Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 03:18 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364172 razy)
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #60 : 29-07-2012, 23:24 »

A ja z octem chyba przedobrzy³am. Nastawi³am jeden 3 tygodnie temu, a drugi 2. My¶la³am, ¿e jak przyjadê, zastanê piêknie przyrz±dzony occik. A tu meszki (po po³udniowemu: octówki smile ) zaplêg³y siê i to nawet z larwami. Fuj, wszystko do wyrzucenia. Najgorsze, ¿e Jasiek bardzo potrzebuje tego octu, w zwi±zku ze swoj± alergi±. No có¿, muszê chyba zacz±æ od nowa.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Gosia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Sk±d: Mazowsze
Wiadomo¶ci: 118

« Odpowiedz #61 : 30-07-2012, 11:16 »

Chcia³abym zapytaæ czy ocet jab³kowy z niedojrza³ych jab³ek bêdzie dobry do spo¿ycia. Pytam poniewa¿ jab³oñ, która ro¶nie u moich rodziców tak jest obsypana owocami, ¿e ³ami± siê ga³êzie. W³a¶nie z takiej ga³êzi mam niedojrza³e jeszcze jab³ka, a poniewa¿ jest ich bardzo du¿o i nie s± pryskane, szkoda ich wyrzuciæ, dlatego postanowi³am zrobiæ ze skórek ocet, a resztê udusiæ, tylko nie wiem czy taki ocet z niedojrza³ych owoców nie bêdzie zawiera³ jakich¶ szkodliwych substancji. Mo¿e kto¶ kto zna siê na takich rzeczach wyja¶ni³by mi czy s³uszne s± moje obawy.

Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990

« Odpowiedz #62 : 30-07-2012, 16:01 »

Jakich substancji? msn-wink Moim zdaniem zielone jab³ka s± ok.
Zapisane

I'm going through changes
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #63 : 30-07-2012, 16:25 »

W zasadzie ocet robimy z dojrza³ych jab³ek, które zawieraj± odpowiedni± ilo¶æ cukru (fruktozy) i dlatego mówimy, ¿e s± dojrza³e. Dro¿d¿e przerabiaj± cukier na alkohol a potem bakterie octowe alkohol na ocet.
Dlatego mog± byæ problemy z wytworzeniem octu w takim przypadku gdy jab³ka s± niedojrza³e. Mo¿emy, moim zdaniem, wspomóc ten proces poprzez dodanie wiêkszej ilo¶ci cukru, 2 ³y¿ek na szklankê wody.
Próbowaæ warto.
Zapisane

Gosia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Sk±d: Mazowsze
Wiadomo¶ci: 118

« Odpowiedz #64 : 30-07-2012, 19:43 »

W takim razie jutro zabieram siê do pracy, a bêdzie jej sporo, gdy¿ jab³ek jest du¿o i s± niewielkie bo to jab³ka pó¼ne. Wezmê za rad± Klary 27 wiêcej cukru i zobaczymy jaki ocet wyjdzie.
Zapisane
Yennefer
Pocz±tkuj±cy
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1 maja 2012
Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #65 : 06-08-2012, 20:32 »

Mój pierwszy ocet ju¿ jest gotowy, tylko ¿e wysz³o go do¶æ ma³o i sama nie wiem do czego go zu¿yæ. Chyba do przemywania twarzy. Zobaczê jaki bêdzie efekt. I biorê siê do pracy nad kolejnym octem.
Chyba siê uzale¿niam smile od efektów tego, ¿e udaje mi to o czym wszyscy naoko³o mówi±, ¿e nie wyjdzie, poniewa¿ im kiedy¶ nie wysz³o.
To bardzo ciekawe uczucie, kiedy co¶ siê udaje, nawet je¶li to jest "tylko" ocet jab³kowy.
Klaro dziêkujê za natchnienie.
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 951

« Odpowiedz #66 : 07-08-2012, 09:17 »

Dzi¶ otrzyma³em od "sztabu dowodzenia" msn-wink misjê... ocet. Czy obierki mogê zalaæ kranów± i jaki jest termin wa¿no¶ci tego¿ specja³u?
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
Tomasz4414
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: listopad 2011
Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #67 : 07-08-2012, 11:07 »

Dzi¶ otrzyma³em od "sztabu dowodzenia" msn-wink misjê... ocet. Czy obierki mogê zalaæ kranów± i jaki jest termin wa¿no¶ci tego¿ specja³u?
Najlepiej wod± przegotowan± mineraln± i ostudzon±. Termin wa¿no¶ci zapewne bêdzie zale¿eæ od
przechowywania ale na ten temat to ju¿ najlepiej mo¿e wypowiedzieæ siê Klara. Ja mój zu¿ywam w
ci±gu miesi±ca góra dwóch.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #68 : 07-08-2012, 12:06 »

