Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 08:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kukurydza  (Przeczytany 9725 razy)
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« : 10-04-2012, 12:48 »

W wielu wątkach pojawia się temat mąki i kaszy kukurydzianej. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że w Europie dopuszczono do uprawy dwie rośliny GMO: kukurydzę MON 810 (Monsanto) oraz ziemniak Amflora (BASF) (może obecnie jest więcej, tego nie sprawdzałem).

W artykule z 15.09.2008 "Rzeczpospolita" pisze, że genetycznie zmodyfikowana kukurydza robi furorę w Polsce. Rolnicy obchodzą dotyczące jej zakazy, a powierzchnia upraw zmodyfikowanej żywności w naszym kraju wzrosła dziesięciokrotnie. Dziennik pisze, że polscy rolnicy masowo kupują nasiona kukurydzy GMO za granicą. W ten sposób obchodzą zakaz sprzedaży genetycznie modyfikowanego materiału siewnego, który od dwóch lat obowiązuje w Polsce.

Jak dla mnie jest to dostateczny powód, aby ograniczyć spożywanie kukurydzy w różnej postaci.
W USA kukurydzę dodaje się właściwie do wszystkiego, jest to wypełniacz mający na celu obniżenie ceny produktu. Mam nadzieję, że jednak w Polsce nie jest, aż tak źle.

« Ostatnia zmiana: 11-04-2012, 08:12 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #1 : 10-04-2012, 15:36 »

A to ciekawe.
Zapisane
Irek
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 18
MO: 10.01.2012
Skąd: Bawaria, kiedyś Strzelce Opolskie
Wiadomości: 576

« Odpowiedz #2 : 10-04-2012, 15:39 »

Niestety Polska jest krajem, w którym o sprzedaży decyduje przede wszystkim cena. Jeśli jeszcze nie jest tak źle, to niebawem będzie, bo według tej informacji furtka została otwarta.
Zapisane

Uwaga! Bywam szczery, aż do bólu i głupi jak but. Oj, raz zapomniało mi się, ze pan Szemeszteyn ma zawsze racje! Stad taki samokrytyczny podpis mam,  zasłużyłem. smile
xxlilithxx
« Odpowiedz #3 : 10-04-2012, 20:56 »

Czyli kierować się ceną, czy nie jest to żaden wyznacznik, jak myślicie (czyli nie kupować tej taniej)? Lepiej w ogóle zrezygnować? Przyznam, że czasem, kiedy potrzebuję czegoś "mącznego", zdarza mi się używać przetworów kukurydzy. Smutny
Zapisane
Fabularasa
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Luty 2010
Wiedza:
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 384

« Odpowiedz #4 : 10-04-2012, 22:11 »

Jeśli chodzi o cenę to miałem na myśli ogół produktów, do których w USA dodaje się kukurydzę - wypełniacz.
Nie bawię się w ciuciubabkę i kupuję od jakiegoś czasu kaszę jaglaną.
« Ostatnia zmiana: 11-04-2012, 12:03 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #5 : 11-04-2012, 07:00 »

Po prostu warto być świadomym w tym temacie a czasem gdy najdzie ochota to chyba nic wielkiego się nie stanie jak się na szczelne jelito zje nawet tę kukurydzę z Monsanto.
« Ostatnia zmiana: 11-04-2012, 08:13 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #6 : 11-06-2012, 10:38 »

Wracając do tematu - ja często smaże placuszki kukurydziane, a mąke kupuję z certyfikatem ekologicznym (zawsze większe prawdopodobieństwo, że taka mąka będzie ok)
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!