Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 18:57 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kuchnia od kuchni  (Przeczytany 49799 razy)
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #20 : 25-11-2012, 14:31 »

Makaron ryżowy.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #21 : 25-11-2012, 16:47 »

Kochani, czym mogę zastąpić makaron w rosole?
Ja robię lane kluseczki z 1 jajka i mąki gryczanej.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #22 : 25-11-2012, 21:38 »

O! Super. To mi pasuje. Zapomniałam o lanym cieście. Dzięki! smile
Dziś niestety jadłyśmy z kaszą jaglaną. Wyszedł nam rosoło-krupniczek. smile
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Lavenda22
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #23 : 26-11-2012, 02:13 »

Cytat
Kochani, czym mogę zastąpić makaron w rosole? Moje dziecko nie lubi zbyt wielu zup, a rosół to jej ulubiona zupa. Z czym go podać? Mnie do głowy nie przychodzi nic poza ziemniakami. Jeśli dodam kaszy, to będzie krupnik. Macie jakieś pomysły?

Moja babcia robi rosół z kaszą manną. Kaszę należy ugotować, wylać na talerz, poczekać aż stężeje, pokroić na kawałki i podawać z rosołem. Pyszne!
Zapisane
Kasandra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.05.2010
Skąd: Zielona Góra
Wiadomości: 104

« Odpowiedz #24 : 26-11-2012, 06:15 »

Kasza manna stanowi jeden z produktów handlowych, otrzymywana w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Jest to gluten. U mnie rosół  z makaronem ryżowym.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #25 : 26-11-2012, 06:43 »

Można zrobić makaron z kaszy gryczanej.
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #26 : 26-11-2012, 11:48 »

A po co dziecku gluten?
Zdrowa osoba może  w zasadzie jeść wszystko. Nawet pić wino, wódkę, nawet czasem zapalić. Ale czy damy to też dziecku?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #27 : 26-11-2012, 14:03 »

Jemy obie bezglutenowo, więc lane ciasto z mąki gryczanej, jaglanej lub ryżowej będzie cool. smile
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Lavenda22
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #28 : 26-11-2012, 22:20 »

Cytat
Kasza manna stanowi jeden z produktów handlowych, otrzymywana w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Jest to gluten. U mnie rosół  z makaronem ryżowym.

Dzięki za info. Nie miałam o tym pojęcia, szczerze mówiąc.
Zapisane
Doris
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Skąd: podkarpackie
Wiadomości: 36

« Odpowiedz #29 : 26-11-2012, 23:59 »

Jeśli chodzi o rosół, polecam również z ziemniakami i oczywiście marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tak zwykle jadam i wcale nie brakuje mi makaronu.
Zapisane

Zrób coś jak się należy albo w ogóle.
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #30 : 06-01-2013, 18:52 »

Mam groch łupany. Jak zrobić z niego zupę grochową? Wrzućcie przepis do Przepisy DPII. smile
Całe życie unikałam grochu i fasoli ze względu na koszmarne wzdęcia. Teraz już mogę...nauczyć się jak to robić.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Ewela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 26.12.2009
Skąd: z drogi do zdrowia
Wiadomości: 99

« Odpowiedz #31 : 06-01-2013, 19:01 »

Do rosołu najlepsze jest żółtko. Może być z tego bulion, lane kluseczki (niteczki). Bomba od wszelkich przeziębień i gryp.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #32 : 06-01-2013, 19:08 »

Mam groch łupany. Jak zrobić z niego zupę grochową? Wrzućcie przepis do Przepisy DPII. smile
Całe życie unikałam grochu i fasoli ze względu na koszmarne wzdęcia. Teraz już mogę...nauczyć się jak to robić.

Asiu, muszę Cię dobić smile (ze względu na dydaktyczny charakter forum). Grochu 'łupanego,' łuskanego nie jemy. smile

Mistrz: "... bo łuskany w ogóle nie nadaje się do jedzenia, jak każda żywność oczyszczona z czegoś tam, rzekomo niepotrzebnego."
« Ostatnia zmiana: 06-01-2013, 19:11 wysłane przez K'lara » Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #33 : 06-01-2013, 19:11 »

Dlaczego? Na portalu w informacjach o DPII jest napisane, że można jeść fasole i groch.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #34 : 06-01-2013, 19:12 »

Tak, fasole i groch tak. Polecamy, nawet szczególnie. smile
« Ostatnia zmiana: 06-01-2013, 19:14 wysłane przez K'lara » Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #35 : 06-01-2013, 19:14 »

To klapa. Chciałam sobie przyspieszyć robotę.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomości: 891

« Odpowiedz #36 : 06-01-2013, 19:53 »

Co rozumiesz przez łupany? Że jest przepołowiony? Taki rzeczywiście się nie nadaje, bo jest po prostu martwy -- coś jak mielone ziarna. Ale myślę, że jak raz zrobisz z takiego, to nic się nie stanie...

Ja od kilku tygodni jadam grochówkę dwa razy dziennie. Idealnie załatała dziury w moim jadłospisie. Sensacji jelitowych o dziwo nie mam, choć czasem coś tam jeździ i kruczy, pojawiają się też gazy, nawet po pierwszej łyżce (nie wiem jakim cudem tak szybko) -- jednak zauważyłem, że zależy to od stanu jelit sprzed zjedzenia zupy. Jak przed grochówką jest spokojnie, a jelita są w miarę puste, to nie ma żadnych reakcji.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #37 : 07-01-2013, 00:24 »

Dzięki. Z konieczności zjem ten łupany i następny kupię normalny. Ta zupka urozmaici nam pięknie jadłospis. 
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Idusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 10.08.2015
Skąd: świętokrzyskie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #38 : 06-05-2015, 14:39 »

Bardzo podoba mi się odpowiedź Dusia na temat kuchennej logistyki. Piszcie proszę różne swoje patenty na ułatwienie codziennego przygotowywania posiłków. Mnie przyszedł do głowy sposób przechowywania gotowego mięsa do obiadu- w słoikach- zapasteryzowane tylko tyle, by wieczko trzymało. Wtedy tylko surówkę zrobić i ewentualnie kaszę podgrzać/ugotować i obiad gotowy. Myślę, że fajnie by było, gdybyście pisali przykładowe listy zakupów ( oczywiście chodzi mi o ilość jajek, masła, mięsa itp. nie o jakieś inne rzeczy typu kawa smile ) na tydzień i na ile osób- na pewno to ułatwi nowym osobom ogarnięcie tematu, bo statystyczny człowiek jak idzie do sklepu to pierwsze co to po chleb sięga i zdziwiony co kupić do jedzenia jak pieczywa nie wolno... Taka zakupowa logistyka nie tylko oszczędza czas ( np. tu gdzie mieszkam nie ma sklepu i muszę do niego dojechać), ale i pieniądze, bo kupujemy tylko to co jest potrzebne. Wtedy nikt nie powie, że dieta biosłonejska jest droga.
« Ostatnia zmiana: 06-05-2015, 14:48 wysłane przez Idusia » Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #39 : 06-05-2015, 16:20 »

Ja rosół jadam z kaszą kukurydzianą. W oddzielnym garnku gotuję polentę, wylewam na płaski talerz, jak wystygnie kroję w kostkę i zalewam rosołem.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!