Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 15:31 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DP I - przepisy  (Przeczytany 91394 razy)
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« : 23-01-2012, 01:39 »

Chciałem w tym wątku zaproponować dodanie tego tematu do "Przyklejone tematy". Główną zasadą tego tematu byłoby tylko podawanie samych przepisów DP I. Jeśli temat spotka się z akceptacją Mistrza można założyć pozostałe przepisy zgodne z BPP, czyli DP II przepisy, DP III przepisy, KB Przepisy, ZZO przepisy. Pomysł z E-Książką kucharską do końca nie wypalił, ponieważ autor strony http://www.przepisy.ssl2.pl/ Jaorsad zrezygnował z uczestnictwa na forum, a strona jest bardzo uboga w przepisy zgodne z BPP. Nie ma także żadnych wieści odnośnie magazynu Bioslone dlatego uważam ten pomysł za dobre rozwiązanie urozmaicające menu BPP.
  Ja zasady tego tematu widzę tak:
 Przykładowo w temacie DP I podajemy tylko przepisy zgodne z DP I. Zabronione są jakiekolwiek dyskusje. Ewentualne pytania odnośnie danego przepisu należy kierować do autora przepisu na pw. Na tej samej zasadzie Przepisy DP II, III, KB, ZZO.
   W mojej opinii byłoby to dobrym rozwiązaniem, wiele ułatwiającym, zwiększającym "pole manewru" w odżywianiu zgodnym z BPP.
   Proszę o opinie Mistrza na ten temat i mam cichą nadzieję na akceptację mojej propozycji co w mojej opinii wniosłoby wiele pożytku na forum. Jeśli nie udało się stworzyć e-książki kucharskiej to jestem pewien, że na forum znalazłoby się wiele osób chętnych pochwalenia się swoimi przepisami.
  Jeśli jednak Mistrz uzna, że moja propozycja jest nie do zrealizowania proszę o odpowiedź w tym poście i ewentualne usunięcie tego tematu by nie zajmowało miejsca na forum na inne ciekawe tematy.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2012, 16:04 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 23-01-2012, 01:48 »

Idea bardzo słuszna. Proszę się czuć upoważnionym i jednocześnie odpowiedzialnym za ten dział. Powodzenia!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #2 : 23-01-2012, 13:16 »

Dziękuję Mistrzu za poparcie. W takim razie można zacząć realizacje tego tematu, gdzie podajemy przepisy związane z DP I. Moderatorów proszę o wsparcie i nadzorowanie pisanych tutaj postów.
  
Podajemy przepis na przykładzie:

NAZWA PRZEPISU (na górze strony, dużymi literami):

Składniki:

- ...
- ...

Sposób przyrządzenia:

Opcjonalnie można dodać:
- Zdjęcie gotowego przepisu
- Uwagi
- Krótkie info o przepisie, zawarte w jednym zdaniu.


Od teraz podajemy przepisy zgodne z powyższymi wytycznymi.

Dyskusje z tego wątku będą usuwane, by zachować przejrzystość przepisów. Jeden post - jeden przepis. tak będzie czytelniej. /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 23-01-2012, 15:04 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #3 : 23-01-2012, 14:49 »

SAŁATKA BROKUŁOWO-JAJKOWO-OGÓRKOWA

Składniki:
- brokuł lub kalafior
- 2-3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- cebula
- pestki słonecznika lub dyni lub siemienia (około 1 łyżeczki)
- rzeżucha, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek (zielenina do wyboru lub wszystko naraz)

Sposób przyrządzenia:
Brokuł lub kalafior lekko obgotować w wodzie lub na parze i podzielić na różyczki. Ugotować jajka i pokroić na 8 cząstek. Ogórki kiszone pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do miseczki, można posolić.
« Ostatnia zmiana: 23-01-2012, 14:53 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #4 : 23-01-2012, 15:01 »

OMLET NA KIEŁBASIE

Składniki:
- Kiełbasa
- 8 jaj
- sól
- pieprz
- bazylia
- smalec

Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w średnio grube plasterki. Na patelnię trochę smalcu. Gęsto poukładać na patelni kiełbasę i smażyć. W kubku rozbełtać 8 jajek, wylać całość na usmażone kiełbaski. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią (koniecznie! – bazylia nadaje smażonemu jajku niepowtarzalny smak). Przykryć, niech się smaży. Jak omlet jest już prawie ścięty, można go obrócić i dosmażyć niedopieczoną do tej pory górę omleta. Omlet wychodzi wysoki na 2 cm, po obróceniu na wierzchu jest widoczna kiełbaska.
Kroić jak pizzę!

