacją także można masło uzyskać. msn-wink

Mam nadzieję, że niczego nie poplątałem. Wbrew treści bloga, moje pojęcie o
rolnictwie jest żadne i miałbym trudności w odróżnieniu podorywek od
kultywatora msn-wink"
 
Skoczcie w wolnej chwili na ten blog. Cudeńko lingwistyczne i nie tylko. thumbup

http://kuchnianagazie.blogspot.com/

« Ostatnia zmiana: 19-03-2010, 19:53 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #7 : 07-10-2012, 07:16 »

Po co machać słoikiem lub tłuc w masielnicy, skoro są miksery i roboty. Ja przez rok machałem kilka razy w tygodniu słojem, ale mi się znudziło i zacząłem używać miksera. Różnicę jest na korzyść urządzenia. Masło wychodzi jeszcze lepsze - bardziej ubite. Wcale nie trzeba go oblewać zimną wodą, płukać ani stosować innych wywijasów a jedynie drewnianą łyżką pougniatać, aby pozbyć się resztek maślanki, wody. Maślankę można użyć do wyrobu chleba ze zmielonej, niepalonej kaszy gryczanej. Co do śmietany to słodka wymaga dłuższego miksowania / machania, aniżeli kwaśniejsza. Podobnie z jej temperaturą; z zimną powalczymy dłużej niż z mającą temperaturę pokojową. Masło z kwaśnej śmietany ma charakterystyczny, serowaty zapach. Najlepsze masło (według mnie) wychodzi ze śmietany świeżej, schłodzonej. Ze śmietany lekko kwaśnej i/lub ciepłej wychodzi jaśniejsze. Z zimnej i świeżej - bardziej żółte. Ze sklepowej śmietanki też można je zrobić.
« Ostatnia zmiana: 07-10-2012, 07:23 wysłane przez Gibbon » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #8 : 07-10-2012, 12:02 »

Jaką ilość śmietany 'obrabiasz' jednorazowo, aby nie szukać masła po kątach naczynia?
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!