Niemedyczne forum zdrowia
25-09-2018, 21:18 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Czwarty tom "Zdrowia na w豉sne 篡czenie" --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: ZZO PRZEPISY - na s這dko  (Przeczytany 55231 razy)
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 57
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.312

« Odpowiedz #40 : 01-04-2013, 14:36 »

OMLET BISZKOPTOWY

Sk豉dniki na jedn osob:
2-3 jajka
1/2 造磬i m彗i kukurydzianej, lub z amarantusa
1 造磬a wody
szczypta soli
1/2 造磬i mas豉 klarowanego
dowolna konfitura lub d瞠m w豉snej roboty

Wykonanie.

Jajka ubi dodaj帷 szczypt soli, 造磬 wody i na ko鎍u wymiesza z dowoln m彗 bezglutenow.
Rozgrza patelni, w這篡 mas這, wyla omlet na patelni, przykry pokryw i po chwili przykr璚i palnik tak, aby omlet 'dochodzi' powoli - oko這 15 minut. (Na mojej kuchni to 1,5 czyli jak duszenie) Po usma瞠niu przewr鏂i na kr鏒ko na drug stron, zsun望 na talerz, posmarowa konfiturk.
Mo積a r闚nie rozdzieli 鄴速ka od bia貫k, bia趾a ubi na sztywno i po陰czy z 鄴速kami i pozosta造mi sk豉dnikami. Dalej post瘼owa tak samo jak w wersji pierwszej.
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 10:51 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Erato29
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie pij
NIA: 22.03.2013
Wiadomo軼i: 153

« Odpowiedz #41 : 06-04-2013, 12:10 »

GOFRY

Sk豉dniki:
1 szklanka m彗i kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciep貫j wody
1 造瞠czka oleju z pestek winogron lub topionego mas豉

Wykonanie.
Mieszamy w miseczce m彗 z wod i olejem (mas貫m), powinno wyj嗆 ciasto jak na nale郾iki. Gofry pieczemy oko這 10 minut, a nabior smakowitego z這cistego koloru. Dodatki wed逝g w豉snej inwencji. smile
 
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 10:52 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Gromans
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1/03/2014
Sk康: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomo軼i: 9

« Odpowiedz #42 : 10-05-2014, 03:44 »

Budyn czekoladowy, pyszny i bardzo syty.

Skladniki:

-1 awokado,
-1 banan,
-4 plaskie lyzeczki kakao,
-4 lyzeczki oleju kokosowego,
-5 swiezych daktyli, albo 2 lyzeczki miodu.

Wykonanie.
W blenderze wszystkie skladniki zmiksowac na jednolita mase i gotowe.
Budyn ten jest przebojem w mojej rodzinie.
« Ostatnia zmiana: 10-05-2014, 15:43 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Mi這嗆 jest jak szyba, raz st逝czesz i wi璚ej nie posk豉dasz. Ale zawsze mo瞠sz wstawi now.
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 191

« Odpowiedz #43 : 22-11-2014, 21:45 »

Szarlotka krucha bezglutenowa, bardzo smaczna

Sk豉dniki:
1/2 kubka m彗i kukurydzianej
1/2 kubka m彗i ry穎wej
6 造瞠k m彗i ziemniaczanej
6 造瞠k cukru
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
4 kopiaste 造磬i mas豉
2 造磬i g瘰tej domowej 鄉ietany
3 鄴速ka
kilka jab貫k przesma穎nych z cukrem, cynamonem i rodzynkami

Wykonanie.
Sk豉dniki ciasta kroj no瞠m w misce, nast瘼nie zlepiam kr鏒ko r瘯ami (mo瞠 si rozsypywa, nie szkodzi!) i wk豉dam na ok. godzin do lod闚ki; okr庵陰 form  (26 cm) smaruj t逝szczem, obsypuj np. p豉tkami jaglanymi  i wyk豉dam 3/4 ilo軼i ciasta; podpiekam ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmuj, rozk豉dam podsma穎ne jab趾a i rozk豉dam reszt ciasta na g鏎; piek oko這 45 minut.

