Niemedyczne forum zdrowia
15-08-2018, 21:02 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Radiobios這ne --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 ... 18   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Ocet jab趾owy - nasze do鈍iadczenia zwi您ane z wyrobem octu  (Przeczytany 181816 razy)
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« : 19-05-2012, 20:39 »

Cytat
Klaro, czy nie s康zisz, 瞠 ocet, w przypadku, gdyby w jamie ustnej by造 zmiany grzybiczne, m鏬造 (ze wzgl璠u na fakt, 瞠 jest produktem fermentacji) 幢e wp造n望 na jej stan.

Naturalny ocet jab趾owy, czyli kwas octowy ma w豉軼iwo軼i grzybob鎩cze, kt鏎e w tym przypadku wykorzystujemy. Ma te w豉軼iwo軼i goj帷e. A co ma do tego proces fermentacji?
« Ostatnia zmiana: 21-05-2012, 08:23 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane

Et
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomo軼i: 393

« Odpowiedz #1 : 19-05-2012, 20:47 »

Wybacz laikowi. Obawia豉m si, 瞠 fermentacja w jaki spos鏏 sprzyja rozwojowi grzyba. Niekt鏎zy raportuj, 瞠 gdy robili ocet, pojawi豉 si ple填.
« Ostatnia zmiana: 19-05-2012, 20:50 wys豉ne przez Et » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #2 : 19-05-2012, 20:58 »

Obawia豉m si, 瞠 fermentacja w jaki spos鏏 sprzyja rozwojowi grzyba. Niekt鏎zy raportuj, 瞠 gdy robili ocet, pojawi豉 si ple填.
Je郵i pojawi si ple填 to produkt nadaje si tylko do wylania. Ple填 mo瞠 pojawi si gdy owoce s nadpsute b康 nie s dostatecznie czyste.
Prawdziwy, zdrowy ocet jab趾owy jest kwasem octowym wytworzonym przez bakterie octowe podczas przerobienia cukru zawartego w owocach jak i tego cukru, kt鏎y dodajemy do owoc闚. Proces zachodzi przy u篡ciu tlenu (z powietrza) i w cieple (20-26C).
Zapisane

Tomasz4414
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: listopad 2011
Wiadomo軼i: 63

« Odpowiedz #3 : 19-05-2012, 21:55 »

Ple填 mo瞠 si jeszcze pojawi gdy sk鏎ka albo owoc wystaje ponad wod ale czy trzeba od razu wyla
taki ocet to ju niewiem. Jak my郵isz Klaro?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.513

WWW
« Odpowiedz #4 : 19-05-2012, 22:17 »

Sple郾ia造 ocet doskonale nadaje si do zastosowa zewn皻rznych. Jest nawet lepszy od niesple郾ia貫go.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Lucia
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 23-01-2008 przerwa od 2012
NIA: 09-04-2013
Wiadomo軼i: 72

« Odpowiedz #5 : 20-05-2012, 23:49 »

Fantastyczny ocet wyszed mi przypadkiem z grzyba herbacianego - smaczny i ca趾iem niek這potliwy. Wyjechali鄉y latem na wakacje, a nap鎩 sobie dojrzewa i po powrocie zasta豉m wspania造 鈔odek do spo篡cia, a zw豉szcza do zastosowania zewn皻rznego. Zlewam do butelki i trzymam w 豉zience, zawsze na posterunku. Mia豉m pod piersiami dos這wnie "sznurki", znik造. Znik造 odparzenia u dzieci.
Wygl康a na to, 瞠 to niedobrze, ale nigdy nie ple郾ieje msn-wink
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #6 : 21-05-2012, 08:36 »

Wygl康a na to, 瞠 to niedobrze, ale nigdy nie ple郾ieje msn-wink
Dobrze zrobiony ocet nie sple郾ieje. To sprawia kwas octowy w豉郾ie. Dlatego nie nale篡 obawia si przechowywania octu jab趾owego w cieple (temperatura otoczenia). Przechowywany w lod闚ce nie ma mo磧iwo軼i na to aby dojrza i rozwin掖 ca造 bukiet swych w豉軼iwo軼i.
Zapisane