Uwagi:
Przepis dla 4 osób. Pyszne śniadanie dla całej rodzinki.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #5 : 23-01-2012, 15:12 »

JAJECZNICA NA BEKONIE

Składniki:
- 2-3 jajka
- dwa plasterki bekonu
- smalec
- pieprz
- sól
- tymianek
- majeranek

Sposób przyrządzenia:
Na patelnię trochę smalcu. Cienkich plastrów nie kroimy na drobniejsze, tylko krótko smażymy na dużej patelni. Na podsmażony bekon wylać najpierw białko, potem żółtka, mieszając popieprzyć i posolić. Można dodać ziół – tymianku, majeranku, jeśli ktoś lubi.

Uwagi:
Ze względu na zawartość soli w kiełbasie trzeba uważać, żeby nie przesolić jajecznicy.
Bekon powinien być dobrej jakości, dojrzały, nie z tych, które wygląd i zapach zawdzięczają bejcy i po krótkiej produkcji są już „wędzone”. O prawdziwym wędzeniu „w kominie” mówi się nie za dobrze, ale czyż jest coś smaczniejszego? Podejrzewam, że te zastrzeżenia zdrowotne składają producenci „zdrowych” wędlin, w których jedna trzecia to mięso, a reszta sojowe dodatki, a smak i zapach uzyskuje się dzięki chemii.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Badzinka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 17.12.2011 r.
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 27

« Odpowiedz #6 : 31-01-2012, 00:05 »

JAJECZNICA NA ŚMIETANIE

Składniki:
- 3 jajka
- łyżka gęstej śmietany 18%
- pieprz
- sól
- szczypiorek

Sposób przyrządzenia:
Jajka wybijamy do kubka i roztrzepujemy. Do jajek dodajemy śmietanę, roztrzepujemy, żeby się ładnie połączyło w jedną masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy całość na patelnię z rozgrzanym masłem. Ustawiamy średni ogień. Po chwili drewnianą łyżką powoli "przesuwamy" zawartość patelni. Chodzi o to, żeby nie mieszać, tylko właśnie "przesuwać" po kolei jajecznicę. Utworzą się takie ładne fałdki. Smażymy do czasu, aż jajecznica będzie zwarta i na pewno usmażona. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Oczywiście można dodać ulubione zioła np. bazylię, ale w podstawie, nawet bez szczypiorku, smakuje najlepiej.

Uwagi:
Od jakości śmietany zależy smak, warto więc przygotowywać ze sprawdzonej śmietany.


« Ostatnia zmiana: 31-01-2012, 09:20 wysłane przez Klara27 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #7 : 10-03-2012, 17:19 »

SAŁATKA WARZYWNA

Składniki:
-Brokuł (podzielony na małe różyczki ugotowany na półtwardo)  
-seler naciowy
-cebula
-jajko
-majonez
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-sól , pieprz

Sposób przyrządzenia:
Warzywa  pokroić wymieszać i gotowe.

Autor przepisu: Patusanka
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 13:24 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #8 : 15-03-2012, 12:56 »

ROLADKI INDYCZE

Składniki:
2 udka indycze, bez kości
4 plastry boczku
20 dkg pieczarek
1 duża cebula
1 duży ogórek kiszony
Smalec do smażenia
Sól

Wykonanie:
Pokroić cebulę w piórka, wrzucić na rozgrzany smalec a kiedy zmięknie dodać pokrojone pieczarki, lekko poddusić pod przykryciem, odstawić.
Mięso indycze umyć dobrze pod zimną wodą, osuszyć i na tak przygotowane położyć plastry boczku ( po 2 na jedno udko), przygotowane uprzednio pieczarki, ćwiartki ogórka kiszonego. Całość zawinąć w rulonik, spiąć drewnianą wykałaczką lub obwiązać bawełnianą nitką (aby produkt nie rozsypał się w trakcie dalszej obróbki), posolić. Obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu z dodatkiem cebuli, na złoty kolor. Podlać gorącą wodą (około pół szklanki), dusić pod przykryciem uzupełniając wodę tak, aby produkt nie był wysuszony ale też, aby nie moczył się w zbyt dużej ilości sosu.
Proces duszenia można zastąpić pieczeniem w piekarniku.

