Chłopców karmiłam: Jasia 11 m-cy, Natana niespełna 12 m-cy. Sami zrezygnowali, więc problemu nie było. Ok 6 m-ca zaczęłam wprowadzać nowe smaki. Zaczynałam od startego jabłka, banana, chrupków kukurydzianych. Jasio niestety przez jakieś pół roku dostawał słoiczki, spowodowane było to powrotem do pracy i tak było wygodniej. Dopiero podczas II ciąży zaczęłam zgłębiać wiedzę Biosłone i z Natanem było zupełnie inaczej, Jasio też już na tym skorzystał, ponieważ zaczęłam gotować dla niego i mrozić w odpowiednich pojemniczkach. Często robiłam bazę z kartofla/ryżu, marchewki, pietruszki. Oddzielnie gotowałam mięsko, dokładałam do pojemniczków. Do części dokładałam też inne warzywa, np. buraka, brokuły, kalafiora. I takim sposobem miał gotowy, smaczny a przede wszystkim zdrowy obiadek. Śniadanka i kolacje to kleik ryżowy z jakimś owocem, później kaszka manna, uwielbiana przez obu. Kurcze, coś trudno mi sobie przypomnieć co jeszcze...
Dlatego cieszę się, że ten wątek powstał.
Franio jutro skończy dwa tygodnie, ale ten czas tak szybko leci, że zanim się obejrzę będzie miał pół roku i będę się zastanawiać co mu dać do jedzonka.
Jeśli ktoś sobie życzy, mam sporo plików z daniami dla najmłodszych (piszcie proszę na priv.), trzeba je na pewno dobrze przesortować. Z pewnością większość z nich jest zgodna z ZZO, a część z nich posłuży jako inspiracja. Poniżej kilka przepisów na już.
Pierwsza papka jarzynowa (od 5 miesiąca) ½ małej marchewki
½ ziemniaka
1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
1 łyżeczka świeżego masła
2 łyżeczki kleiku ryżowego
1/2 szklanki wody
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko i zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i dawaj dziecku.
Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)1 średnia marchewka
Marchewkę dokładnie wyszoruj. Oskrob, starannie wymyj i pokrój na kawałeczki. Następnie włóż do rondelka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka. Po odcedzeniu przetrzyj przez sito na gładką masę. Żeby uzyskać konsystencję kremu, możesz dolać odrobinę wody z gotowania lub własnego mleka.
Mus warzywny z mięsem z królika (od 6 miesiąca)½ ziemniaka
łyżka mrożonych brokułów
łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę
łyżeczka selera pokrojonego w kostkę
½ średniej marchewki pokrojonej w kostkę
20 g surowego mięsa z królika
1 łyżeczka oliwy z oliwek
⅓ szklanki wody
Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5-7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj.
Waniliowe jabłuszko (od 5 miesiąca)małe słodkie jabłko
kawałeczek laski wanilii
Umyj i obierz jabłko ze skórki, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę wody i kawałeczek laski wanilii, a następnie gotuj pod przykryciem kilka minut. Gdy ostygnie, danie jest gotowe. Jeśli masa nie jest dość gładka, zmiksuj potrawę przed podaniem.
Jagodowa fantazja (od 5 miesiąca)½ szklanki jagód
½ słodkiego jabłka
Wypłucz jagody i przetrzyj przez gęste sito. Umyj i obierz jabłko, a następnie połowę zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce. Wymieszaj oba przeciery.
Mus jabłkowy (od 5 miesiąca)1 jabłko (najlepiej łatwo rozgotowujące się, rozpadające się przy gotowaniu lub pieczeniu)
Umyj i obierz jabłko. Następnie przekrój na pól i usuń gniazdo nasienne. Rozgotuj kawałeczek jabłka w minimalnej ilości wody. Jeśli jabłko samo się nie rozpadło na puszystą masę. rozgnieć, rozetrzyj je dokładnie (nie powinno mieć twardszych grudek), przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Jeśli masa jest za gęsta, by uzyskać właściwą konsystencję, rozprowadź ją płynem z gotowania jabłka, mlekiem z piersi.
Krem z kalafiora1 łyżeczka masła
Pół łyżeczki oliwy
¼ niedużej cebuli
Pół niewielkiego kalafiora
Pół małego selera
Szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
Zupa jarzynowa z buraczkiem1/2 marchwi (30g)
1/2 ziemniaka (20g)
1/4 pietruszki(20g)
1/4 buraka(20g)
1 łyżeczka świeżego masła (5g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego(5g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
1 porcja 150 mg
Warzywa myjemy obieramy płuczemy oraz kroimy następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania na okres 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko dodajemy kleik mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło oraz studzimy.
Jabłko z kurczakiem1 średnie jabłko
1 łyżeczka kleiku ryżowego
1 łyżeczka masła
120 g surowego mięsa z kurczaka
50 ml wody
Mięso ugotuj w osobnym garnuszku. Jabłko umyj, obierz, pokrój na cząstki. Zagotuj wodę, włóż cząstki jabłka i na małym ogniu, pod przykryciem, ugotuj do miękkości. Potem przetrzyj je przez sitko lub zmiksuj. Dodaj drobno posiekane mięso, kleik i masło. Wymieszaj i zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu.
Zupa z jarzyn z kalafiorem i brokułami Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- kleik ryżowy
Sposób przygotowania:
Warzywa ugotować. Po ugotowaniu zmiksować nie odlewając wywaru z gotowania. Następnie dodajemy oliwę z oliwek lub masło i podgrzewamy.Zupę można zagęścić kleikiem ryżowym.