Iwoneska
Cz瘰ty go嗆
**


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 32
MO: 17.12.2011; oliwa-1.04.12(przerwa 1.06-1.07)
Sk康: pomorze/Niedersachsen
Wiadomo軼i: 81

« Odpowiedz #7 : 30-05-2012, 10:02 »

Mimo ci庵le wystaj帷ych sk鏎ek, m鎩 ocet nie sple郾ia. Porobi造 si b帳elki i pachnie raczej dro盥瘸mi. Na s這ik 0,9l doda豉m tylko 造瞠czk cukru. Dzi jest 14 dzie, ale nie wiem czy ju jest dobry. Czy gotowy ocet powinien "pracowa" czy nie (by "g逝chym"), tak jak np. zakwas chlebowy? Poza tym obj皻o軼iowo si skurczy. M鎩 pierwszy ocet sple郾ia, mimo dobrze schowanych sk鏎ek, ale te mia zapach dro盥篡 po 2 tygodniach.
« Ostatnia zmiana: 30-05-2012, 10:03 wys豉ne przez Iwoneska » Zapisane

Nawet stumilowa podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku.
Et
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.09.2010
Wiadomo軼i: 393

« Odpowiedz #8 : 30-05-2012, 12:25 »

Pytania do Klary: Chcia豉bym ocet do cia豉 z dodatkiem herbatki z owoc闚 granatu wg. Twojej instrukcji - ale  1. Ocet winny ze sklepu zawiera siarczyny - czy mo瞠 by taki?; 2. Herbatka jest nieosi庵alna - czy mo積a zast徙i j czym innym?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #9 : 30-05-2012, 14:14 »

Mimo ci庵le wystaj帷ych sk鏎ek, m鎩 ocet nie sple郾ia. Porobi造 si b帳elki i pachnie raczej dro盥瘸mi. Na s這ik 0,9l doda豉m tylko 造瞠czk cukru. Dzi jest 14 dzie, ale nie wiem czy ju jest dobry. Czy gotowy ocet powinien "pracowa" czy nie (by "g逝chym"), tak jak np. zakwas chlebowy? Poza tym obj皻o軼iowo si skurczy. M鎩 pierwszy ocet sple郾ia, mimo dobrze schowanych sk鏎ek, ale te mia zapach dro盥篡 po 2 tygodniach.

Cukier dodajemy nie 'na s這ik' ale na szklanki wody, czyli ile szklanek wody wlewasz do obierek czy innych owoc闚 tyle samo 造瞠k cukru dodajesz.
Zapach dro盥篡 (o ile ich nie dodawa豉) 鈍iadczy o tym, 瞠 ocet nie dojrza jeszcze.
Po 14 dniach odced ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko這 tygodnia - powinien dojrze. Ma mie zapach jab貫k i smak octu.
Dojrza造 ocet (zapach owoc闚 i smak octu, lekko m皻nawy kolor) nie pracuje ju. Czasem warto poczeka troch d逝瞠j ni 14 dni, 瞠by ocet w pe軟i dojrza. Im starszy tym lepszy.
Dlatego nie ma co odk豉da wytworzenia w豉snego octu na ostatni chwil (jak ju jeste鄉y w potrzebie) tylko robi ocet bez wzgl璠u na okoliczno軼i bo zawsze si przyda i nie psuje si, mo瞠 sta latami.

Octy, na kt鏎ych powierzchni pojawi si ple填, mo積a wykorzysta do innych cel闚: mycie okien, spryskiwanie muszli klozetowej, do ok豉d闚 octowych i octowych skarpetek...
« Ostatnia zmiana: 30-05-2012, 14:17 wys豉ne przez Klara27 » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #10 : 30-05-2012, 14:39 »

Pytania do Klary: Chcia豉bym ocet do cia豉 z dodatkiem herbatki z owoc闚 granatu wg. Twojej instrukcji - ale  1. Ocet winny ze sklepu zawiera siarczyny - czy mo瞠 by taki?; 2. Herbatka jest nieosi庵alna - czy mo積a zast徙i j czym innym?