Szarlotka jest wspania豉! W豉郾ie zajadam jeszcze ciep陰! Mo積a poda z bit 鄉ietan, b璠zie jeszcze wykwintniej!



« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 14:07 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 42
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 72

« Odpowiedz #44 : 23-11-2014, 01:09 »

Deser Orzechy z miodem.

Sk豉dniki:
- r騜ne rodzaje orzech闚 jakie lubimy (w這skie, laskowe). Mo積a doda r闚nie migda造 obrane ze sk鏎ki, 鈍ie篡 kokos obrany ze sk鏎ki.
- mi鏚.

Wykonanie.
Namoczone wcze郾iej orzechy (w ch這dnej wodzie), migda造 i kokos mielimy 3 razy. Dodajemy mi鏚 i mieszamy.
Deser jeszcze lepiej smakuje gdy zmielimy dodatkowo kilka suszonych daktyli.

Uwagi.
Obieranie migda堯w mo瞠 by 豉twe bez parzenia (i pozbawiania warto軼i). Wystarczy je moczy w ch這dnej wodzie przez kilkana軼ie godzin.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 14:06 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 42
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 72

« Odpowiedz #45 : 23-11-2014, 01:16 »

Powid豉 郵iwkowe bez sma瞠nia.

Sk豉dniki:
Dobrej jako軼i suszone 郵iwki.

Wykonanie.

奸iwki zalewamy ch這dn wod tak, 瞠by by造 zakryte i zostawiamy na par godzin. Nast瘼nie ods帷zamy nie wylewaj帷 p造nu (jest pyszny i nale篡 go wypi). 奸iwki mielimy. Mo積a do smaku doda kilka innych suszonych owoc闚.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 14:08 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Wiedza:
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 191

« Odpowiedz #46 : 21-12-2014, 22:15 »

Piernik 鈍i徠eczny

Sk豉dniki:
2 szklanki m帷znej mieszanki bezglutenowej
1 szklanka cukru lub p馧/p馧 mi鏚
1 szklanka mleka
1 jajko
125 g mas豉
3 造磬i d瞠mu lub powide 郵iwkowych
po 1 造瞠czce cynamonu, go寮zik闚, kakao, po ½ 造瞠czki imbiru, kardamonu i ga趾i muszkato這wej (go寮ziki zmielone w m造nku)
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1 造瞠czka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, suszone 郵iwki, rodzynki)

Wykonanie.
Mas這 roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestygni璚ia, nast瘼nie wszystkie sk豉dniki wsypuj do garnka i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa jest g瘰ta. Wysmarowan form keks闚k (30 cm) wype軟iam ciastem i piek w temperaturze 180 stopni oko這 1 godziny. Przed wyci庵ni璚iem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto si nie klei, je郵i tak, to pozostawiam na kolejne 10 minut. Upieczone ciasto nie nale篡 wyjmowa od razu z piekarnika.

Przepis jest wypr鏏owany, a piernik smakuje pysznie! Jest wilgotny i aromatyczny. W sam raz na 安i皻a Bo瞠go Narodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29-12-2014, 14:49 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #47 : 26-10-2015, 22:07 »

PUSZYSTA BABKA
(przepis Erato29)

Sk豉dniki:
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1,75 szklanki m彗i ziemniaczanej
200g mas豉
1 czubata 造磬a proszku do pieczenia
1 starta sk鏎ka z cytryny

Wykonanie.
W jednej misce ca貫 jajka ubi na puszyst mas, po 造盧e dodawa cukier, ubija a podwoi obj皻o嗆. W drugiej misce m彗 ziemniaczan wymiesza 造磬 z proszkiem do pieczenia i przesiewa, dodaj帷 do masy jajecznej. Miesza b康 lekko miksowa do po陰czenia. Mas這 roztopi na wolnym ogniu i gor帷e wla do ciasta. Miesza b康 lekko miksowa. Doda sk鏎k z cytryny, po陰czy. Wla do posmarowanej mas貫m formy i piec "do suchego patyczka", czyli ok. 50 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu pola rozpuszczon na ma郵e czekolad, polukrowa b康 posypa cukrem pudrem.

