Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 04:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dobra marchew  (Przeczytany 12763 razy)
Peter
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 27-03-2009
Skąd: śląskie
Wiadomości: 85

« : 21-10-2011, 15:06 »

Poszukuję dobrej marchewki, gdzie kupujecie? podajcie miejsca, najlepiej z Częstochowy i okolic, chociaż ostatnio dużo jeżdżę po Polsce to możecie napisać inne miejsca również. Dotychczas kupowałem na rynku lub jadłem z ogródka. Ta z ogródka zdecydowanie najlepsza jest. Na rynku czasami jest dobra ale zazwyczaj czuć że nawożona, czasami wręcz sztuczna - do wyrzucenia.
« Ostatnia zmiana: 18-06-2016, 12:54 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Milosz1984
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 1.11.2011
Wiadomości: 85

« Odpowiedz #1 : 21-10-2011, 17:58 »

Najlepiej kupić od rolnika na targowiskach gdzie stoi rolnik z przyczepą z samymi warzywami ze swojej gospodarki. Ja kieruję się taką zasadą.
    Parę lat temu piłem mnóstwo soków marchwiowych domowej roboty. Efekt: Wiele osób osądzało mnie, że chodzę na solarium, a ja tylko piłem sok marchwiowy. Skutkiem ubocznym przynajmniej wizualnym było to, że strasznie miałem stopy pomarańczowe i jak założyłem białe skarpetki to mi je farbowało od pomarańczowych stop po piciu soku marchwiowego.
    Marchew należy stosować moim zdaniem w dwóch formach surowej jak i gotowanej bo niedawno udowodniono, że część wartości odżywczych uwalnia się w procesie gotowania a część zabija.Poza tym gotowana marchew ułatwia organizmowi przyswajanie znacznie więcej beta karotenu.Zatem by uzyskać optymalną ilość wartości odżywczych z warzyw zaleca się je stosować przede wszystkim na surowo, ale i też od czasu do czasu warto także gotowane by wydobyć inne składniki, które uwalniają się podczas gotowania. Równowagą tutaj bezie także marchewka duszona.
O to link do pewnego artykułu na ten temat
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3016/Czy-gotowane-warzywa-sa-zdrowe/
Zapisane
Peter
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 27-03-2009
Skąd: śląskie
Wiadomości: 85

« Odpowiedz #2 : 23-10-2011, 10:50 »

ok, dzięki. Jadam głównie surową marchewkę.
Zapisane
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #3 : 23-10-2011, 11:55 »

Marchew należy stosować moim zdaniem w dwóch formach surowej jak i gotowanej bo niedawno udowodniono, że część wartości odżywczych uwalnia się w procesie gotowania a część zabija.Poza tym gotowana marchew ułatwia organizmowi przyswajanie znacznie więcej beta karotenu.Zatem by uzyskać optymalną ilość wartości odżywczych z warzyw zaleca się je stosować przede wszystkim na surowo, ale i też od czasu do czasu warto także gotowane by wydobyć inne składniki, które uwalniają się podczas gotowania. Równowagą tutaj bezie także marchewka duszona.
O to link do pewnego artykułu na ten temat
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3016/Czy-gotowane-warzywa-sa-zdrowe/
Milosz1984, to nie jest wiedza prozdrowotna biosłonejska. Co innego jadamy w chorobie, a co innego będąc zdrowym:
Cytat
Osoby odczuwające niestrawności po zjedzeniu surowych warzyw powinny na początku jeść warzywa gotowane, następnie gotowane z blanszowanymi* (w dowolnej proporcji), następnie blanszowane z surowymi, a w końcu surowe.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna
http://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/zasady-zdrowego-odzywiania
Cytat
Także świeże owoce i warzywa z upraw ekologicznych nafaszerowane są substancjami chemicznymi opadającymi na owe uprawy pod postacią coraz częściej pojawiających się kwaśnych deszczów. Obecność rakotwórczych herbicydów odkrywa się już we krwi niedźwiedzi polarnych.
http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/przyczyna-toksemii
Stosując prozdrowotne zasady według myśli biosłonejskiej, dążymy do osiągnięcia stanu organizmu bliskiego homeostazie, a tym samym niewchłaniania egzotoksyn. Dzięki Miksturze oczyszczającej uszczelniamy wrota dla takich niekontrolowanych toksyn.
Bardzo duże znaczenie ma tutaj zdrowa wątroba, jako filtr organizmu:
http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/wydalanie-toksyn
i dostarczenie wszystkich biologicznie czynnych (zjonizowanych) substancji, niezbędnych do zobojętnienia toksycznych związkówi:
Cytat
Organiczne sole mineralne – 22 minerały w postaci przyswajalnych jonów, których niedobór wywołuje specyficzne objawy niedoboru.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotna

W marchwi większe znaczenie ma dla nas zjonizowany wapń, który podczas gotowania przechodzi w postać nieorganiczną, czyli bio-niedostępną.
« Ostatnia zmiana: 23-10-2011, 12:19 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #4 : 13-01-2012, 20:28 »

W sieci sklepów Intermarshe warzywa są najlepsze (biorąc pod uwagę supermarkety). Odcinamy po 1,5 cm z dołu i góry przy każdej marchwi - to są te miejsca, które zawierają toksyny.
« Ostatnia zmiana: 14-01-2012, 09:59 wysłane przez Klara27 » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #5 : 13-01-2012, 21:11 »

odcinamy po 1,5 cm z dołu i góry przy każdej marchwi to są te miejsca które zawierają toksyny

To ciekawe.
Zapisane
Rif
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 1/12/2010
Wiedza:
Wiadomości: 500

« Odpowiedz #6 : 13-01-2012, 21:12 »

odcinamy po 1,5 cm z dołu i góry przy każdej marchwi to są te miejsca które zawierają toksyny

To ciekawe.

Co to się tak Pan nie odzywał długo?
Zapisane
Spokoadam
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Skąd: Świat
Wiadomości: 960

« Odpowiedz #7 : 14-01-2012, 06:55 »

Uważaj, bo skorupiak posiada kolec jadowy i nie zawaha się go użyć. smile
« Ostatnia zmiana: 14-01-2012, 10:00 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Dopadło mnie zdrowie.
scorupion
« Odpowiedz #8 : 14-01-2012, 09:10 »

Proces odtruwania mózgu nieubłaganie postępuje i w związku z tym rzuciłem się w wir pracy.
Marchewka kumuluje toksyny na długości 1,5 cm z dołu i góry. A taki burak na przykład, w której części i na jakim obszarze?
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #9 : 14-01-2012, 09:32 »

O buraczkach nie wiem, natomiast brokuł, to jest ciekawe, praktycznie nic nie chłonie.
« Ostatnia zmiana: 14-01-2012, 10:55 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!