Ja do oct闚 kosmetycznych u篡wam octu winnego ale tylko tej marki, bia貫go - Aceto di vino:
http://alma24.pl/produkt/93658305/ocet-donelli-winny-czerwony

Poniewa bia造 ju sprzedany to ostatnio kupi豉m jab趾owy - Aceto di mele:
http://alma24.pl/produkt/93361535/ocet-donelli-jablkowy

S dobre mimo, 瞠 s konserwowane ale przecie ich nie pijemy a na dodatek u篡wamy w du篡m rozcie鎍zeniu. Mnie zwyczajnie szkoda na cele kosmetyczne octu w豉snej roboty. Chocia ostatnio dojrza mi ju ocet do cery naczynkowej na moim occie jab趾owym i musz przyzna, 瞠 to jednak jest lepszy produkt.

Octy kosmetyczne mo瞠my robi wed逝g w豉snych potrzeb i upodoba maceruj帷 w nich takie zio豉 jakie nam przyjd do g這wy, zar闚no suszone jak i 鈍ie瞠. Obecnie robi mi si ocet r騜any ze 鈍ie篡ch p豉tk闚 r騜y pomarszczonej, na Aceto di mele.
Zapisane

Iwoneska
Cz瘰ty go嗆
**


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 32
MO: 17.12.2011; oliwa-1.04.12(przerwa 1.06-1.07)
Sk康: pomorze/Niedersachsen
Wiadomo軼i: 81

« Odpowiedz #11 : 30-05-2012, 15:01 »



Cytat
Po 14 dniach odced ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko這 tygodnia - powinien dojrze.

Konieczne jest ponowne dodawanie cukru? I w jakim celu? Ocet robi do stosowania zewn皻rznego.
Zapisane

Nawet stumilowa podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku.
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #12 : 30-05-2012, 18:26 »

Cytat
Po 14 dniach odced ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko這 tygodnia - powinien dojrze.
Konieczne jest ponowne dodawanie cukru? I w jakim celu? Ocet robi do stosowania zewn皻rznego.

Nie m闚i, 瞠 konieczne bo nie widz Twojego octu a zw豉szcza nie pr鏏owa豉m go. smile
疾by powsta ocet to bakterie octowe musz przerobi cukier na kwas octowy. Ta ilo嗆 cukru, kt鏎a jest w owocach nie jest wystarczaj帷a do tego, 瞠by powsta ocet, st康 dodatek cukru.

Ale pr鏏uj, pierwszy ocet to zawsze pr鏏y i b喚dy, na kt鏎ych si uczymy.
Zapisane

Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.513

WWW
« Odpowiedz #13 : 30-05-2012, 19:43 »

Cytat
疾by powsta ocet to bakterie octowe musz przerobi cukier na kwas octowy.
Nie od razu. Najpierw dro盥瞠 przerabiaj cukier na alkohol, a nast瘼nie bakterie octowe przerabiaj alkohol na ocet.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Dusiu70
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Sk康: Sk徠owni
Wiadomo軼i: 940

« Odpowiedz #14 : 30-05-2012, 23:01 »

Chocia ostatnio dojrza mi ju ocet do cery naczynkowej na moim occie jab趾owym i musz przyzna, 瞠 to jednak jest lepszy produkt.
Poprosz o przepis na ocet do cery naczynkowej.

Octy kosmetyczne mo瞠my robi wed逝g w豉snych potrzeb i upodoba maceruj帷 w nich takie zio豉 jakie nam przyjd do g這wy...
Czy dobrze zrozumia貫m, 瞠 chodzi o dodawanie zi馧 do wcze郾iej wykonanego octu jab趾owego?
Zapisane

(20)Gdzie jest m康ry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czy B鏬 nie obr鏂i w g逝pstwo m康ro軼i 鈍iata? (21) Skoro bowiem 鈍iat przez m康ro嗆 swoj nie pozna Boga w jego Bo瞠j m康ro軼i, przeto upodoba這 si Bogu zbawi wierz帷ych przez g逝pie zwiastowanie. (1Kor)
K'lara
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk康: Krak闚
Wiadomo軼i: 2.264

« Odpowiedz #15 : 31-05-2012, 08:15 »

Dusiu70, jak zwykle wszystko dobrze rozumiesz. smile

Przepis na ocet do cery naczynkowej masz tu:
http://klara27-klara.blogspot.com/2012/05/tonik-octowy.html

