Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 07:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocet jabłkowy - zgaga, zaburzenia trawienia  (Przeczytany 14011 razy)
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« : 03-05-2012, 13:38 »

"Ocet jabłkowy dobry dla zdrowia" Margot Hellmiβ
Cytat
Zgaga
Przy zgadze pomocny może być też ocet jabłkowy. Producenci octu jabłkowego w pastylkach reklamują go jako suplement diety o działaniu oczyszczającym, odkwaszającym i zmniejszającym częstotliwość pojawiania się zgagi. Napój z octem jabłkowym jest jednak zdecydowanie lepszy.

Spożywanie
2—3-miesięczna kuracja może mieć pozytywny wpływ na chroniczną zgagę. Należy wtedy wypijać do każdego posiłku 1/2 szklanki wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego.
Zapobiegawczo wypijać 1 łyżkę wody z kilkoma kroplami octu jabłkowego zaraz po jedzeniu.

Przyprawianie
Koniecznie należy wykorzystywać ocet jabłkowy jako przyprawę. Można z nim robić sałatki, przyprawiać sosy, ryby, drób, nadając im wyjątkowy smak. Ocet jabłkowy sprawia, że węglowodany, białka i tłuszcze stają się lżej strawne.
Cytat

Zaburzenia trawienia

Zaburzeń trawienia, związanych ze spowolnioną pracą jelit, można bardzo szybko się pozbyć, pijąc napoje z octem jabłkowym. Przeciążone jelita nie są w stanie odpowiednio wykorzystać składników odżywczych i mają skłonności do zatrzymywania niepotrzebnych, a nawet trujących pozostałości przemiany materii.
Już samo spożywanie surowych jabłek może działać regulująco. Pektyny i błonnik zawarte w jabłkach wpływają pozytywnie na nasze trawienie. Kwas octowy w occie jabłkowym potrafi zwalczyć szkodliwe bakterie gnilne.

Spożywanie
Przy dłużej utrzymujących się problemach z trawieniem należy przez dłuższy czas wypijać każdego ranka małymi łykami l szklankę wody z 1—2 łyżeczkami octu jabłkowego i 1 łyżeczką miodu.

W zaparciach podgrzać 2 filiżanki wody z 2 łyżkami siemienia lnianego. Po 15 minutach gotowania można siemię przecedzić i dodać do płynu 1 łyżeczkę octu jabłkowego. Codziennie wieczorem należy wypijać 1 szklankę tego płynu.

W biegunce, spowodowanej przeciążeniem jelit w wyniku zbytniego łakomstwa, wypijać 6 razy dziennie 1 szklankę wody z 1 łyżeczką octu jabłkowego w porze posiłków: przed południem, po południu i przed spaniem.

Przyprawianie
W kuchni nie należy skąpić octu jabłkowego i koniecznie jeść dużo konserwowanych nim warzyw i owoców. Łatwiej wtedy strawić węglowodany, tłuszcze i białka.
« Ostatnia zmiana: 17-05-2012, 19:13 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!