Marchew należy stosować moim zdaniem w dwóch formach surowej jak i gotowanej bo niedawno udowodniono, że część wartości odżywczych uwalnia się w procesie gotowania a część zabija.Poza tym gotowana marchew ułatwia organizmowi przyswajanie znacznie więcej beta karotenu.Zatem by uzyskać optymalną ilość wartości odżywczych z warzyw zaleca się je stosować przede wszystkim na surowo, ale i też od czasu do czasu warto także gotowane by wydobyć inne składniki, które uwalniają się podczas gotowania. Równowagą tutaj bezie także marchewka duszona.
O to link do pewnego artykułu na ten temat
http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/3016/Czy-gotowane-warzywa-sa-zdrowe/Milosz1984, to nie jest wiedza prozdrowotna biosłonejska. Co innego jadamy w chorobie, a co innego będąc zdrowym:
Osoby odczuwające niestrawności po zjedzeniu surowych warzyw powinny na początku jeść warzywa gotowane, następnie gotowane z blanszowanymi* (w dowolnej proporcji), następnie blanszowane z surowymi, a w końcu surowe.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotnahttp://www.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/zasady-zdrowego-odzywianiaTakże świeże owoce i warzywa z upraw ekologicznych nafaszerowane są substancjami chemicznymi opadającymi na owe uprawy pod postacią coraz częściej pojawiających się kwaśnych deszczów. Obecność rakotwórczych herbicydów odkrywa się już we krwi niedźwiedzi polarnych.
http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/przyczyna-toksemiiStosując prozdrowotne zasady według myśli biosłonejskiej, dążymy do osiągnięcia stanu organizmu bliskiego homeostazie, a tym samym niewchłaniania egzotoksyn. Dzięki Miksturze oczyszczającej uszczelniamy wrota dla takich niekontrolowanych toksyn.
Bardzo duże znaczenie ma tutaj zdrowa wątroba, jako filtr organizmu:
http://www.bioslone.pl/przyczyna-chorob/wydalanie-toksyni dostarczenie wszystkich biologicznie czynnych (zjonizowanych) substancji, niezbędnych do zobojętnienia toksycznych związkówi:
Organiczne sole mineralne – 22 minerały w postaci przyswajalnych jonów, których niedobór wywołuje specyficzne objawy niedoboru.
http://www.bioslone.pl/odzywianie/dieta-prozdrowotnaW marchwi większe znaczenie ma dla nas zjonizowany wapń, który podczas gotowania przechodzi w postać nieorganiczną, czyli bio-niedostępną.