Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 07:13 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Weston A. Price - 'Odżywianie a degeneracje fizyczne'  (Przeczytany 13233 razy)
Einstein
« : 15-11-2007, 15:45 »

Czytam sobie po trochu od jakiegoś czasu i polecam miłośnikom tego działu, bo wydaje mi się, że niewiele jest książek napisanych tak zdroworozsądkowo. Weston był imo jednym z najgenialniejszych ludzi zajmujących się pojęciem zdrowia. Uważał, że to nie obwiniane o wszystko dziś geny, ale sposób odżywiania kształtuje charakter, ciało i zdrowie.

Streszczenie jego teori PL >> http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_pol.html

Cała praca z masą fotografii wersja ANG >> http://gutenberg.net.au/ebooks02/0200251h.html
Zapisane
Einstein
« Odpowiedz #1 : 15-11-2007, 15:53 »

Dr Weston A. Price. stomatolog z Cleveland, byl nazywany "Karolem Darwinem Zywienia". W swoich poszukiwaniach przyczyn próchnicy zebów i degeneracji fizycznych, które widzial w swojej praktyce stomatologicznej, odszedl od probówek i mikroskopów w kierunku niezbadanych jeszcze wskazówek posród ludzkich istot. Dr Price szukal czynników odpowiedzialnych za piekne zeby u ludzi, którzy je posiadali – odosobnionych „prymitywnych" plemion. Swiat stal sie jego laboratorium. Podczas podrózy, jego odkrycia doprowadzily go do przekonania, ze choroby przyzebia i zdeformowane luki zebowe prowadzace do stloczonych, krzywych zebów i nieatrakcyjnego wygladu, sa tylko objawem fizycznej degeneracji wywodzacej sie jak podejrzewal z deficytów zywieniowych.

Price przemierzyl caly swiat zeby badac wyizolowane grupy ludzi, wlaczajac w to odizolowane szwajcarskie wioski, spolecznosci celtyckie na Hybrydach, Eskimosów i Indian w Ameryce Pólnocnej, malinezyjskich i polinezyjskich wyspiarzy na Morzu Poludniowym, plemiona afrykanskie, Aborygenów australijskich, Maori z Nowej Zelandii o Indian z Ameryki Poludniowej. Gdziekolwiek by nie byl, dr Price odkrywal, ze piekne proste zeby, wolne od próchnicy, zdrowe cialo, odpornosc na choroby i piekne charaktery, sa typowe dla ludzi prymitywnych bedacych na swojej tradycyjnej diecie bogatej w istotne czynniki odzywcze.

Kiedy dr Price analizowal pozywienie uzywane przez odosobnione prymitywne ludy, odkryl, ze dostarcza ono co najmniej cztery razy wiecej rozpuszczalnych w wodzie witamin, wapnia i innych mineralów i co najmniej DZIESIEC razy wiecej witamin rozpuszczalnych w tluszczach w zywnosci pochodzenia zwierzecego jak maslo, ryby, jaja, skorupiaki i mieso.

Znaczenie wlasciwego odzywiania dla matek podczas ciazy znane bylo od dawna ale badania dr Price’a pokazaly, ze ludzie prymitywni stosuja program odzywiania pre-koncepcyjnego dla obojga rodziców. Wiele plemion wymaga okresu odzywiania przedmalzenskiego i poczecie dziecka bylo opózniane aby pozwolic matce osiagnac pelne zdrowie i sile a przez to zapewnic fizyczna doskonalosc potomstwa. Ciezarnym i karmiacym kobietom dawano czesto specjalne pozywienie. Tak samo dorastajacym chlopcom i dziewczetom, zeby przygotowac ich do przyszlego rodzicielstwa. Dr Price odkryl, ze to pozywienie jest bardzo bogate w witaminy A i D rozpuszczalne w tluszczach - skladniki znajdujace sie jedynie w tluszczach zwierzecych.

Ci prymitywni ludzie ze swoimi pieknymi cialami, jednorodna reprodukcja, stabilnoscia emocjonalna i wolnoscia od chorób degeneracyjnych, sa jaskrawym przeciwienstwem tych utrzymujacych sie na zubozalym cywilizacyjnym pozywieniu – cukier, biala maka, pasteryzowane mleko i gotowe przetwory pelne wypelniaczy i dodatków.

