Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 11:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ZZO PRZEPISY - na słodko  (Przeczytany 95406 razy)
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #40 : 01-04-2013, 13:36 »

OMLET BISZKOPTOWY

Składniki na jedną osobę:
2-3 jajka
1/2 łyżki mąki kukurydzianej, lub z amarantusa
1 łyżka wody
szczypta soli
1/2 łyżki masła klarowanego
dowolna konfitura lub dżem własnej roboty

Wykonanie.

Jajka ubić dodając szczyptę soli, łyżkę wody i na końcu wymieszać z dowolną mąką bezglutenową.
Rozgrzać patelnię, włożyć masło, wylać omlet na patelnię, przykryć pokrywą i po chwili przykręcić palnik tak, aby omlet 'dochodził' powoli - około 15 minut. (Na mojej kuchni to 1,5 czyli jak duszenie) Po usmażeniu przewrócić na krótko na drugą stronę, zsunąć na talerz, posmarować konfiturką.
Można również rozdzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno i połączyć z żółtkami i pozostałymi składnikami. Dalej postępować tak samo jak w wersji pierwszej.
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:51 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Erato29
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: brak
MO: 10.08.2012 obecnie nie piję
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #41 : 06-04-2013, 11:10 »

GOFRY

Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka oleju z pestek winogron lub topionego masła

Wykonanie.
Mieszamy w miseczce mąkę z wodą i olejem (masłem), powinno wyjść ciasto jak na naleśniki. Gofry pieczemy około 10 minut, aż nabiorą smakowitego złocistego koloru. Dodatki według własnej inwencji. smile
 
« Ostatnia zmiana: 14-04-2013, 09:52 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Gromans
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1/03/2014
Skąd: Kitchener,Ontario, Kanada
Wiadomości: 8

« Odpowiedz #42 : 10-05-2014, 02:44 »

Budyn czekoladowy, pyszny i bardzo syty.

Skladniki:

-1 awokado,
-1 banan,
-4 plaskie lyzeczki kakao,
-4 lyzeczki oleju kokosowego,
-5 swiezych daktyli, albo 2 lyzeczki miodu.

Wykonanie.
W blenderze wszystkie skladniki zmiksowac na jednolita mase i gotowe.
Budyn ten jest przebojem w mojej rodzinie.
« Ostatnia zmiana: 10-05-2014, 14:43 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Miłość jest jak szyba, raz stłuczesz i więcej nie poskładasz. Ale zawsze możesz wstawić nową.
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #43 : 22-11-2014, 20:45 »

Szarlotka krucha bezglutenowa, bardzo smaczna

Składniki:
1/2 kubka mąki kukurydzianej
1/2 kubka mąki ryżowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 kopiaste łyżki masła
2 łyżki gęstej domowej śmietany
3 żółtka
kilka jabłek przesmażonych z cukrem, cynamonem i rodzynkami

Wykonanie.
Składniki ciasta kroję nożem w misce, następnie zlepiam krótko rękami (może się rozsypywać, nie szkodzi!) i wkładam na ok. godzinę do lodówki; okrągłą formę  (26 cm) smaruję tłuszczem, obsypuję np. płatkami jaglanymi  i wykładam 3/4 ilości ciasta; podpiekam ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmuję, rozkładam podsmażone jabłka i rozkładam resztę ciasta na górę; piekę około 45 minut.

Szarlotka jest wspaniała! Właśnie zajadam jeszcze ciepłą! Można podać z bitą śmietaną, będzie jeszcze wykwintniej!



« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:07 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 73

« Odpowiedz #44 : 23-11-2014, 00:09 »

Deser Orzechy z miodem.

Składniki:
- różne rodzaje orzechów jakie lubimy (włoskie, laskowe). Można dodać również migdały obrane ze skórki, świeży kokos obrany ze skórki.
- miód.

Wykonanie.
Namoczone wcześniej orzechy (w chłodnej wodzie), migdały i kokos mielimy 3 razy. Dodajemy miód i mieszamy.
Deser jeszcze lepiej smakuje gdy zmielimy dodatkowo kilka suszonych daktyli.

Uwagi.
Obieranie migdałów może być łatwe bez parzenia (i pozbawiania wartości). Wystarczy je moczyć w chłodnej wodzie przez kilkanaście godzin.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:06 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Magdamagdalena
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 05.11.2014 + KB, od 01.2015 bez glutenu
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 73

« Odpowiedz #45 : 23-11-2014, 00:16 »

Powidła śliwkowe bez smażenia.

Składniki:
Dobrej jakości suszone śliwki.

Wykonanie.

Śliwki zalewamy chłodną wodą tak, żeby były zakryte i zostawiamy na parę godzin. Następnie odsączamy nie wylewając płynu (jest pyszny i należy go wypić). Śliwki mielimy. Można do smaku dodać kilka innych suszonych owoców.
« Ostatnia zmiana: 05-12-2014, 13:08 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #46 : 21-12-2014, 21:15 »

Piernik świąteczny

Składniki:
2 szklanki mącznej mieszanki bezglutenowej
1 szklanka cukru lub pół/pół miód
1 szklanka mleka
1 jajko
125 g masła
3 łyżki dżemu lub powideł śliwkowych
po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, kakao, po ½ łyżeczki imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej (goździki zmielone w młynku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka bakalii (pokrojone orzechy, suszone śliwki, rodzynki)

Wykonanie.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestygnięcia, następnie wszystkie składniki wsypuję do garnka i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Masa jest gęsta. Wysmarowaną formę keksówkę (30 cm) wypełniam ciastem i piekę w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei, jeśli tak, to pozostawiam na kolejne 10 minut. Upieczone ciasto nie należy wyjmować od razu z piekarnika.