« Ostatnia zmiana: 29-10-2016, 18:18 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #48 : 13-06-2016, 19:04 »

JAGIELNIK RAFFAELLO BEZ PIECZENIA

Sk豉dniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki t逝stego mleka
1 szklanka wody
6-10 造瞠k cukru
250 g wi鏎ek kokosowych
opcjonalnie: dekoracje, posypki, polewy

Wykonanie.
Jedn szklank kaszy jaglanej kilkakrotnie przep逝ka bie膨c wod.
Zala 2 szklankami mleka, 1 szklank wody i gotowa oko這 20 minut (a kasza b璠zie bardzo mi瘯ka).
Doda wi鏎ki kokosowe (troch zostawi na wierzch) i jeszcze jedn szklank mleka.
Dosypa 6-10 造瞠k cukru (najlepiej stopniowo, 瞠by masa osi庵n窸a po膨dan s這dycz).
Doprowadzi do wrzenia i gotowa jeszcze 10-15 minut.
Kasz zmieli/zmiksowa na g豉dk mas i wyla do wysmarowanej olejem tortownicy (鈔ednica ok. 22 cm).
Posypa wi鏎kami kokosowymi i po przestygni璚iu sch豉dza w lod闚ce.
Kroi, gdy ciasto si sch這dzi i st篹eje.

« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 14:45 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane
Lilia8
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: aktualnie nie stosuj
Wiadomo軼i: 28

« Odpowiedz #49 : 08-07-2016, 22:13 »

SMOOTHIE CZEKOLADOWE

Sk豉dniki:
- p馧 mi瘯kiego awokado,
- banan,
- 100 ml s這dkiej 鄉ietanki 30% (ew. mleka kokosowego),
- 造瞠czka miodu,
- 2 造瞠czki prawdziwego kakao,
- gar嗆 kruszonego lodu.

Wykonanie.
Wszystkie sk豉dniki razem zmiksowa. Najlepiej je郵i b璠 wcze郾iej sch這dzone.
« Ostatnia zmiana: 31-07-2016, 17:35 wys豉ne przez Metaldaw » Zapisane

Nie jest miar zdrowia by dobrze przystosowanym do g喚boko chorego spo貫cze雟twa. Krishnamurti.
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #50 : 21-09-2016, 20:41 »

TIRAMISU
(Z Blogu: www.bezglutenowamama.pl)

Sk豉dniki:

  • na krem
    • 750 g serka mascarpone,
    • opakowanie 鄉ietany 30-36%,
    • 2 造磬i cukru pudru;
  • na poncz kawowy
    • 250 ml bardzo mocnej kawy,
    • 60 ml likieru amaretto,
    • 90 g cukru;
    • 2 opakowania bezglutenowych biszkopt闚 (np. firmy Schaer).

Wykonanie:
Espresso z cukrem zagotuj, a powstanie intensywnie kawowy syrop. Ostud. Dodaj amaretto. Wymieszaj.
Mascarpone wymieszaj mikserem lub trzepaczk. Ubij 鄉ietan z cukrem, delikatnie wmieszaj j do serka.
Na dnie blaszki (o wymiarach 20x30 cm) wy堯 warstw biszkopt闚 nas帷zonych ponczem kawowym. Na biszkotach u堯 warstw kremu, na kremie po堯 kolejn warstw biszkopt闚 nas帷zonych ponczem kawowym, na biszkoptach ponownie u堯 warstw kremu. Wstaw do lod闚ki na 3-4 godziny. Po sch這dzeniu tiramisu obsyp kakao lub wi鏎kami czekolady deserowej - dla dekoracji.

« Ostatnia zmiana: 26-09-2016, 13:30 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #51 : 26-11-2016, 20:13 »

ZDROWE TRUFELKI Z DAKTYLI (12 sztuk)
(廝鏚這: http://www.natchniona.pl/)

Sk豉dniki:

– 170 g daktyli, 125 g mielonych migda堯w, sk鏎ka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka z 1/2 laski wanilii

– kakao lub mielone orzechy do obtoczenia, opcjonalnie bia豉/czarna czekolada do polania.


