earthwindsun
|
|
« : 15-05-2010, 23:00 » |
|
MAJONEZ
składniki: - 3 żółtka z jajek "szczęśliwych kur" - olej z pestek winogron - sok z jednej cytryny - łyżka octu jabłkowego - szczypta soli i pieprzu czarnego
Wykonanie. Do żółtek stopniowo (podczas miksowania blenderem ręcznym) dolewam oleju winogronowego. Dość szybko powstaje gęsta masa, wtedy dodaję sok z cytryny - masa staje się rzadsza, łatwiej ją dalej blenderować. Następnie dodaję octu jabłkowego i przypraw i dalej blenderuję majonez, aż do powstania jednolitej masy, co zajmuje mi ok. 5 minut. Uzyskuję ok. 400 ml majonezu w doskonałej konsystencji, kolorze i świeżości.
Życzę smacznego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-03-2012, 10:11 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
maciej_k
|
|
« Odpowiedz #1 : 27-02-2011, 12:34 » |
|
Dolewam do żółtek oleju i wychodzi mi tłusty płyn z oleju i żółtek... nie ma szans, żeby z tego majonez wyszedł. Udał się komuś ten przepis?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lady
Offline
Płeć:
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 374
|
|
« Odpowiedz #2 : 27-02-2011, 14:25 » |
|
Ja znam dobry przepis na majonez łyżeczka musztardy do miski + żółtko jedne+ szczypta soli i ucierać dolewając po trochu olej. Na koniec jak masa zgęstnieje można dodać soku z cytryny, lub trochę zimnej przegotowanej wody lub białko od tego żółtka. Zawsze wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
maist
|
|
« Odpowiedz #3 : 11-10-2011, 18:36 » |
|
Składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Ucieram 4 żółtka z cukrem i solą mikserem. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując dodaję całą musztardę sarepską, czasem też trochę ostrego chrzanu. Cały czas miksując wlewam 3 litry oleju słonecznikowego - takim sikiem, jak cieknie z butelki. Cały czas miksując dodaję sok z jednej cytryny. Potem próbuję – poprawiamy smak dodając rozpuszczonego w wodzie cukru lub soli. Wtedy łatwo jest wymieszać. Taki majonez robię od 15 lat – nigdy się nie zdarzyło żeby nie wyszedł.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zebbra
|
|
« Odpowiedz #4 : 11-10-2011, 18:52 » |
|
3 litry?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Beza
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559
|
|
« Odpowiedz #5 : 11-10-2011, 20:36 » |
|
ile 3 litry?
jak długo taki majonez nadaje się do spożycia?
|
|
|
Zapisane
|
"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #6 : 12-10-2011, 11:43 » |
|
Ja robię majonez z 1 litra oleju i zużywam go w ciągu 2 tygodni. Przez ten czas nadaje się do spożycia. Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #7 : 12-10-2011, 12:20 » |
|
Może Maist zużywa duże ilości majonezu dziennie?
No, robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Whena
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01.10.2009
Wiedza:
Skąd: Łódź
Wiadomości: 1.254
|
|
« Odpowiedz #8 : 12-10-2011, 16:42 » |
|
No, robi maski na całe ciało. Takie 'Spa Majonez Maist' smile. Normalnie uśmiałam się na maxa .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426
|
|
« Odpowiedz #9 : 15-11-2011, 22:11 » |
|
Ja dziś zrobiłam majonez z żółtek, musztardy i dodawałam oliwy z oliwek. Użyłam miksera. Po skończeniu spróbowałam, i czuć było tą oliwę. Czy tak ma być? Czy coś robię nie tak jak należy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #10 : 16-11-2011, 19:17 » |
|
Ja też czuję smak oliwy gdy używam jej do zrobienia majonezu, również czuję olej słonecznikowy. Mnie najlepiej smakuje majonez z oleju winogronowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #11 : 09-02-2012, 11:52 » |
|
Ja robiłem ostatnio majonez na bazie oleju z pestek winogron i też czuję jego posmak. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale mieszałem go trzepaczką nie mikserem. Czy ten oleisty posmak to rzecz normalna, niezależna od proporcji innych składników, czy ja po prostu coś źle robię?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amelia
|
|
« Odpowiedz #12 : 18-03-2012, 19:29 » |
|
Reneti, jak długo Twój majonez zachowuje świeżość po zrobieniu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ernestem
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169
|
|
« Odpowiedz #13 : 19-03-2012, 21:29 » |
|
Wypróbowałem dzisiaj Twój przepis na majonez Reneti i nawet wyszedł dobry w smaku. Także dzięki za wskazówki. Ja trzymam majonez tydzień w lodówce i nic mu się nie dzieje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dania
Początkujący
Offline
Płeć:
Wiek: 52
MO: 01.09.2010
Skąd: Lubuskie
Wiadomości: 49
|
|
« Odpowiedz #14 : 19-03-2012, 22:03 » |
|
Jakiś czas temu znalazłam doskonały i zaskakująco łatwy przepis na domowy majonez. Wypróbowałam - działa! I rzeczywiście można go długo przechowywać w lodówce. http://passionfruit.blox.pl/2011/05/Majonez-domowy.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
Płeć:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526
|
|
« Odpowiedz #15 : 24-03-2012, 19:59 » |
|
Potwierdzam, przepis doskonały, majonez bardzo smaczny, zamiast octu winnego dodałam 2 łyżki swojego octu jabłkowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|