Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 09:02 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Majonez  (Przeczytany 16384 razy)
earthwindsun
« : 15-05-2010, 23:00 »

MAJONEZ

składniki:
- 3 żółtka z jajek "szczęśliwych kur"
- olej z pestek winogron
- sok z jednej cytryny
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli i pieprzu czarnego

Wykonanie.
Do żółtek stopniowo (podczas miksowania blenderem ręcznym) dolewam oleju winogronowego. Dość szybko powstaje gęsta masa, wtedy dodaję sok z cytryny - masa staje się rzadsza, łatwiej ją dalej blenderować.
Następnie dodaję octu jabłkowego i przypraw i dalej blenderuję majonez, aż do powstania jednolitej masy, co zajmuje mi ok. 5 minut. Uzyskuję ok. 400 ml majonezu w doskonałej konsystencji, kolorze i świeżości.

Życzę smacznego.
« Ostatnia zmiana: 20-03-2012, 10:11 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
maciej_k
« Odpowiedz #1 : 27-02-2011, 12:34 »

Dolewam do żółtek oleju i wychodzi mi tłusty płyn z oleju i żółtek... nie ma szans, żeby z tego majonez wyszedł. Udał się komuś ten przepis?
Zapisane
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374

« Odpowiedz #2 : 27-02-2011, 14:25 »

Ja znam dobry przepis na majonez łyżeczka musztardy do miski + żółtko jedne+ szczypta soli i ucierać dolewając po trochu olej. Na koniec jak masa zgęstnieje można dodać soku z cytryny, lub trochę zimnej przegotowanej wody lub białko od tego żółtka. Zawsze wychodzi.
Zapisane

pozdrawiam Ania
maist
« Odpowiedz #3 : 11-10-2011, 18:36 »

Składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Ucieram 4 żółtka z cukrem i solą mikserem. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując dodaję całą musztardę sarepską, czasem też trochę ostrego chrzanu. Cały czas miksując wlewam 3 litry oleju słonecznikowego - takim sikiem, jak cieknie z butelki. Cały czas miksując dodaję sok z jednej cytryny. Potem próbuję – poprawiamy smak dodając rozpuszczonego w wodzie cukru lub soli. Wtedy łatwo jest wymieszać. Taki majonez robię od 15 lat – nigdy się nie zdarzyło żeby nie wyszedł.
Zapisane
Zebbra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 51

« Odpowiedz #4 : 11-10-2011, 18:52 »

3 litry?
Zapisane
Beza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559

« Odpowiedz #5 : 11-10-2011, 20:36 »

ile
3 litry?
jak długo taki majonez nadaje się do spożycia?
Zapisane

"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #6 : 12-10-2011, 11:43 »

Ja robię majonez z 1 litra oleju i zużywam go w ciągu 2 tygodni. Przez ten czas nadaje się do spożycia. Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #7 : 12-10-2011, 12:20 »

Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?
No,  robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' smile.
Zapisane

Whena
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254

« Odpowiedz #8 : 12-10-2011, 16:42 »

Cytat
No,  robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' smile.

Normalnie uśmiałam się na maxa smile .
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #9 : 15-11-2011, 22:11 »

Ja dziś zrobiłam majonez z żółtek, musztardy i dodawałam oliwy z oliwek. Użyłam miksera. Po skończeniu spróbowałam, i czuć było tą oliwę. Czy tak ma być? Czy coś robię nie tak jak należy?
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #10 : 16-11-2011, 19:17 »

Ja też czuję smak oliwy gdy używam jej do zrobienia majonezu, również czuję olej słonecznikowy. Mnie najlepiej smakuje majonez z oleju winogronowego.
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #11 : 09-02-2012, 11:52 »

Ja robiłem ostatnio majonez na bazie oleju z pestek winogron i też czuję jego posmak. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mieszałem go trzepaczką nie mikserem. Czy ten oleisty posmak to rzecz normalna, niezależna od proporcji innych składników, czy ja po prostu coś źle robię?
Zapisane
Amelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 588

« Odpowiedz #12 : 18-03-2012, 19:29 »

Reneti, jak długo Twój majonez  zachowuje świeżość po zrobieniu?
Zapisane
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #13 : 19-03-2012, 21:29 »

Wypróbowałem dzisiaj Twój przepis na majonez Reneti i nawet wyszedł dobry w smaku. Także dzięki za wskazówki.
Ja trzymam majonez tydzień w lodówce i nic mu się nie dzieje.
Zapisane
Dania
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49

« Odpowiedz #14 : 19-03-2012, 22:03 »

Jakiś czas temu znalazłam doskonały i zaskakująco łatwy przepis na domowy majonez. Wypróbowałam - działa! I rzeczywiście można go długo przechowywać w lodówce.

http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Majonez-domowy.html

Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #15 : 24-03-2012, 19:59 »

Potwierdzam, przepis doskonały, majonez bardzo smaczny, zamiast octu winnego dodałam 2 łyżki swojego octu jabłkowego.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!