Wykonanie:
Daktyle zamoczy na 15 minut w ciep貫j wodzie, odcisn望 z nadmiaru wody i rozdrobni w blenderze. Po陰czy z pozosta造mi sk豉dnikami. Masa nie powinna przywiera do r彗, a bardzo 豉two da si formowa.

Ulepi 12 kuleczek podobnej wielko軼i i ozdobi.
« Ostatnia zmiana: 26-11-2016, 20:23 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #52 : 31-12-2016, 19:01 »

CIASTO 3-BIT

Sk豉dniki:

- 1 puszka masy kr闚kowej, b康 puszka mleka s這dkiego skondensowanego (500 gr)*
- herbatniki, ok. 75 sztuk,
- 400 ml 鄉ietany 30-36%,
- 2 fix`y do 鄉ietany,
- 0,5 l mleka,
- 2 budynie waniliowe b康 鄉ietankowe bez cukru,
- 3/4 kostki mas豉,
- czekolada (do dekoracji).

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia budyniu: 鄉ietankowego lub waniliowego wg. przepisu na opakowaniu; gotujemy bez dodatku cukru. W czasie, gdy budy stygnie, rozgrzewamy gotow mas karmelow (wrzucamy puszk do zagotowanej w garnku wody i trzymam pod przykryciem ok. 10-15 min.)*

* mo積a te gotowa puszk mleka skondensowanego w garnku z wod, na ma造m ogniu przez ok. 3-4 godz, puszka musi by ca造 czas przykryta wod.

Na blaszce o wymiarach 35x24 cm uk豉damy herbatniki, na kt鏎e rozsmarowujemy ciep陰 mas kr闚kow. Wyk豉damy drug warstw herbatnik闚 i chowamy do lod闚ki. Mi瘯kie mas這 (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszyst mas. Dalej miksuj帷 dodajemy stopniowo zimny budy (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego). Gotow mas budyniow rozsmarowujemy na herbatnikach, po czym wyk豉damy ostatni warstw herbatnik闚 i ponownie wk豉damy do lod闚ki. Bit 鄉ietan ubijamy wraz z u篡ciem fix`u.  妃ietan wyk豉damy na g鏎 i posypujemy start czekolad (ok. 4 kostek czekolady, mo瞠 by gorzka albo mleczna). Gotowe ciasto wk豉dam do lod闚ki na ca陰 noc.
« Ostatnia zmiana: 31-12-2016, 19:02 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #53 : 09-01-2017, 18:30 »

BEZGLUTENOWA WUZETKA

Sk豉dniki na 2 biszkopty:
- 6 jajek,
- 200 g cukru,
- 6 造瞠k m彗i kukurydzianej,
- 4 造磬i m彗i ziemniaczanej,
- 4 造磬i kakao,
- 1 造瞠czka sody oczyszczonej.

Sk豉dniki na krem:
- 500 ml dobrze sch這dzonej krem闚ki,
- 200 g cukru,
- 250 g mascarpone.

Do nas帷zenia:
- szklanka czarnej herbaty b康 wody z dowolnym alkoholem.

Polewa:
- 100 g czekolady,
- 50 鄉ietanki.


Wykonanie:
3 bia趾a ubi na sztywn pian. Doda stopniowo cukier, a nast瘼nie 3 鄴速ka. Po這w m彗 wymiesza z po這w 造瞠czki sody, kakao i przesia do masy. Wymiesza du膨 造磬, aby nie pozosta豉 ani jedna grudka. Mas przela na blach wy這穎n papierem i piec ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni. W ten sam spos鏏 przygotowa drugi biszkopt z pozosta造ch sk豉dnik闚. 妃ietan ubi na sztywn mas. Doda cukier, a nast瘼nie po 造盧e mascarpone. Biszkopt dobrze nas帷zy, a nast瘼nie pokry bia陰 mas (mo積a zostawi kilka 造瞠k do ozdoby). Przykry drugim, lekko docisn望 i nas帷zy. Czekolad rozpu軼i w garnku ze 鄉ietank. Pokry polew ciasto, odstawi do lod闚ki. Na wierz mo積a wycisn望 rozetki z bitej 鄉ietany.

