Niemedyczne forum zdrowia
24-04-2024, 13:24 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kakao naturalne bez cukru białego i mleka  (Przeczytany 40821 razy)
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« : 03-02-2012, 15:39 »

Ciekaw jestem opinii na temat kakao naturalnego. Wyczytałem o nim, że posiada bardzo wiele pozytywnych właściwości pod warunkiem, że nie jest słodzone sacharozą czyli białym cukrem i bez dodatku mleka, gdyż te dwa składniki zabijają dobroczynne właściwości kakao. Piszą, że kakao naturalne można słodzić miodem lub cukrem trzcinowym nierafinowany ponieważ nie zawiera dwucukrów lub zawiera ich śladowe ilości. Można także kakao przyprawiać wanilią, imbirem, cynamonem. W wielu artykułach opisują kakao jako najlepsze źródło minerałów, najlepsze źródłem żelaza i drugie po Aceroli najlepsze źródło witaminy C.
Informacje znalazłem w poniższych linkach:
https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/proste-sposoby-na-choroby/warzywa-lekiem-na-choroby/kakao
http://super-jedzenie.pl/74/kakao/
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_kakao_-_napoj_bogow.html

Ja ostatnio robię KB z kakao naturalnym. Łyżka kakao, banan lub kiwi, 3-4 żółtka i czasem słodzę miodem lub cukrem trzcinowym nierafinowanym (jedną łyżeczkę) i taki KB działa na mnie energetyzująco.


  
« Ostatnia zmiana: 03-02-2012, 16:23 wysłane przez Scorpion » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #1 : 21-02-2012, 13:09 »

Ja sobie właśnie takie kupiłem (pokruszone ziarna z upraw ekologicznych) i przyznam, że całkiem smaczne do pochrupania. Smakuje jak czekolada gorzka tylko, że jest zupełnie niesłodkie.
 


Zapisane
Ewela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99

« Odpowiedz #2 : 21-02-2012, 13:51 »

Zmichal, gdzie kupiłeś ziarna kakao?
« Ostatnia zmiana: 21-02-2012, 14:00 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #3 : 21-02-2012, 15:18 »

Zmichal, gdzie kupiłeś ziarna kakao?
Tutaj: http://allegro.pl/kakao-nibs-bio-organiczne-naturalne-zdrowe-250g-i2081308573.html
Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #4 : 21-02-2012, 15:27 »


Trochę drogo 43 zł. Ja osobiście nie przepłacałbym za "Bio".
  Znalazłem 250 gram surowego ziarna kakaowca do 22zł.
http://www.krainabio.pl/product-pol-325-Organiczne-surowe-ziarna-kakao-250g-.html
I na allegro:
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=1848495186&title=kakao-surowe-cale-ziarna-bio-250g-surovital

Ważne by kupić surowe ziarna kakaowca, gdyż po obróbce termicznej ziarna tracą część swoich właściwości.

Dobry opis na temat ziaren kakaowca jest także przedstawiony w filmie "Jedzenie ma Znaczenie":
http://www.youtube.com/watch?v=8jC4GEkYbOI , gdzie o ziarnach kakaowca mówią od 9:45. Zresztą polecam cały film tym co jeszcze go nie widzieli.

Poniżej o ziarnach kakaowca:
http://davidicke.pl/forum/ziarna-kakaowca-t2146.html

Mnie smakuje bardzo Kb z kakao naturalne, bananem,kiwi i łyżką miodu lub cukru trzcinowego, który ma minimalną ilość dwucukrów więc nie niszczy właściwości kakao.
« Ostatnia zmiana: 21-02-2012, 16:58 wysłane przez Scorpion » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #5 : 21-02-2012, 15:32 »

Dzięki Scorpion za linki, widzę, że trochę przepłaciłem, no ale kto nie uczy się na błędach smile ?
Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #6 : 21-02-2012, 16:22 »

