Niemedyczne forum zdrowia
23-04-2024, 18:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wartości odżywcze produktu spożywczego  (Przeczytany 4878 razy)
darek
« : 20-09-2010, 12:45 »

Mówiąc, że np. chleb (jak również ryż) jest niezdrowy, często spotykam się z odpowiedzią, że przecież zawiera węglowodany, a te są potrzebne człowiekowi.
Podobnie z ziemniakami, że nawet jeśli są gotowane bez skórki, to posiadają potrzebną człowiekowi skrobię.
Czy rzeczywiście tak jest?

Gdzie można poczytać o tym, że jeśli organiczne związki wapnia podgrzane są do określonej temperatury, zmieniają się w związki nieorganiczne (chodzi tu przede wszystkim o mleko)?
« Ostatnia zmiana: 20-09-2010, 18:28 wysłane przez Lilijka » Zapisane
Vanadi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 02.04.2010r.
Skąd: Rzeszów
Wiadomości: 53

« Odpowiedz #1 : 20-09-2010, 15:32 »

Węglowodany są potrzebne człowiekowi, bo to jest materiał energetyczny, ale znacznie lepszym materiałem energetycznym od węglowodanów jest białko lub tłuszcz, do których ludzki przewód pokarmowy jest lepiej przystosowany.
Nie mówię tu, że węglowodany są złe, ale np. ziemniaki, o których napisałeś, posiadają same puste węglowodany, czyli bez żadnych witamin.
« Ostatnia zmiana: 20-09-2010, 18:29 wysłane przez Lilijka » Zapisane

Bo najtrudniejsza praca to praca nad samym sobą.
Stańczyk
« Odpowiedz #2 : 20-09-2010, 17:00 »

ale znacznie lepszym materiałem energetycznym od węglowodanów jest białko lub tłuszcz
Od kiedy to białko ma być materiałem energetycznym?
białko lub tłuszcz do których ludzki przewód pokarmowy jest lepiej przystosowany.
Co to znaczy, że ludzki przewód pokarmowy jest lepiej przystosowany do białka? Do czego konkretnie? I na czym polega to lepsze przystosowanie?
Zapisane
Vanadi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 02.04.2010r.
Skąd: Rzeszów
Wiadomości: 53

« Odpowiedz #3 : 20-09-2010, 20:11 »

 
Cytat
Białko może również być wykorzystane jak materiał energetyczny dla organizmów roślinnych i zwierzęcych. Jest to jednak najmniej wydajne „paliwo” dla organizmu, gdyż podczas jego spalania uzyskuje się bardzo dużo bezużytecznej energii cieplnej a mało tej właściwej, mechanicznej.

W zależności od ilości poszczególnych aminokwasów w konsumowanym białku i ich proporcji względem siebie białka mogą być bardziej energetyczne i/lub mieć większą wartość biologiczna.

http://www.bryk.pl/teksty/liceum/chemia/biochemia/15509-og%C3%B3lna_charakterystyka_bia%C5%82ek.html


Ludzki przewód pokarmowy jest lepiej przystosowany to znaczy że pokarm zwierzęcy (tłuszcze i białka) jest znacznie łatwiej przyswajalny i bogatszy w składniki odżywcze niż pokarm roślinny (węglowodany) i zwierzęta roślinożerne mają bardzo długie przewody pokarmowe np.krowa , mięsożerne krótsze np.szczupak.Człowiek jest znacznie bliżej wilka niż owcy. biggrin
Absolutnie nie neguje tutaj węglowodanów sam je jem ale podstawą diety powinny być białka i tłuszcze uzupełnione węglowodanami.   
Zapisane

Bo najtrudniejsza praca to praca nad samym sobą.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!