Krówki domowej roboty (nie ci±gutki - wychodz± kruche!)
¬ród³o:
https://smak-indii.pl/mysore-pak1 szklanka m±ki z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
pó³ szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego mas³a
æwieræ szklanki oleju (ja ten sk³adnik omijam
)
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy
M±kê z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do którego prze³o¿ymy przygotowan± masê na deser: nat³uszczamy naczynie mas³em.
Naczynie nie powinno byæ zbyt du¿e - dla podanej ilo¶ci sk³adników powierzchnia naczynia 170 centymetrów
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoli³a na uzyskanie kostek deseru o wysoko¶ci 3 cm.
Na g³ebok± teflonow± patelniê sypiemy cukier, dodajemy wodê, gotujemy mieszaj±c do uzyskania syropu "na
nitkê" (odrobina syropu pozostawia miêdzy palcami cienk± nitkê).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane mas³o z olejem. T³uszcz powinien byæ gor±cy
jak do sma¿enia.
Do cukrowego syropu wsypujemy m±kê ciecierzycow±, mieszamy, aby pozbyæ siê grudek.
Podgrzewamy na ma³ym ogniu mieszaj±c, a¿ masa zacznie "b±blowaæ".
Do masy dodajemy stopniowo gor±ce klarowane mas³o wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, a¿ masa wch³onie ca³y tluszcz, nastêpnie dodajemy kolejn± porcjê. Po dodaniu porcji t³uszczu masa
bêdzie siê przez chwilê "sma¿yæ".
Dodajemy t³uszcz porcjami, a¿ cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbowaæ. Masa powinna zrobiæ siê
gêsta i jakby porowata. Nie powinna kleiæ siê do ¶cian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ci±gle mieszaj±c.
Szybko przek³adamy masê do przygotowanego naczynia, wyg³adzamy powierzchniê.
Po kilku minutach kiedy masa ju¿ troszkê przestygnie i stwardnieje (ale nie bêdzie jeszcze ca³kiem twarda)
nacinamy powierzchniê w prostok±ty.