Następnym razem kupisz taniej o prawie połowę:).
  Kakao z "Decomoreno" podlega niestety procesowi fermentacji, a następne dość mocnej alkalizacji czyli pewnego rodzaju obróbki termicznej w celu poprawy smaku, nadania kakao bardziej aromatycznego smaku co odbija się na ubytkach cennych pierwiastków w kakao.
http://www.sciaga.pl/tekst/21891-22-produkcja_czekolady
 Z kakao naturalne mielone za najlepsze z tych, które przyjemność miałem spróbować i ocenić jest "Wawel". Jest najbardziej jasne czyli może to oznaczać, że nie zostało poddane alkalizacji albo alkalizacja jest minimalna. Z kakao jest podobnie jak z kaszą gryczaną. Kasza gryczana prażona jest ciemna i w 90% takie kasze stoją na sklepowych półkach. Podczas prażenia kasza nabiera goryczki, ale traci znaczną część swoich wartości odżywczych podobnie jak ziemniak gotowany bez skorupki. Takie produkty uważam za bezwartościowe wypełniacze żołądka bez dostarczania cennych składników potrzebnych organizmowi.Natomiast kasza gryczana niepalona jest jasna, posiada wszystkie swoje właściwości ponieważ nie traci ich bo nie podlega procesowi prażenia. Trafiłem ostatnio na sklep co sprzedają nasiona, pestki, kasze i tam zakupiłem kasze gryczaną nie prażoną, jasną i smakuje mi bardzo, a do tego podczas posiłku dostarcza wiele składników odżywczych, witamin i minerałów.
  Najlepsze są surowe ziarna kakaowca to nie podlega dyskusji, jednak jak nie ma ich pod ręką warto sięgać po kakao "Wawel" i inne nie podlegające alkalizacji kakao naturalne mielone.
Zapisane
PawelM
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2011 - 2014 z przerwami
Skąd: Bełchatów
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #7 : 21-02-2012, 17:46 »

Czy możemy mówić o wartościach dla produktu obrobionego termicznie i zmielonego w pył?
Chodzi mi oczywiście o utlenienie.
Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa.
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #8 : 21-02-2012, 21:11 »

Czy możemy mówić o wartościach dla produktu obrobionego termicznie i zmielonego w pył?
Chodzi mi oczywiście o utlenienie.

Oczywiście pod warunkiem, że zmielenie odbywa się tuż przez spożyciem. Obróbka termiczna - zależy co, jak długo, w jakiej temperaturze.
« Ostatnia zmiana: 22-02-2012, 09:09 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Sally
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05.10.2009
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 71

« Odpowiedz #9 : 21-02-2012, 21:40 »

Trafiłem ostatnio na sklep co sprzedają nasiona, pestki, kasze i tam zakupiłem kasze gryczaną nie prażoną, jasną i smakuje mi bardzo, a do tego podczas posiłku dostarcza wiele składników odżywczych, witamin 
Cytat
Scorpion, czy to jest sklep internetowy?
Zapisane

"By mądrym życiem żyć, wiedzy trza niemało."
"Już lepszy głód niż byle jakie jadło"
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #10 : 22-02-2012, 00:16 »

Zmielone w pył, przechowywane w szczelnie zamkniętym słoiku, ciemnym miejscu i chłodnej temperaturze - nie powinny kwasy tłuszczowe się ulotnić szybko i niby można tak przechowywać produkt przez tydzień, ale ja wolę wszystko na świeżo. Z tego co wiem, ziarna kakaowca "tylko" podczas mielenia bez alkalizacji powinny zachować większą część swoich wartości odżywczych.
Scorpion, czy to jest sklep internetowy?

Nie. Jest to sklep znajdujący się na terenie Śląska.



« Ostatnia zmiana: 22-02-2012, 09:11 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Bunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 331

« Odpowiedz #11 : 22-02-2012, 20:41 »

A gdzie konkretnie?
« Ostatnia zmiana: 22-02-2012, 20:42 wysłane przez Bunia » Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #12 : 23-02-2012, 00:28 »


A gdzie konkretnie?

