Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 21:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prawda o zawartości żelaza w szpinaku  (Przeczytany 18663 razy)
Heniek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 14-05-2008
Wiadomości: 853

« : 28-06-2010, 21:32 »

Tu, gdzie mieszkam je się bardzo dużo świeżego szpinaku, który bardzo lubię i wcinałam go dość spore ilości, absolutnie nie ze względu na zawartość żelaza (!)

Warto jeść szpinak, ale nie ze względu na zawartość żelaza, tylko ze względu na walory smakowe. Prawda jest taka, że szpinak pod względem zawartości żelaza nie odbiega zbytnio od innych zielonych roślinek.

Sęk w tym, że w szpinaku wcale nie jest aż tyle żelaza jak to się powszechnie przyjmuje i wpaja się od dzieciństwa. Niestety jego jedzenie nie uczyni nas siłaczami jak to się dzieje w kreskówce z marynarzem Papayem mimo, iż posiada on wiele wartości odżywczych, które mogą być jednak zastąpione innymi warzywami o nie tak "pejoratywnym" wydźwięku.. tj.smaku..
    A cała historia związana z niezwykłymi właściwościami szpinaku wiąże się z pewną anegdotą. Roślina ta zawdzięcza bowiem swoją sławę… błędowi pewnej sekretarki. W 1890 roku jeden z amerykańskich naukowców prowadził szczegółowe badania nad szpinakiem. Jego asystentka, zamiast wpisać w raporcie, że 100 gramów szpinaku zawiera 3 miligramy żelaza, pomyliła się i napisała 30. Dzięki jej niedopatrzeniu szpinak zyskał sławę nadzwyczaj zdrowego warzywa a dzieci od pokoleń zmuszane sa do jego konsumpcji.

…i kolejne potwierdzenie w temacie raczej przeciętnej zawartości żelaza w szpinaku.

Przez kilkadziesiąt lat uważano, że szpinak zawiera bardzo duże ilości żelaza, jednak okazało się to pomyłką wynikającą z przesunięcia przecinka dziesiętnego o jedno miejsce w lewo. Rzeczywista zawartość tego pierwiastka jest stosunkowo duża, ale nie tak, jak bywa przedstawiana w popularnych poradnikach

Nawet gdyby szpinak zawierał dużo żelaza, to kluczowa jest kwestia jego przyswajalności. Sztaba żelaza zawiera jeszcze więcej żelaza, ale dla organizmów żywych nic z tego nie wynika. Najlepszym dla nas źródłem żelaza jest mięso. O przyswajalności tego żelaza decyduje jego hemowa budowa. Niehemowe żelazo zawarte w tkankach roślinnych jest przyswajane przez ludzki organizm w zdecydowanie mniejszym stopniu.

« Ostatnia zmiana: 28-06-2010, 21:38 wysłane przez Heniek » Zapisane

Nadciąga noc komety \ Ognistych meteorów deszcz \ Nie dowiesz się z gazety \ Kto przeżyje swoją śmierć
Lilijka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 22.09.2009
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #1 : 28-06-2010, 23:44 »

Szpinak również zawiera dużo szczawianów (między innymi one wraz z fosforanami blokują wchłanianie żelaza ze szpinaku, prawda Heńku?), które raz mogą pomóc a raz zaszkodzić smile. No, ale szpinak zawiera sekretynę, ważniejszą dla nas niż ta cała mityczna zawartość żelaza w szpinaku.
« Ostatnia zmiana: 29-06-2010, 09:22 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #2 : 29-06-2010, 08:45 »

I jeszcze tutaj o micie: - http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=11085.msg93402#msg93402
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #3 : 10-06-2012, 19:35 »

Jeden przecinek, a taki babol! Szpinak nie jest bogatym żródłem żelaza: - http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/06/08/blog/szpinak-zdrowy-czy-szkodliwy/
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #4 : 10-06-2012, 20:18 »

A tak mi dziś smakował :-(
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #5 : 11-06-2012, 07:20 »

Szpinak jest też najbardziej chłonny jeśli chodzi o metale ciężkie.
Zapisane

Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #6 : 11-06-2012, 09:59 »

Szpinak jest też najbardziej chłonny jeśli chodzi o metale ciężkie.
Mnie jakoś szpinak sprzedawany w plastikowych torebkach odstrasza. Ten sprzedawany w marketach uprawiany jest na pewno bez nawozów i chemii smile no i to tego to opakowanie...
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!