Czy wiecie że, Xylitol to cukier brzozowy
Wiemy, przerabialiśmy to, ale nie zamierzamy korzystać, a na pewno - nadużywać. Jest to dziwny związek chemiczny. Jak sama nazwa wskazuje jest to alkohol (-ol) słodki w smaku, cukrol, podobnie jak... sorbitol. Ksylitol jest reklamowany jako cukier brzozowy, ale dawno już nikt nie pozyskuje go jak dawniej, działając wodą na drewno brzozowe - obecnie przez redukcję substancji pochodzącej z cukru drzewnego zawartego w ścianach komórek różnych roślin.
Wszystkie słodziki sztucznie dodawane do żywności, jak
fruktoza i ksylitol mają niekorzystny wpływ na zdrowie.
Fruktoza też miała być taka zdrowa - dla cukrzyków, a okazało się, że choć nie powoduje pompowania insuliny do krwi tak jak zwykły cukier, ale część i tak przekształca się w glukozę i podnosi poziom glukozy we krwi, ma też inne wady. Mimo to jest bez umiaru ładowana do wielu produktów przetworzonych, nawet do wędlin. Zdrowa jest więc tylko wtedy, gdy
występuje w naturze.
W reklamach pełno jest chrzanienia o tym, jak to ksylitol pięknie chroni dzieci przed próchnicą lub obniża ryzyko zapalenia ucha środkowego, oczywiście w ... gumie do żucia i słodyczach. Czyli znów mamy coś na czym można zwiększyć sprzedaż, pod warunkiem, że się odpowiednio rozreklamuje i znajdzie jeleni. Do czego bowiem mielibyśmy dodawać ten ksylitol, skoro nie jadamy (większość z nas) wypieków - do mięsa, do warzyw, kasz, jajek, zup na kościach, słodkich napojów? Znacznie zdrowszy jest styl życia polegający na nieprzyzwyczajeniu się do łakoci. Bez ciasteczek, cukierków i gumy do żucia można żyć, a skoro można, to warto.