Uwagi:

Proporcje dla dwóch osób (udka indycze są duże).
Przed podaniem usunąć drewniane wykałaczki lub nitki msn-wink.
« Ostatnia zmiana: 16-03-2012, 10:59 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Barbarka15
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 11.04.2011
Skąd: Włocławek
Wiadomości: 69

« Odpowiedz #9 : 24-03-2012, 00:25 »

RYBA ZAPIEKANA

Składniki:
- ryba (proponuję pstrąga) 50 dag
- pieczarki 50 dag
- jajka 4 szt (od szczęśliwych kur)
- zielona pietruszka, koperek (zielenina do wyboru)
- smalec do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Rybę lekko obgotować w osolonej wodzie lub usmażyć na smalcu. Pieczarki pokroić w paski i przesmażyć.
Do żaroodpornego naczynia ułożyć rybę, na to przesmażone pieczarki. Następnie rozbełtać jajka i wylać na wierzch. Wstawić do piekarnika i zapiec około 20 min. Po wyjęciu posypać koperkiem lub pietruszką.

Uwagi:
Przepis dla 4 osób. Jako surówkę można dodać kapustę kiszoną. Pyszny obiadek.
« Ostatnia zmiana: 24-03-2012, 00:28 wysłane przez Barbarka15 » Zapisane

Barbara
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #10 : 27-03-2012, 18:20 »

OMLET NA UBITYCH BIAŁKACH

Składniki:
- 4 jaja
- sól
- smalec
- cokolwiek

Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy trochę soli i ubijamy pianę. Po ubiciu dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy tak, aby je rozprowadzić. Na patelni rozgrzewamy smalec, wylewamy na nią wymieszaną pianę z jajami. Rozprowadzamy ją jak ciasto na naleśniki i przykrywamy pokrywką. Po sprawdzeniu, że spód jest już ładnie ścięty, staramy się omlet przewrócić na drugą stronę i też chwilę (do ścięcia zawartości) podsmażamy. Omlet jest pulchny i delikatny. Po usmażeniu i wyłożeniu na talerz, na omlet kładziemy cokolwiek. Czyli można sobie chwilę wcześniej podsmażyć kiełbaskę z cebulką, położyć groszek, fasolę, kukurydzę lub gulasz. Moje dzieci jak mają ochotę na słodko, to do jaj dodają trochę cukru a po usmażeniu na wierzch kładą dżem.

Uwagi:
Porcja z czterech jaj jest dla dwóch osób.
Na zdjęciu pół porcji z kiełbaską, skwarkami i groszkiem. Smacznego.
« Ostatnia zmiana: 31-03-2012, 19:39 wysłane przez Klara27 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #11 : 27-03-2012, 18:51 »

KARCZEK, ŁOPATKA, SZYNKA PIECZONY

Składniki:
- surowe mięso
- sól
- pieprz
- czosnek


Sposób przyrządzenia:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. 1kg mięsa/1h, termoobieg 180oC. Mięso po upieczeniu jest soczyste, a po stężeniu w lodówce służy jako wędlina. Z 1kg surowego mięsa wychodzi 70dkg gotowej wędliny. Galaretka wytopiona po upieczeniu choć smakowita lepiej jak zostanie wylana - toksyny, antybiotyki (chyba, że świnka swojska). Czas przygotowania 10minut.
« Ostatnia zmiana: 21-04-2012, 08:03 wysłane przez Klara27 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #12 : 31-03-2012, 08:43 »

KAPUSTA Z MIĘSEM

Składniki:
- mięso
- kapusta biała
- kilka plastrów boczku (niekonieczne)
- przyprawy (majeranek, kminek, sól, pieprz)

Wykonanie:

Najprostsze danie mięsno-kapuściane powstaje, gdy oba produkty razem pieczemy.
Naczynie ceramiczne lekko natłuszczamy, można je wyłożyć paskami boczku wędzonego, na to wykładamy grubą warstwę liści kapusty i na niej umieszczamy dowolne mięso: w kawałku albo w plastrach, znowu dajemy kapustę, skrapiamy tłuszczem, przykrywamy i pieczemy, ile trzeba.