Uwagi:
Do wyjmowania biszkoptu mo積a u篡 deski do krojenia wi瘯szej ni blacha, obracaj帷 nim o 180 stopni.
« Ostatnia zmiana: 09-01-2017, 18:31 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 33
MO: 15.04.2016
Sk康: Mazowieckie
Wiadomo軼i: 162

« Odpowiedz #54 : 12-01-2017, 19:24 »

CIASTO MANDARYNKOWE Z POLENT I MIGDAxMI

Sk豉dniki:
- 4 mandarynki ze sk鏎k,
- 200 g migda堯w bez sk鏎ki,
- 250 g mi瘯kiego mas豉,
- 造瞠czka ekstraktu waniliowego,
- 195 g cukru,
- 3 du瞠 jajka,
- 165 g polenty,
- 造瞠czka proszku do pieczenia,
- cukier puder i mandarynki do dekoracji.

Wykonanie:
Migda造 zmieli na py貫k, polent przesypa na such, rozgrzan patelni i chwil podpra篡. Do rondelka w這篡 mandarynki, zala zimn wod, przykry i zagotowa. Ods帷zy, zala ponownie zimn wod i jeszcze raz zagotowa. Ods帷zy, pozostawi do przestygni璚ia, do temperatury pokojowej. Nast瘼nie pokroi je na kawa趾i, wyj望 pestki i zmieli na pulp, razem ze sk鏎k. Mas這 utrze z cukrem, ekstraktem waniliowym w du瞠j misce, dop鏦i nie b璠zie puszyste. Doda jajka i ca這嗆 ubi, a sk豉dniki si po陰cz. Doda polent, pulp mandarynkow, zmielone migda造, proszek do pieczenia i po陰czy. G喚bok foremk o 鈔ednicy 22 cm, nat逝軼i i wyla do niej ciasto. Piec godzin w temperaturze 170 stopni, nast瘼nie kolejne 15 w 160. Ozdobi.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2017, 19:25 wys豉ne przez Poziomek » Zapisane
Genera
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiadomo軼i: 129

WWW
« Odpowiedz #55 : 03-03-2018, 14:25 »

Kr闚ki domowej roboty (nie ci庵utki - wychodz kruche!)
毒鏚這: https://smak-indii.pl/mysore-pak

1 szklanka m彗i z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
p馧 szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego mas豉
獞ier szklanki oleju (ja ten sk豉dnik omijam smile)
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy

M彗 z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do kt鏎ego prze這篡my przygotowan mas na deser: nat逝szczamy naczynie mas貫m.
Naczynie nie powinno by zbyt du瞠 - dla podanej ilo軼i sk豉dnik闚 powierzchnia naczynia 170 centymetr闚
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoli豉 na uzyskanie kostek deseru o wysoko軼i 3 cm.
Na g貫bok teflonow patelni sypiemy cukier, dodajemy wod, gotujemy mieszaj帷 do uzyskania syropu "na
nitk" (odrobina syropu pozostawia mi璠zy palcami cienk nitk).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane mas這 z olejem. T逝szcz powinien by gor帷y
jak do sma瞠nia.
Do cukrowego syropu wsypujemy m彗 ciecierzycow, mieszamy, aby pozby si grudek.
Podgrzewamy na ma造m ogniu mieszaj帷, a masa zacznie "b帳lowa".
Do masy dodajemy stopniowo gor帷e klarowane mas這 wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, a masa wch這nie ca造 tluszcz, nast瘼nie dodajemy kolejn porcj. Po dodaniu porcji t逝szczu masa
b璠zie si przez chwil "sma篡".
Dodajemy t逝szcz porcjami, a cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbowa. Masa powinna zrobi si
g瘰ta i jakby porowata. Nie powinna klei si do 軼ian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ci庵le mieszaj帷.
Szybko przek豉damy mas do przygotowanego naczynia, wyg豉dzamy powierzchni.
Po kilku minutach kiedy masa ju troszk przestygnie i stwardnieje (ale nie b璠zie jeszcze ca趾iem twarda)
nacinamy powierzchni w prostok徠y.
Zapisane

Strony: 1 2 [3]   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!