Niemedyczne forum zdrowia
21-11-2018, 22:06 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Radiobios這ne --> www.radiobioslone.pl
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Ocet jab趾owy - nasze do鈍iadczenia zwi您ane z wyrobem octu  (Przeczytany 200155 razy)
Vegeta
***

Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 15.04.2013
Wiadomo軼i: 5

« Odpowiedz #300 : 09-09-2013, 21:37 »

Temperatura pokojowa. Czy czynnikiem wp造waj帷ym na taki rezultat mo瞠 by to, 瞠 przed zalaniem wod nie rozdrobni貫m tych obierek?

Zdj璚ie:

« Ostatnia zmiana: 10-09-2013, 01:09 wys豉ne przez Mistrz » Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 57
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.323

« Odpowiedz #301 : 10-09-2013, 09:06 »

Obierek nie rozdrabniamy. Upa堯w teraz nie ma, wi璚 pozostaw ocet jeszcze w spokoju. Obierki powinny by zanurzone. Skoro nie czujesz wyra幡ego smaku octu, tzn., 瞠 ocet jeszcze nie dojrza do odcedzenia i przelania do butelki. Je郵i nie masz w豉snego sposobu na zag喚bienie obierek poni瞠j poziomu p造nu, to codziennie je mieszaj.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Darko
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 03.2011-10.06.2014
Wiadomo軼i: 195

« Odpowiedz #302 : 11-09-2013, 14:04 »

Jaka jest optymalna temperatura?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 57
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.323

« Odpowiedz #303 : 11-09-2013, 14:33 »

Ponieważ produkcja octu jabłkowego to dwa procesy biochemiczne, można powiedzieć, że dla I etapu, tj. dla fermentacji alkoholowej, temperatura optymalna zawiera się pomiędzy 15 - 25 st. C, natomiast dla procesu fermentacji octowej: 30 - 40 st. C. W nieco niższych, pokojowych temperaturach fermentacja octowa oczywiście zachodzi wolniej.
« Ostatnia zmiana: 11-09-2013, 17:23 wys豉ne przez Ania‬ » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Bunia
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk康: 奸御k
Wiadomo軼i: 322

« Odpowiedz #304 : 11-09-2013, 20:33 »

Dla mnie ocet na zdj璚iu jest OK.
Zapisane
Vegeta
***

Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 15.04.2013
Wiadomo軼i: 5

« Odpowiedz #305 : 27-09-2013, 23:32 »

A tak wygl康a po 30 dniach:






Codziennie miesza貫m, no mo瞠 wypad造 mi ze 2-3 dni. Mo瞠 przyczyn by這 to, 瞠 by這 za du穎 obierek, by造 upchni皻e? Mo瞠 dosypa cukru? A mo瞠 po prostu wyla i nastawi kolejny?


Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 931

« Odpowiedz #306 : 28-09-2013, 20:11 »

Vegeta, czy ten ocet ma jaki nieprzyjemny zapach lub smak, 瞠 chcesz go wyla?

Tw鎩 ocet na zdj璚iu wygl康a normalnie, moim zdaniem, mo積a go spokojnie zla do butelek i u篡wa.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 43
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk康: Granica ma這polski i 郵御ka
Wiadomo軼i: 935

« Odpowiedz #307 : 28-09-2013, 20:27 »

Ocet mo瞠 by dobry, ale codzienne mieszanie nie sprzyja klarowaniu i dlatego wygl康a jakby si zepsu.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia豉. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia豉, a nikt nie wie dlaczego.
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 53
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.182

« Odpowiedz #308 : 28-10-2013, 23:22 »

Robi豉m ju wiele razy dobry ocet ale ostatnio spotka豉 mnie niespodzianka. Ocet po zlaniu do butelek by w bardzo dobrym stanie, smaczny, aromatyczny, pachn帷y, ale niespodziewanie "zacz掖 robi" jak wino! Normalnie mam szampan jab趾owy w butelkach.

Czy kto wie dlaczego zrobi這 mi si winko jab趾owe i czy mo積a, to do czego wykorzysta? Czy wyla tyle dobra?
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 931

« Odpowiedz #309 : 29-10-2013, 10:17 »

Czy kto wie dlaczego zrobi這 mi si winko jab趾owe i czy mo積a, to do czego wykorzysta? Czy wyla tyle dobra?
Spokojnie, nic si nie popsu這, po prostu ocet nie zako鎍zy swojego procesu fermentacji(mo瞠 spad豉 temperatura).