Przepis jest wypróbowany, a piernik smakuje pysznie! Jest wilgotny i aromatyczny. W sam raz na Święta Bożego Narodzenia.
« Ostatnia zmiana: 29-12-2014, 13:49 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Lilia8
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: aktualnie nie stosuję
Wiadomości: 27

« Odpowiedz #47 : 08-07-2016, 21:13 »

SMOOTHIE CZEKOLADOWE

Składniki:
- pół miękkiego awokado,
- banan,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% (ew. mleka kokosowego),
- łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki prawdziwego kakao,
- garść kruszonego lodu.

Wykonanie.
Wszystkie składniki razem zmiksować. Najlepiej jeśli będą wcześniej schłodzone.
« Ostatnia zmiana: 31-07-2016, 16:35 wysłane przez Metaldaw » Zapisane

Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa. Krishnamurti.
Generał
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 134

« Odpowiedz #48 : 03-03-2018, 13:25 »

Krówki domowej roboty (nie ciągutki - wychodzą kruche!)
Źródło: https://smak-indii.pl/mysore-pak

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1.5 szklanki cukru
pół szklanki wody
1 szklanka roztopionego klarowanego masła
ćwierć szklanki oleju (ja ten składnik omijam smile)
opcjonalnie szczypta kardamonu
opcjonalnie szczypta kurkumy

Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
Przygotowujemy naczynie, do którego przełożymy przygotowaną masę na deser: natłuszczamy naczynie masłem.
Naczynie nie powinno być zbyt duże - dla podanej ilości składników powierzchnia naczynia 170 centymetrów
kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoliła na uzyskanie kostek deseru o wysokości 3 cm.
Na głeboką teflonową patelnię sypiemy cukier, dodajemy wodę, gotujemy mieszając do uzyskania syropu "na
nitkę" (odrobina syropu pozostawia między palcami cienką nitkę).
W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane masło z olejem. Tłuszcz powinien być gorący
jak do smażenia.
Do cukrowego syropu wsypujemy mąkę ciecierzycową, mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie "bąblować".
Do masy dodajemy stopniowo gorące klarowane masło wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu
mieszamy, aż masa wchłonie cały tluszcz, następnie dodajemy kolejną porcję. Po dodaniu porcji tłuszczu masa
będzie się przez chwilę "smażyć".
Dodajemy tłuszcz porcjami, aż cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbować. Masa powinna zrobić się
gęsta i jakby porowata. Nie powinna kleić się do ścian naczynia.
Gotujemy przez kilka minut ciągle mieszając.
Szybko przekładamy masę do przygotowanego naczynia, wygładzamy powierzchnię.
Po kilku minutach kiedy masa już troszkę przestygnie i stwardnieje (ale nie będzie jeszcze całkiem twarda)
nacinamy powierzchnię w prostokąty.
Zapisane
BaMa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Skąd: Knurów
Wiadomości: 59

« Odpowiedz #49 : 10-02-2019, 09:01 »

Ale w nich jest gluten (owies)?
Zapisane
Tachikoma
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 79

« Odpowiedz #50 : 10-02-2019, 13:35 »

Jak tak czytałam rózne artykuły to wygląda na to, że czysty gluten w owsie nie występuje. Za to jest awenina, która wygląda podobnie jak białko tworzące gluten.

Inna sprawa, że trudno kupić płatki owsiane, które nie są zanieczyszczone glutenem. Nie dba się o to by podczas zbioru, magazynowania, transportu i przetwarzania nie doszło do zanieczyszczeń.

Wydaje mi się, że w Netto widziałam bezglutenowe płatki owsiane. Drogie, zdzierają na cenie.

Nadal jednak trzeba pamiętać, że awenina jako białko zbliżone budową do gluteniny i gliadyny, w dużych ilościach szkodzi ludziom chorym na celiakię z powodu reakcji krzyżowych. Reszta raczej nie ma się co aż tak przejmować. //Kamil
« Ostatnia zmiana: 10-02-2019, 19:49 wysłane przez Kamil » Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #51 : 16-02-2019, 15:01 »

CIASTO 3-BIT
Cytat
Miękkie masło (3/4 kostki) ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń (opcjonalnie kilka kropli olejku zapachowego np. cytrynowego).
A cukier?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #52 : 27-02-2019, 15:48 »

A nie będą twarde jak kamyczki? smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558

« Odpowiedz #53 : 27-02-2019, 16:34 »

My będziemy testować, więc dam znać jak nam wyszły smile
Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 34
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 558

« Odpowiedz #54 : 27-02-2019, 22:37 »

Nie da się już edytować więc dodaje, że pączki wychodzą swietne. Nawet się nie spodziewalem, że będą takie puszyste i miękkie. Świetna alternatywa dla zwykłych pączków smile
Zapisane
BaMa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Skąd: Knurów
Wiadomości: 59

« Odpowiedz #55 : 28-02-2019, 18:47 »

Dzisiaj smażyliśmy pączki z tego przepisu. Rewelacja .... Polecam wszystkim. Niebo w gębie.:-)
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!