Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 12:21 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Prof Dr Walter Veith - Pij mleko, będziesz miękki  (Przeczytany 13470 razy)
darek
« : 11-01-2011, 09:31 »

http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw
Zapisane
Freddy
« Odpowiedz #1 : 11-01-2011, 14:16 »

Zaciekawiła mnie jedna rzecz w tym filmie a mianowicie, że jelita noworodka muszą być rozszczelnione, gdyż inaczej nie przeniknęłyby do krwiobiegu przeciwciała, które matka daje dziecku. I tu pytanie, kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić?
Zapisane
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #2 : 11-01-2011, 16:29 »

Cytat
kiedy jelita powinny się samoczynnie uszczelnić?

Dla cząsteczek białka (immunoglobulin IgA):
U donoszonych noworodków w ciągu 24 godzin.
U wcześniaków w ciągu 3-4 dni.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1628529/?page=1

Karmienie piersią przyspiesza ten proces.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=Retrieve&list_uids=8583288&dopt=abstractplus

Używane do badań szczelności jelit laktuloza i mannitol mają znacznie mniejsze cząsteczki od białek, dlatego przepuszczalność dla nich trwa nieco dłużej.
Zapisane
darek
« Odpowiedz #3 : 13-01-2011, 10:40 »

A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?  confused
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #4 : 13-01-2011, 12:17 »

A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?  confused
Lektura do nadrobienia braków w wiedzy msn-wink.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/sery
Zapisane

Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #5 : 13-01-2011, 12:26 »

Cytat
A co z tymi serami ? Okazuje się, że te prawdziwe sery są tako same niejadane, jak produkty seropodobne. Więc jadalne czy niejadalne ?

Dobre pytanie.
Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę?

Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?).

Ja jadam sery podpuszczkowe, które sprowadzam od przyjaciół z gospodarstwa ekologicznego na Suwalszczyźnie. Jadam też oscypki robione przez górali. Nie zauważyłem, żeby mi szkodziły. Nie jadam serów wyprodukowanych przez przemysł spożywczy.

Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym.
http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/

Obawy prof. Veitha dotyczące tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu zawartego w serach to oczywiście przesądy (skutek znanej nam propagandy).

Zapisane
Tomasz Urbanowicz
« Odpowiedz #6 : 13-01-2011, 13:17 »

Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie.
Zapisane
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #7 : 13-01-2011, 15:04 »

Cytat
Przydałby się tekst w postaci artykułu z tego wykładu - nie mogę takowego znaleźć w necie.
http://www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw
To wykład na żywo po niemiecku z polskimi napisami.
11 odcinków!
Zapisane
Tomasz Urbanowicz
« Odpowiedz #8 : 13-01-2011, 16:18 »

No właśnie dlatego wolałbym sam tekst :-)
Zapisane
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #9 : 13-01-2011, 17:44 »

Znalazłem tylko coś takiego: http://amazinghealth.com/55.html
To oczywiście nie jest tekst wykładu na temat mleka, ale "żywienia" dzieci.
Wygląda na to, że Walter Veith jest weganinem.
Zapisane
Tomasz Urbanowicz
« Odpowiedz #10 : 13-01-2011, 17:47 »

I tłuszczów też się boi - czytałem jakiś jego wykład.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #11 : 13-01-2011, 17:47 »

Np. w diecie dr Budwig stosuje się ser twarogowy z olejem lnianym.
http://dietaiodchudzanie.pl/dieta-budwig/
Wyznajemy zasadę, że inaczej postępuje się w zdrowiu, a inaczej w chorobie. Twaróg w diecie nowotworowej jest stosowany nie dlatego, że jest zdrowy, ale że nie zawiera kwasów nukleinowych, a więc jest mniej niezdrowy od innych produktów.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
darek
« Odpowiedz #12 : 26-04-2011, 09:59 »

http://pracownia4.wordpress.com/2011/04/26/dlaczego-mleko-jest-takie-zle/
Zapisane
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #13 : 01-03-2012, 09:32 »

Trzeba by zastanowić się nad argumentacją prof. Veitha dotyczącą trawienia i ewentualnej szkodliwości kazeiny i galaktozy. Czy rzeczywiście białko-kazeina jest bezwartościowe dla człowieka? A cukier-galaktoza działa wręcz jak toksyna, która gromadzi się w organizmie i wywołuje różne choroby np. zaćmę?

Warto poszukać innych źródeł na ten temat (chyba, że był on już omawiany na Forum?).

Wchłonięte monosacharydy trafiają do żyły wrotnej i do wątroby, gdzie następuje ich zamiana na glukozę lub jej ufosforylowane pochodne

galaktoza + ATP - glukozo-6-fosforan + ADP

Chemia żywności - Sikorski


Nie wiem czy za bardzo nie uogólniają w tej książce.

Walter Veith - Gdy zajdzie potrzeba wątroba dziecka produkuje beta-galaktozę enzym, który przekształca galaktozę w glukozę. Gdy tylko dziecko zostanie odstawione od piersi ten gen wyłącza się podobnie jak renina u ssaków. Dorośli nie mają tego enzymu, więc dostając mleko, trawimy laktozę i przekształcamy na glukozę i galaktozę, przy czym z galaktozą organizm nie jest w stanie nic zrobić, więc odkłada się w różnych miejscach np w oku wywołując zaćmę.

Czy wobec tego nie ma innej możliwości przekształcenia galaktozy w glukozę?
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!