Uwagi:
Mięso dobrze wcześniej zamarynować, wtedy wychodzi kruche i soczyste. Kapustę można oprószyć majerankiem, kminkiem albo tylko solą i pieprzem. Wychodzi mnóstwo wariantów, przy niewielkich zmianach przypraw i rodzaju mięsa. smile

Autor przepisu: Isia
Zapisane

KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #13 : 31-03-2012, 16:29 »

OMLETOWE PLACKI jako zamiennik wszelkiego pieczywa i innych zapychaczy

Placek podstawowy w zgodzie z I etapem DP:
Produkty:
- jajka,
- śmietana (nie jest niezbędna, ale poprawia puszystość placka),
- zmielona, niepalona kasza gryczana, ewentualnie kukurydziana (zamiast kaszy możemy dodać równoważnik objętościowy groszku zielonego, bobu, fasolki szparagowej czy innych dozwolonych nasion i warzyw na tym etapie)
- sól,
- masło lub smalec/słonina do smażenia.
Proporcje:
na jedno jajko: jedna łyżka śmietany, 1 łyżka świeżo zmielonej niepalonej kaszy gryczanej.

Czas przygotowania:
maksymalnie 20 minut przy użyciu blendera i smażeniu na płycie ceramicznej, w patelni ceramicznej o średnicy 28 cm, placka z 5 jaj.

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki miksujemy jednocześnie w urządzeniu, w którym zwykle przygotowujemy koktajle. Ubite/zmiksowane ciasto wlewamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem i czekamy, aż ciasto zacznie się lekko "gotować". Wtedy zmniejszamy temperaturę na "jedynkę" i przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy ok. 5-10 minut, aż ciasto na wierzchu się zetnie, a brzegi będą złote. Wtedy odwracamy placek na drugą stronę (w całości lub ćwiartkami, jeśli wydaje się zbyt "luźny"), na krótko ustawiamy temperaturę ponownie na max, po czym wyłączamy palnik z pozostawioną na nim patelnią, której już nie przykrywamy pokrywką.
Jeśli nie posłuży nam za spód do pizzy - placek ściągamy z patelni, kroimy np.: na 8 trójkątów i studzimy. Po wystudzeniu przygotowujemy dowolną "kanapkę" lub np. uzupełniamy, po ponownym podgrzaniu, ciepły posiłek.
Pizzę/zapiekankę przygotowujemy, na tej samej patelni, której nie przestajemy podgrzewać na minimum. Po odwróceniu placka układamy dozwolone w I etapie produkty i zapiekamy pod przykryciem, np.: wcześniej przesmażone pieczarki z cebulą, szynką z cebulą. Taką zapiekankę podajemy z majonezem swojej roboty udekorowaną np. zieleniną lub kiełkami: rzeżuchy, gorczycy, ostropestu czy nawet kaszy gryczanej.


« Ostatnia zmiana: 05-04-2012, 21:36 wysłane przez Rysiek » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
xxlilithxx
« Odpowiedz #14 : 01-04-2012, 23:32 »

LEKKI I SZYBKI BIGOS

Składniki:
-40 dag chudego mięsa lub kiełbasy
-1 główka kapusty
-2 cebule
-sól, pieprz
-1 pęczek koperku
-1/2 kostki masła
-2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania.

Mięso opłucz, ewentualnie rozbij, potnij w podłużną kostkę. Cebulę posiekaj. Z kapusty wytnij głąb, a liście grubo poszatkuj. Koperek posiekaj. Na maśle (w garnku) podsmaż cebulę, dołóż kapustę i zalej wodą. Dopraw do smaku. Przykryj i duś, aż kapusta będzie miękka.
Na smalcu podsmaż mięso. Razem z koperkiem dodaj do kapusty, duś kilkanaście minut.
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #15 : 02-04-2012, 21:40 »

NAJLEPSZA KAPUSTA ZASMAŻANA

Składniki:
-1 kg kapusty kiszonej z beczki
-1-2 spore cebule
-dobry smalec ze skwarkami
-opcjonalnie: boczek wędzony
-1 łyżka skrobii ziemniaczanej
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:
Kapustę grubo posiekać, zalać wodą- tak, by przykryła kapustę, dodać liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzić do wrzenia, odcedzić. W międzyczasie drobno posiekać cebulę, podsmażyć na sporej ilości smalcu ze skwarkami (wg uznania), opcjonalnie można dodać pokrojony w drobną kostkę boczek. Cebulę ze smalcem przelać do garnka z kapustą, wsypać łyżkę skrobii i przesmażać na niewielkim ogniu, mieszając (kapusta łatwo się przypala) przez około 2-3 min. Przyprawić czarnym pieprzem.
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #16 : 02-04-2012, 22:04 »

ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Składniki:
-1 i 1/2 kg wieprzowych żeberek
-3/4 kg kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna należy ją przepłukać wodą)
-1 łyżka ziaren kminku
-4 szklanki bulionu warzywnego (jeśli ktoś nie ma czasu, może być woda)
-4 łyżki smalcu
-3 cebule średniej wielkości
-4 całe ziarna jałowca
-sól
-świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania.

