Chciałbym podzielić się z Państwem informacją, którą uważam za wielce interesującą. Jeśli moderatorzy stwierdzą inaczej, nie będę się gniewał za usunięcie wątku
Jest to część pierwsza wywiadu z Gary Taubesem - autorem książek popularno-naukowych. Najbardziej znaną jest chyba "Good Calories, Bad Calories" oraz "Why We Get Fat" (Dlaczego tyjemy), która to niebawem ukaże się w Polsce.
Wywiad znajduje się pod tym linkiem
http://nowadebata.pl/2012/02/18/wspolczesne-nauki-o-zywieniu-nie-maja-wiele-wspolnego-z-nauka-wywiad-z-gary-taubesem-czesc-1/Ciekawą informację znalazłem tamże dotyczącą glutenu:
"Jak tłumaczy dr Davis, dużo się poprawiło, jeśli chodzi o zrozumienie zagrożeń dla zdrowia związanych ze spożyciem pszenicy. Jednak zbyt często ogranicza się całą sprawę do alergii na gluten, gdy tymczasem problemów jest znacznie więcej i są one poważniejsze:
1) gliadyna (zwiększa apetyt i spożycie pokarmów średnio nawet o 400 kal dziennie; obecnie naukowcy wiążą również spożycie gliadyny z ADHD i autyzmem u dzieci);
2) amylopektyna A (to ona sprawia, że dwie kromki chleba podnoszą poziom cukru we krwi wyżej niż 6 łyżeczek cukru lub niejeden baton czekoladowy);
3) lektyny (inicjuje reakcje autoimmunologiczne i powstawanie chorób związanych ze stanami zapalnymi, głównie reumatoidalne zapalenie stawów i zapalne choroby jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, Choroba Leśniowskiego-Crohna)
http://www.wheatbellyblog.com/2012/02/my-letter-to-the-wall-street-journal-its-more-than-gluten/