Wszystko ju¿ jest napisane w odpowiednim dziale. Proszê czytaæ i eksperymentowaæ (na pocz±tek) na w³asn± rêkê.
Jak na razie to, co kto dostanie sygna³ z 'dzia³u dowodzenia,' czyli od ¿ony albo z niczego - czyli od g³owy, to sygna³ ten wywo³uje lawinê, niepotrzebnych pytañ - co, jak, gdzie, dlaczego, kiedy i po co?
Tak, po co? - wszystko ju¿ jest napisane. smile
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22978.0
« Ostatnia zmiana: 08-08-2012, 07:32 wys³ane przez Klara27 » Zapisane

Sasima
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315

« Odpowiedz #69 : 08-08-2012, 18:29 »

Kiedy¶ jak robi³am ocet, to wod± przegotowan±, ale kranówk±. Teraz robi³am ¼ródlan± jak w przepisie, ale nie gotowa³am. Nic o gotowaniu nie pisa³o. Na razie jest 8 dzieñ.
 Czy trzeba wodê zagotowaæ do zrobienia octu jak pisze Tomasz? I jeszcze jedno pytanie. Mieszam ³y¿k± plastykow±, czy to b³±d?
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #70 : 08-08-2012, 18:36 »

Kiedy¶ jak robi³am ocet, to wod± przegotowan±, ale kranówk±. Teraz robi³am ¼ródlan± jak w przepisie, ale nie gotowa³am. Nic o gotowaniu nie pisa³o. Na razie jest 8 dzieñ.
Ja tam u¿y³em kranówki przepuszczonej przez filtr wêglowy i wyszed³ smaczny.
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #71 : 08-08-2012, 18:58 »

Kiedy¶ jak robi³am ocet, to wod± przegotowan±, ale kranówk±. Teraz robi³am ¼ródlan± jak w przepisie, ale nie gotowa³am. Nic o gotowaniu nie pisa³o. Na razie jest 8 dzieñ.
 Czy trzeba wodê zagotowaæ do zrobienia octu jak pisze Tomasz? I jeszcze jedno pytanie. Mieszam ³y¿k± plastykow±, czy to b³±d?

Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Gotowanie wody tylko zabezpiecza ocet przed ewentualnym sple¶nieniem. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.

Mo¿na mieszaæ plastikow± ³y¿k±.
Zapisane

Sasima
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315

« Odpowiedz #72 : 08-08-2012, 19:36 »

Dziêki serdeczne :-)
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #73 : 08-08-2012, 20:26 »

Woda ¼ródlana mo¿e byæ bez gotowania. Gotowanie wody tylko zabezpiecza ocet przed ewentualnym sple¶nieniem. Jednak wodê 'kranówê' odradzam ze wzglêdu na chlor.
A czym siê ró¿ni woda "¼ródlana" od wody z wodoci±gów przepuszczonej przez filtr?
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Mia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271

« Odpowiedz #74 : 08-08-2012, 21:17 »

Filtr pozostawia chlor, jest go nie wiele, ale mimo wszystko jest. Filtry eliminuj± jakie¶ 96% chloru.
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #75 : 08-08-2012, 21:25 »

Filtr pozostawia chlor, jest go nie wiele, ale mimo wszystko jest. Filtry eliminuj± jakie¶ 96% chloru.
Akurat z chlorem chyba dosyæ dobrze sobie radz± filtry ale niewiem, bo u mnie od jaki¶ 2 lat w wodoci±gach jest woda bez chloru, ozonowana czy co¶ w tym stylu.
Gorzej pewnie z innymi pierwiastkami jak np. fluorki ale tych w wodzie ¼ródlanej jest te¿ du¿o.
Ogólnie je¶li miejskie wodoci±gi czerpi± wodê ze "¼róde³" czyli z ujêæ podziemnych to mo¿na j± sprzedawaæ jako wodê ¼ródlan±.
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Lavenda22
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375

« Odpowiedz #76 : 08-08-2012, 22:51 »

Nastawi³am dwa s³oiki octu. To moje pierwsze podej¶cie. smile
Zobaczymy, co z tego bêdzie.
Aha, mam jeszcze pytanie do bardziej do¶wiadczonych:
Jaka odmiana jab³ek jest najlepsza na ocet?
Ja póki co robiê z papierówek, bo dojrza³y jako pierwsze, ale mam jeszcze kosztele, antonówki, potem malinówki i jonatany.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #77 : 09-08-2012, 07:40 »

Wszystkie odmiany s± dobre, dojrza³e. Jednak nie polecam szarej renety bo mój ocet (chyba te¿ Zuzy) nastawiony z tej odmiany, sple¶nia³. My¶lê, ¿e to za spraw± szorstkiej skórki, która mo¿e zatrzymywaæ na powierzchni wiele zanieczyszczeñ.
Zapisane

scorupion
« Odpowiedz #78 : 09-08-2012, 09:48 »

Mnie z nowych jab³ek wyszed³ gorzki.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #79 : 09-08-2012, 10:41 »

Mnie z nowych jab³ek wyszed³ gorzki.
No w³a¶nie. Dlatego jab³ka powinny byæ dojrza³e.
Zapisane

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!