Cebulę drobno poszatkować. Żeberka pokroić na kawałki, tak by w każdym znajdowała się kość. Posolić i popieprzyć. W dużej patelni rozgrzać mocno smalec i obsmażyć na dużym ogniu na złoto- brązowo wszystkie kawałki żeberek. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, przełożyć do żeberek, dodać grubo poszatkowaną kapustę, bulion, kminek oraz całe ziarna jałowca. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 90 minut). Co jakiś czas zaglądać, czy nie trzeba dolać trochę wody. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem.
Zapisane
xxlilithxx
« Odpowiedz #17 : 02-04-2012, 22:26 »

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
-1 główka włoskiej kapusty
-20 dag szklanka kaszy gryczanej palonej
-40 dag mięsa mielonego np. z karczku
-tymianek
-sól, świeżo mielony czarny pieprz
-300 ml bulionu warzywnego
-1 jajko

Wykonanie.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Zewnętrzne liście kapusty oderwać. Delikatnie nacinać pozostałe liście i ostrożnie odrywać, dokładnie umyć.
W dużym garnku zagotować około 2 litrów wody. Wrzucać po kilka liści i wyjmować łyżką cedzakową, kiedy przestaną być sztywne. Z wystudzonych liści delikatnie wyciąć wierzchni pasek głównego nerwu - tego, który odpowiada za sztywność. Do kaszy dodać mięso. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, dodać jajko, wymieszać ręką. Na każdy liść nakładać porcję farszu. Zawijać gołąbki i układać je w dużym naczyniu żaroodpornym z przykryciem (po wyłożeniu dna liśćmi kapusty). Gołąbki przykryć liśćmi kapusty, zalać bulionem. Piec przez godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podawać z dużą ilością podsmażonego masła.

Uwagi
Gołąbki można zrobić z samą kaszą (bez tymianku), albo z samym mięsem, przy czym do mięsa należy dodać zeszkloną na maśle poszatkowaną cebulę.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #18 : 17-04-2012, 10:22 »

KASZA JAGLANA NA SYPKO I GĘSTO

Składniki:
- kasza jaglana np. 1/2 szklanki
- woda (2 razy więcej niż kaszy - na sypko; 3 razy więcej - na gęsto)
- masło (dla alergików masło klarowane)
- sól do smaku
- może być miód do smaku

Sposób przygotowania.
Kaszę wysypać na sitko, nie płukać w zimnej wodzie, ale od razu przelać ją wrzątkiem. (Im więcej wrzątku tym lepiej, ja na pełne małe sitko wylewam prawie cały 2 litrowy czajnik). Kasza traci wówczas goryczkę, jest delikatniejsza w smaku. Gotuję ją potem w wodzie (wody w zależności od tego, czy kasza ma być na sypko do II dania, wtedy jest 1:2 porcji wody; lub wody więcej gdy ma być na rzadko np. do rozgniecionego banana dla maluszka na śniadanie).

Jeśli ktoś nie jest uczulony, można dodać masła (dla uczulonych może masło klarowane, bo nie zawiera laktozy); można dodać miodu.
Taka kasza może być podana np. z podduszonymi warzywami (najpierw por + sól -na maśle, potem: marchew, pietruszka, seler, + opcjonalnie inne warzywa: brokuły, fasolka szparagowa; do tego trochę wody). Polecam jako II danie obiadowe lub kolacja. Smacznego!
« Ostatnia zmiana: 06-06-2012, 14:43 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Alinka12
***


Offline Offline

MO: 04.03.2011, córka 7 lat- MO 26.02.2012
Wiadomości: 248

« Odpowiedz #19 : 17-04-2012, 11:33 »

PLACUSZKI Z CUKINI

Składniki:
2 małe cukinie
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej  (gryczanej) lub więcej według uznania
sól,pieprz
smalec do smażenia

Sposób przygotowania.
Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pozostałe składniki i smażymy na rozgrzanej patelni. Można je podawać z  różnymi sosami, które można spożywać w I etapie diety.
« Ostatnia zmiana: 19-04-2012, 18:42 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!