Fotografie dr Weston’a Price’a obrazuja róznice w ukladzie twarzy pomiedzy dziecmi na tradycyjnej diecie a dziecmi, których rodzice przyjeli „cywilizowana" diete zlozona z odwitaminizowanego, przetworzonego pozywienia.

Odkrycia i wnioski dr Price’a sa przedstawione w jego klasycznym wydaniu Nutrition and Physical Degeneration (Odzywianie a Degeneracje Fizyczne). Ksiazka zawiera uderzajace fotografie przystojnych, zdrowych prymitywnych ludzi i pokazuje w niezapomniany sposób, fizyczna degeneracje, jaka ma miejsc, kiedy grupy ludzi porzucaja pozywna tradycyjna diete na korzysc nowoczesnego wygodnego pozywienia.

Jako dodatek do swoich prac nad pozywieniem, dr Price prowadzil intensywne badania nad destrukcyjnymi skutkami zwiazanymi z kanalami zebowymi, opisane dokladnie w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic (Infekcje Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections & the Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne). Jego wnioski, ignorowane przez smietanke ortodoksyjnych stomatologów przez ponad 50 lat, zdobywaja od nowa akceptacje w miare jak holistyczni terapeuci odkrywaja, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest czesto koniecznosc usuniecia u pacjenta wszystkich kanalów zebowych.

Jako dodatek do swoich prac nad pozywieniem, dr Price prowadzil intensywne badania nad destrukcyjnymi skutkami zwiazanymi z kanalami zebowymi, opisane dokladnie w jego dwutomowej pracy Dental Infections Oral & Systemic (Infekcje Stomatologiczne Ustne i Ogólnoustrojowe) oraz Dental Infections & the Degenerative Diseases (Infekcje Stomatologiczne i Choroby Degeneracyjne). Jego wnioski, ignorowane przez smietanke ortodoksyjnych stomatologów przez ponad 50 lat, zdobywaja od nowa akceptacje w miare jak holistyczni terapeuci odkrywaja, ze pierwszym krokiem do uleczenia choroby degeneracyjnej, jest czesto koniecznosc usuniecia u pacjenta wszystkich kanalów zebowych.

NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY?

Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat:

Maslo
Lój wolowy i barani
Smalec
Tluszcz kurzy, gesi i kaczy
Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe
Olej z oliwek tloczony na zimno
Olej lniany tloczony na zimno
Oleje z ryb morskich

Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, choroby serca, zaburzenia w dzialaniu ukladu odpornosciowego, bezplodnosc, niezdolnosc do nauki, klopoty z dorastaniem i osteoporoze:

Wszystkie tluszcze utwardzane (hydrogenizowane)
Olej sojowy, kukurydziany i szafranowy
Olej bawelniany
Olej rzepakowy
Wszystkie tluszcze podgrzewane do wysokich temperatur w procesie wytwarzania lub smazenia.


CO JEST NIE TAK Z "POLITYCZNIE POPRAWNYM" ODZYWIANIEM?

"Unikaj tluszczów nasyconych"
Tluszcze nasycone odgrywaja wiele waznych ról w organizmie. Zapewniaja spójnosc scianek komórkowych, zwiekszaja zdolnosc organizmu do przyswajania podstawowych kwasów tluszczowych, zwiekszaja sprawnosc ukladu odpornosciowego, chronia watrobe i przyczyniaja sie do wzmocnienia kosci. Tluszcze nasycone nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy nasycone z weglowodanów.

"Ogranicz cholesterol"
Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu nerwowego u niemowlaków i dzieci. Zywnosc, która zawiera cholesterol, dostarcza takze wiele innych waznych skladników pokarmowych. Jedynie utleniony cholesterol, który mozna znalezc w sproszkowanym mleku i jajach, przyczynia sie do chorób serca. Mleko w proszku jest dodawane w ilosci 1% do 2% do mleka.

"Uzywaj wiecej wielonienasyconych olejów"
Wielonienasycone oleje spozywane w wiekszych ilosciach przyczyniaja sie do nowotworów, chorób serca, chorób autoagresywnych (choroby ukladu immunologicznego), zaburzen uczenia sie, chorób ukladu pokarmowego, i przedwczesnego starzenia sie. Duze ilosci wielonienasyconych tluszczy to nowosc w diecie czlowieka spowodowana przemyslowym wytwarzaniem olejów roslinnych.