Leciutko odkr耩 zakr皻ki(jak mocno gazuje przytrzymaj chwil), pozostaw na 2-3 dni odkr璚one, nast瘼nie zakr耩, i ocet b璠zie dobry.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 53
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.182

« Odpowiedz #310 : 29-10-2013, 10:41 »

Dzi瘯uj, poczekam zatem.
Chocia bezpo鈔ednio, po 10 dniach i zlaniu do butelek zawsze nie dokr璚am zakr皻ek i dopiero po paru dniach zakr璚am szczelnie.
Ale b璠 obserwowa szampan jab趾owy z nadziej na przekszta販enie w ocet.
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Darko
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 03.2011-10.06.2014
Wiadomo軼i: 195

« Odpowiedz #311 : 03-04-2014, 12:17 »

Po tygodniu odparowa這 1/3 octu. Dolewa wody czy nie?
Zapisane
KasikKa
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 19.11.2012
Wiedza:
Sk康: Warszawa
Wiadomo軼i: 78

« Odpowiedz #312 : 03-04-2014, 16:36 »

Ja bym dola豉 wody z cukrem. Pytanie dlaczego wyparowa豉? Ja ocet nastawiam na okr庵這 i nigdy nic mi nie wyparowa這 (a przynajmniej nie 1/3). Mo瞠 stoi w zbyt ciep造m miejscu?
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 03.2011-10.06.2014
Wiadomo軼i: 195

« Odpowiedz #313 : 03-04-2014, 17:18 »

Temp. 34 stopnie.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk康: Szczecin
Wiadomo軼i: 2.145

« Odpowiedz #314 : 03-04-2014, 18:54 »

Cytat
Temp. 34 stopnie.
Za wysoka temperatura. Powinno by 20 - 26.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 03.2011-10.06.2014
Wiadomo軼i: 195

« Odpowiedz #315 : 03-04-2014, 19:20 »

Asia61 na tej stronie napisa豉, ze s dwa etapy. Ile ka盥y z nich mo瞠 trwa?
Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 38
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk康: Gdynia
Wiadomo軼i: 223

« Odpowiedz #316 : 03-04-2014, 21:27 »

Ja nie patrzy貫m na etapy. Poszed貫m na 篡wio, zadba貫m tylko o dok豉dne umycie sk鏎ek i to 瞠by nie wystawa造 ponad powierzchni wody. Przykry貫m i zostawi貫m w k帷ie mieszkania (w sta貫j temp.ok 21 st.), w mi璠zyczasie w帷ha貫m z ciekawo軼i. Jak zapach si "ustali" na octowy (po oko這 3-4 tygodniach) to pozlewa貫m do butelek i jest super, klarowny i smak podobny do "rossmanowego", mo瞠 troch bardziej delikatny i s這dszy. W przysz造m roku nastawi ze 2 wiadra na przetwory biggrin
Zapisane
Tomwarek
***


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 39
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Sk康: pomorskie
Wiadomo軼i: 129

Pozytywny my郵iciel!

« Odpowiedz #317 : 02-09-2014, 12:10 »

Chyba jednak nie wyszed mi ten ocet. B璠 musia zrobi z innych jab貫k mo瞠. Ten robi貫m z piros闚. Dzi po dw鏂h tygodniach kiedy mia貫m odla go ju pojawi豉 si chyba ple填, nie du穎, ale troch by這. Na dole s這ika jaki bia造 osad. No i kiedy jeszcze wczoraj wydawa這 mi si, 瞠 jeszcze w miar pachnia dobrze, to dzi czu by這 do p鏦i nie wymiesza貫m nie przyjemny zapach ple郾i. Mimo to przela貫m do butelki  i mo瞠 zu篡je do innych cel闚. Ocet przechowywa貫m w kuchni w szafce i codziennie drewnianym widelcem wymiesza貫m i zanurza貫m wystaj帷e obierki. Drugi s這ik mam do odlania za dwa dni, ale ten ju od paru dni mi這 nie pachnie. Powstaje na nim ple填, a codziennie zanurzam obierki. Przykry貫m s這iki czteroma warstwami gazy na gumk. Mo瞠 co zrobi貫m nie tak?
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 53
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.182

« Odpowiedz #318 : 02-09-2014, 13:29 »

Tylko ple填 jest niepokoj帷a, chocia:
Cytat
Typowym problemem w produkcji octu jab趾owego sposobem domowym jest ple填, kt鏎a wprawdzie nie wp造wa na walory zdrowotne produktu, ale obni瘸 jego walory zapachowe i smakowe.
http://portal.bioslone.pl/ocet-jablkowy
Z opisu wida, 瞠 nie pope軟i貫 b喚du. Ja nie mam problemu z ple郾i, staram si przemiesza i zanurza sk鏎ki, ale nie robi tego cz瘰to, tylko jak mi si przypomni. Tak瞠 nie wiem dlaczego, tak Tw鎩 ocet dopada ple填?
Osad bia造 jest jak najbardziej prawid這wy i cenny.
Cytat
Odcedzony ocet jab趾owy wydaje si by stosunkowo klarowny, ale w rzeczywisto軼i p造waj w nim miliony niewidocznych go造m okiem kom鏎ek dro盥篡 i bakterii octowych. Po kilku dniach kom鏎ki dro盥篡 opadaj na dno tworz帷 bia這szary osad, natomiast kom鏎ki bakterii octowych unosz si ku powierzchni, gdzie zbieraj si w bia這szary ko簑ch. W zasadzie mo積a to tak zostawi, albo przefiltrowa przez sitko wy這穎ne papierowym r璚znikiem.
http://www.bioslone.pl/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Kalina
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk康: lubuskie
Wiadomo軼i: 931

« Odpowiedz #319 : 02-09-2014, 16:18 »

Mo瞠 problem jest z powodu przechowywania w szafce? (jest zbyt szczelna).
« Ostatnia zmiana: 02-09-2014, 16:34 wys豉ne przez Kalina » Zapisane
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 19   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!