Niemedyczne forum zdrowia
23-04-2024, 12:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ksylitol  (Przeczytany 10316 razy)
Effectus
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166

« : 11-03-2010, 20:10 »

Czy wiecie że, Xylitol to cukier brzozowy, zwany również cukrem drzewnym, jest węglowodanem naturalnie występującym w częściach roślin. Można go wyprodukować ze ścian komórkowych większości roślin lądowych. Ksylitol jest dużo słodszy od np. sorbitolu. Jeżeli chodzi o kalorie, jego moc słodząca jest zbliżona do sacharozy. Jest również zbliżony do sacharozy pod względem własności technicznych i odżywczych. Zalecany jest jako słodzik dla diabetyków oraz ludzi cierpiących na hipoglikemię, ponieważ ma mały wpływ na poziom cukru we krwi. Pochodzenie Finlandia. Produkt higroskopijny.
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #1 : 11-03-2010, 21:48 »

Cytat
Czy wiecie że, Xylitol to cukier brzozowy
Wiemy, przerabialiśmy to, ale nie zamierzamy korzystać, a na pewno - nadużywać. Jest to dziwny związek chemiczny. Jak sama nazwa wskazuje jest to alkohol (-ol) słodki w smaku, cukrol, podobnie jak... sorbitol. Ksylitol jest reklamowany jako cukier brzozowy, ale dawno już nikt nie pozyskuje go jak dawniej, działając wodą na drewno brzozowe  - obecnie przez redukcję substancji pochodzącej z cukru drzewnego zawartego w ścianach komórek różnych roślin.

Wszystkie słodziki sztucznie dodawane do żywności, jak fruktoza i ksylitol mają niekorzystny wpływ na zdrowie.

Fruktoza też miała być taka zdrowa - dla cukrzyków, a okazało się, że choć nie powoduje  pompowania insuliny do krwi tak jak zwykły cukier, ale część i tak przekształca się w glukozę i podnosi poziom glukozy we krwi, ma też inne wady. Mimo to jest bez umiaru ładowana do wielu produktów przetworzonych, nawet do wędlin. Zdrowa jest więc tylko wtedy, gdy występuje w naturze.

W reklamach pełno jest chrzanienia o tym, jak to ksylitol pięknie chroni dzieci przed próchnicą lub obniża ryzyko zapalenia ucha środkowego, oczywiście w ... gumie do żucia i słodyczach. Czyli znów mamy coś na czym można zwiększyć sprzedaż, pod warunkiem, że się odpowiednio rozreklamuje i znajdzie jeleni. Do czego bowiem mielibyśmy dodawać ten ksylitol, skoro nie jadamy (większość z nas) wypieków - do mięsa, do warzyw, kasz, jajek, zup na kościach, słodkich napojów? Znacznie zdrowszy jest styl życia polegający na nieprzyzwyczajeniu się do łakoci. Bez ciasteczek, cukierków i gumy do żucia można żyć, a skoro można, to warto.
Zapisane
Effectus
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.12.2009
Skąd: Władysławowo
Wiadomości: 166

« Odpowiedz #2 : 12-03-2010, 00:18 »

Temat brzozy uważam za wyczerpany, a chodziło mi o cukrzyków.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!