"Unikaj czerwonego miesa"
Czerwone mieso jest bogatym zródlem skladników odzywczych, które chronia serce i uklad nerwowy. Zawiera witaminy B12 i B6, cynk, fosfor, karnityne i koenzym Q10

"Ogranicz spozycie jaj"
Jaja sa najdoskonalszym pozywieniem stworzonym przez przyrode, sa zródlem doskonalych protein i cala game skladników odzywczych i waznych kwasów tluszczowych, które przyczyniaja sie do zdrowego stanu mózgu i ukladu nerwowego. Amerykanie cierpieliby na mniej chorób serca, gdyby jedli wiecej jaj. Substytuty jaj powoduja nagla smierc zwierzat testowych.

"Jedz chude mieso i pij niskotluszczowe mleko"
Chude mieso i niskotluszczowe mleko jest ubogie w witaminy rozpuszczalne w tluszczach, niezbedne w procesie przyswajania bialka i mineralów zawartych w miesie i mleku. Spozywanie niskotluszczowych pokarmów moze prowadzic do naruszenia rezerw witaminy A i D.

"Ogranicz spozycie tluszczu do 30% kalorii"
30% kalorii w postaci tluszczu to za malo dla wiekszosci ludzi, prowadzi do obnizenia poziomu cukru we krwi i zmeczenia. Tradycyjne diety zawieraly 40% do 80% kalorii w postaci zdrowych tluszczy, w wiekszosci pochodzenia zwierzecego.

"Jedz 6-11 posilków zbozowych dziennie"
Wiekszosc produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest pozbawiona skladników odzywczych. Dodatki zawarte w bialej mace moga powodowac deficyt witamin. Pelnoziarniste produkty zbozowe, jezeli nie sa wlasciwie przygotowane, moga powodowac deficyty mineralów i problemy z przewodem pokarmowym.

"Ogranicz spozycie soli"
Sól odgrywa kluczowa role w procesie trawienia i przyswajania. Sól jest takze niezbedna dla rozwoju i dzialania ukladu nerwowego.

"co najmniej 5 dan z owoców i warzyw dziennie"
Owoce i warzywa otrzymuja srednio 10 dawek pestycydów zanim przejda od ziarna do sklepu. Konsument powinien szukac produktów wysokiej jakosci. Jakosc sie liczy!

"Jedz wiecej soi"
Nowoczesna zywnosc sojowa blokuje przyswajanie mineralów, spowalnia przyswajanie bialka, wplywa negatywnie na funkcjonowanie tarczycy i zawiera potencjalnie rakotwórcze zwiazki.


Całość m.in. mity o tłuszczach nasyconych, cholesterolu i soi >> http://www.westonaprice.o...ochure_pol.html
Zapisane
Calisia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 32
MO: 07.04.2010
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #2 : 08-02-2013, 00:45 »

Cytat
Wizyta u dentysty to dla wielu ludzi jeden z największych koszmarów, z jakim musza się mierzyć. Winnymi tego, że miliony osób cierpią katusze podczas borowania są... rolnictwo i, być może, szczury.

Badania zębów Neandertalczyków dowodzą, że bardzo rzadko rozwijała się u nich próchnica. Co prawda już w starożytnym Egipcie praktykowano leczenie zębów, jednak okazuje się, że przed rozwojem rolnictwa ludzkość nie miała większych problemów z zębami.

....

Wielu naukowców zgadza się z tym, że rozwój rolnictwa może mieć związek z próchnicą. Na przykład George Armelagos, antropolog z Emory University przebadał zęby 39 skamieniałych szkieletów z Wadi Halfa w Sudanie. Szkielety liczą sobie od 8 do 11 tysięcy lat. Naukowiec zauważył, że gdy zaczęto intensywnie uprawiać ziemię, odsetek przypadków próchnicy wzrósł z 0,8 do aż 20 procent.

Nie wszyscy jednak zgadzają się z hipotezą dotyczącą szczurów. Zdaniem paleoarcheologa Petera Browna z australijskiego University of New England, obecność próchnicy związana jest z obecnością cukrów w diecie. Zauważa on, że u Aborygenów próchnica pojawiła się wraz z wprowadzeniem do diety cukru i mąki. Z kolei w Japonii w epoce Edo samurajowie mieli zęby w niezbyt dobrym stanie, podczas gdy u zwykłych ludzi, nie mających dostępu do rafinowanego cukru, przypadków próchnicy było znacznie mniej.

http://kopalniawiedzy.pl/prochnica-rolnictwo-szczur-cukry,17484

Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!