Je郵i taki ocet wykonamy latem to, zamiast suszonych, dodajmy 鈍ie瞠 zio豉 (no, mo瞠 z arnik by k這pot - wtedy arnika suszona).
Dodaj帷 鈍ie瞠 zio豉 podwajamy ich ilo嗆 w przepisie.
Zapisane

Mayko
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 01.07.2009
Sk康: Szczecin
Wiadomo軼i: 196

« Odpowiedz #16 : 05-06-2012, 07:26 »

Cytat
Po 14 dniach odced ocet, dodaj cukru i pozostaw nadal w cieple i w ciemnym (szafka) oko這 tygodnia - powinien dojrze.
Po 14 dniach m鎩 ocet pachnie jab趾ami, ale nie smakuje octem ani nim nie pachnie. Przypomina raczej kwa郾y kompocik. Odcedzi豉m, doda豉m cukru i wstawi豉m do ciemnej szafy - czy dalej przykrywamy go gaz, czy zakr璚amy s這ik?
Zapisane

"Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, 瞠 osi庵ni璚ie go wymaga czasu. Czas i tak up造nie"
Tomasz4414
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: listopad 2011
Wiadomo軼i: 63

« Odpowiedz #17 : 05-06-2012, 08:25 »

Przykrywamy gaz aby dalej pracowa.
Zapisane
Luki27
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: maj 2011
Sk康: Warszawa
Wiadomo軼i: 292

« Odpowiedz #18 : 16-06-2012, 15:47 »

Dzi min窸o 14 dni od nastawienia mojego pierwszego octu jab趾owego.
Zrobi貫m go z obierek, na szklank wody doda貫m czubat 造磬 cukru, codziennie go miesza貫m.
Wyszed bardzo delikatny ocet - kwa郾y smak octu jest wyczuwalny, jest jednak bardzo s這dki.
'Moc' tego octu wydaje mi si optymalna do MO, mocniejszy by豚y za mocny.

Z powodu, 瞠 jest bardzo s這dki, pozostawi go by jeszcze pracowa. Na pewno jego moc wzro郾ie - a takiego ju do MO nie chc u篡wa, b璠zie super do cel闚 kulinarnych.
Do MO nastawi kolejny - tym razem z mniejsz ilo軼i cukru, powiedzmy p豉sk 造磬 na szklank wody.

Zapisane
Metaldaw
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 39
MO: 09.08.2011
Sk康: UK
Wiadomo軼i: 357

Emigrant

« Odpowiedz #19 : 18-06-2012, 09:37 »

Moja pierwsza nastawa OJ wg przepisu Mistrza wysz豉 zaskakuj帷o. Nie u篡wa貫m 瘸dnej siatki czy patyczk闚, nie miesza貫m i nie zagl康a貫m, a ple填 si nie pojawi豉. Ale napisze to po kolei.

Po 14-tu dniach zabra貫m si za zlewanie octu do butelek, no ale jak to w 篡ciu bywa zadzwoni telefon i musia貫m pilnie wyjecha. Szybko przela貫m ocet do butelek i zakr璚one odstawi貫m do szafki.

Po tygodniu nastawi貫m kolejn parti - tym razem jednak poza obierkami oddzielnie potarte na plastry jab趾a (bez obierek i gniazd nasiennych). Po up造wie dw鏂h tygodni zla貫m ocet, posmakowa貫m i pow帷ha貫m. Smak kwa郾o-s這dki i zapach octu. W tym momencie przypomnia這 mi si, 瞠 poprzednia nastawa mia豉 lekki zapach dro盥篡, wi璚 wyj掖em z szafki buteleczk i na dnie by bia這szary osad, natomiast u g鏎y bia這szary ko簑ch. No ale najbardziej zaskakuj帷e nast徙i這 w momencie otwarcia buteleczki. Najpierw pojawi造 si drobne b帳elki, i po chwili zacz窸o si pieni i uchodzi z butelki.

Pierwsza partia po przelaniu i odstaniu 3-ech tygodni okaza豉 si ca趾iem smacznym winkiem musuj帷ym. Ciekaw jestem jak b璠zie z powtarzalno軼i tego wyczynu.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Strony: [1] 2 3 ... 18   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!