Piekary Śląskie ul. Józefki
tel: 505-527-105

Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #13 : 14-05-2012, 11:15 »

A wracając do kakao, to kupiłem całe ziarna i zastanawiam się czy można je jeść razem z łupinką, czy raczej obierać?
Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #14 : 17-05-2012, 11:53 »

Tutaj piszą, że z łupinką normalnie:
http://davidicke.pl/forum/ziarna-kakaowca-t2146.html
A jakie kupiłeś? Te z surovila?

Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #15 : 18-05-2012, 11:17 »

Cytat
A jakie kupiłeś? Te z surovila?
Tak, a co?
Zapisane
Scorpion
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 1.11.2011
Skąd: Zagłebie
Wiadomości: 144

« Odpowiedz #16 : 19-05-2012, 16:02 »

Z Surrovital są najlepsze i w najniższej cenie ziarna kakaowca. Jak spożywasz te ziarna? W jakiej ilości dziennie i w jakiej formie i jak smakuje?
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 333

« Odpowiedz #17 : 20-05-2012, 14:30 »

Chciałbym wprowadzić ziarna kakaowca do KB. Oczywiście regularnie. Wydają się być sensowne. Mógłby ktoś ustalić bardziej szczegółowe fakty. Jak już coś robić to robić to konkretnie. Słowna Mistrza na ten temat, również by się przydały.

Czy można wprowadzić je w II etapie diety prozdrowotnej?
Czy można dodawać je do reszty nasion (len, dynia, słonecznik, ostropest)?
Jakie dokładnie kupić, by były najlepszej, jakości?

Poprzednie linki nie są już aktywne. Znalazłem na allegro dwie opcje. Może te?

1. http://allegro.pl/kakao-nibs-bio-organiczne-naturalne-zdrowe-250g-i2303166373.html
"Kakao Nibs to ziarna, które zostały obrane, a następnie rozdrobnione. Składają się w 100% z     prawdziwego kakao, z biologicznych upraw. Od razu po zbiorze, ziarna kakao suszą się na słońcu, po to aby zawarty w nich aromat kakaowy, mógł się jeszcze bardziej rozwinąć. To kakao nie zawiera mleka ani cukru."
 
To chyba nie jest dobra opcja? Chyba lepsze były by, nieobrane. Jak najbardziej surowe.

2. http://allegro.pl/surowe-ziarno-kakao-bio-250-g-i2340485011.html
"100% organiczne niełuskane ziarno kakao,odmiana Criollo"

A co do chcicy na kakao. Też tak mam, bardzo często mam chcicę na coś nie tyle słodkiego a kakaowego, czekoladowego.
« Ostatnia zmiana: 20-05-2012, 14:43 wysłane przez Dandi » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #18 : 30-05-2012, 09:07 »

Cytat
W jakiej ilości dziennie i w jakiej formie i jak smakuje?
Dodaję do KB, który piję 1-2 razy dziennie po 6-7 ziaren kakao. Z tymi z Surovital'a jest trochę zabawy z obieraniem, no ale można się przyzwyczaić. Czasem nawet przegryzam same ziarna.
KB smakuje doskonale z kakao.

PS.
Dandi - ten pierwszy link to własnie kakao z firmy Surovital, o której tu mówimy. Natomiast to z drugiego linka kiedyś kupiłem. Plus, że jest już łuskane i kruszone, ale cenowo wychodzi 2 razy drożej.
« Ostatnia zmiana: 30-05-2012, 09:09 wysłane przez Marooned » Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #19 : 30-05-2012, 17:48 »

Ja sobie przegryzam na surowo całe ziarna kakao, uprzednio je namaczam tak chociaż ze 4 godziny, podobnie jak inne tam orzechy. Bez namaczania czasem jak się najem orzechów i kakao to potem nieco brzuch narzeka.
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!