Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 02:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrawy Wigilijne  (Przeczytany 32876 razy)
Jusder
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 45
MO: 19-10-2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 30

« Odpowiedz #20 : 20-12-2011, 21:16 »

Może nie wigilijne ale świąteczne pierniczki bezglutenowe.

100g obranych i zmielonych migdałów
100g maki kukurydzianej
50g zmielonego siemienia
50 ml mleka (ja dałam kokosowe ze względu na córkę)
50 ml oleju (dałam ryżowy)
50 ml wody
100g cukru trzcinowego
przyprawa korzenna - cała

Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować na papierze do pieczenia i wycinać kształty. Na papier podsypać minimalną ilość mąki ale i tak będzie problem z odklejaniem ciastek. Ja wkładałam taki arkusz z powycinanymi kształtami do zamrażalnika na 15 min. Było lżej.
Pieczemy ok 10-15 min w zależności od grubości ciastek. Termoobieg, 160 stopni.

Smacznego.
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #21 : 22-12-2011, 22:16 »

Oj, jak fajnie, że tyle potrzebnych przepisow udało nam się zebrać w jednym miejscu! Cieszę się ogromnie, bo ja na pewno skorzystam, gdyż z gotowaniem dopiero raczkuję smile
Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #22 : 24-12-2011, 13:47 »

Dla mnie wigilia to właśnie potrawy, które gotuje się raz w roku i tylko z tej okazji.

Rolę takiej potrawy pełni u mnie karp z pieczarkami. Od sześciu lat (zaleta emigranta) jednak go nie jadłem dlatego w tym roku postanowiłem sam zrobić, wg tradycyjnego rodzinnego przepisu.
« Ostatnia zmiana: 24-12-2011, 13:49 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #23 : 25-12-2011, 13:40 »

Cytat
Polecam nie gotować suszu, ale macerować go

Kazof, kompocik był fenomenalny! Dodałam jeszcze od siebie troszkę cukru (około łyżki) i goździki smile
Zapisane
Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #24 : 25-12-2011, 19:03 »

Mam przepis na sernik na makowcu bez grama mąki z glutenem. Wypróbowałam, jest pyszny, więc śmiało mogę polecić.
« Ostatnia zmiana: 31-12-2011, 21:59 wysłane przez Apollo » Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #25 : 25-12-2011, 21:56 »

Kasandra, prosimy serdecznie o przepisik smile.



Tylko, błagam, niech będzie on napisany wreszcie poprawnie. // Solan
« Ostatnia zmiana: 25-12-2011, 22:20 wysłane przez Solan » Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #26 : 03-11-2015, 19:56 »

Proponuję odświeżyć wątek, w końcu kolejne święta tuż- tuż smile.
Zapisane
Agnieszka_B
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.06.2011 do 01.04.2015 przerwa na zdrowienie
Wiadomości: 113

« Odpowiedz #27 : 04-11-2015, 08:55 »

Kasandra, czy mogę prosić o Twój przepis na sero-makowiec.
Zapisane
Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #28 : 04-11-2015, 09:45 »

Oczywiście. Dawno nie piekłam, poszukam i wyślę. Tak na prawdę to nic nie piekę.
Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #29 : 04-11-2015, 10:27 »

Skoro zaproponowałam to zacznę msn-wink- makowiec japoński w innym wydaniu. Przepis bodajże z bloga Kuchnia Sowy.

Składniki:

(na tortownicę o śr. 20 cm)

*  200 g zmielonego maku
*  180 g masła
*  3 jajka
*  3 pełne łyżki wiórków kokosowych
*  2 banany (jeden w kostkę pokrojony, drugi zmiksowany)
*  1/2 szklanki suszonych śliwek
*  1/2 szklanki suszonych moreli i fig
*  1/2 szklanki orzechów włoskich i laskowych
*  2 kopiaste łyżki cukru/miodu/ksylitolu
*  kilka kostek gorzkiej czekolady min.70% kakao + trochę mleka kokosowego (albo zwykłego) do polewy.

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 180* C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać mak, wymieszać, dorzucić orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, jednego banana zmiksowanego i drugiego pokrojonego na małe kawałeczki,  a na końcu delikatnie wmieszać ubitą z pozostawionych białek pianę. Piec ok.40-50min. Polać rozpuszczoną na parze gorzką czekoladą.
Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #30 : 04-11-2015, 12:09 »

Może trzeba do niego trochę zachodu, ale jest naprawdę pyszny.
BARSZCZ WIGILIJNY ( gotujemy dzień przed wigilią, wieczorkiem msn-wink)

Składniki:

3kg buraków czerwonych ( najlepsze podłużne)
ok. 1l. wywaru z garści ugotowanych podgrzybków.
2  spore pory
2 duże cebule
1 duży seler
3 pietruszki
obierki z 2 dużych szarych renet
4 ząbki czosnku
3- 4 łyżki octu jabłkowego
ziele angielskie, goździki, pieprz w ziarenkach, kminek, nasiona kopru, sól, cukier.

Wykonanie:

1,5kg buraków myjemy i bez obierania zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku (sprawdzamy miękkość patyczkiem do szaszłyków). Razem z burakami pieczemy też cebulę- bez zawijania w folię. Cebula ma być mocno brązowa.

Pozostałe 1,5 kg buraków obieramy i kroimy w plastry. Wrzucamy je do gara, dokładamy ćwiartki obranego selera, pietruszki (całe), pory i upieczoną cebulę. Dokładamy nasiona kopru ( sporo, a ideałem byłyby baldachy suszone jak do ogórków), ziele, pieprz, goździki, kminek i wlewamy tyle wody, by ledwo przykryło warzywa i gotujemy jak rosół- aby tylko pyrkało.

Jak warzywa będą miękkie wyjmujemy je i wlewamy ocet, doprawiamy do smaku i wyłączamy gaz.

 Z upieczonych buraków ściągamy skórę i ścieramy na grubej tarce. Dokładamy je do barszczu, wlewamy wywar z grzybów ( co zostanie- NIE WYLEWAMY) i podgrzewamy bez zagotowania, wyłączamy.

Do naszego barszczu wrzucamy skórki z jabłek i lekko zgniecione ząbki czosnku. Odstawiamy do jutra.

W Wigilię przed podaniem przecedzamy i podgrzewamy bez zagotowania. Podajemy z gotowaną fasolą.
Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #31 : 04-11-2015, 12:11 »

KAPUSTA Z GRZYBAMI

Składniki:


2kg kapusty kiszonej
3 duże cebule
10 dkg grzybków suszonych ( można wykorzystać ugotowane z barszczu powyżej)
masło klarowane
sól, pieprz
opcjonalnie- łyżka swojskich powideł śliwkowych

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy grzybki.
Kapustę (jeśli kwaśna delikatnie płuczemy) odciskamy i kroimy na pół jeśli jest długa. Dokładamy do cebuli i chwilkę smażymy. Wlewamy ok 3 szkl. wody i wywar z grzybów, dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy powidła i doprawiamy. Można zrobić wcześniej i zamrozić.
Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #32 : 04-11-2015, 12:13 »

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Składniki:

duża garść suszonych grzybów ( moczymy na noc dzień przed Wigilią )
1 l bulionu warzywnego ( przecedzony bez warzyw)
nieduża cebula
masło klarowane
wiejska śmietana
sól, pieprz

Wykonanie:


Namoczone grzyby gotujemy, wyławiamy z wywaru i kroimy. Cebulkę kroimy i dusimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilkę razem dusimy.
Do wywaru warzywnego dodajemy grzybki z cebulą ( można część całych grzybków zostawić, a resztę zblendować z cebulką), wywar grzybowy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę- nie za dużo, bo to ma być postna zupka msn-wink.
Zapisane
Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #33 : 04-11-2015, 18:29 »

Znalazłam przepis wypróbowany na ciasto sernik makowy,   
 
SERNIK MAKOWY /pycha/
Ciasto makowe: szklanka maku,1/4 szklanki miodu,1/2 szklanki cukru, 10dkg masła, 3jaja, łyżeczka proszku do pieczenia, bakalie.
Ciasto serowe: 1 kg twarogu,6 jaj kostka masła, ¾ opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na noc. Rano odsączyć i zmielić2 x, dodać miód. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem/około200-300 gram/ i domieszać do maku. Dodać proszek do pieczenia , ubitą pianę z białek, a także rodzynki i orzechy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blachy i podpiec 15 min.
Masło utrzeć z cukrem i dodawać żółtka, potem ser , dosypać budyń, ubitą pianę i łyżkę mąki kartoflanej. Wyłożyć na makowy spód i piec około 40 min., w temp.200 oC.

Zapisane
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #34 : 05-11-2015, 08:01 »

Kasandra- popraw jak możesz bo nie wiem co tam za składnik w miejscu
Cytat
&frac34
ma być msn-wink.
Zapisane
Gerda
« Odpowiedz #35 : 05-11-2015, 10:10 »

Świetne są te przepisy smile dzięki wielkie
Zapisane
Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #36 : 05-11-2015, 10:57 »

Błąd, w pośpiechu pisane. Ma być 3/4 opakowania budyniu śmietankowego.
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!