Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 16:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocet jabłkowy - nasze doświadczenia związane z wyrobem octu  (Przeczytany 365978 razy)
Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #100 : 17-08-2012, 15:48 »

Smak winny dość kwaśny, ale dodałam cukru dość sporo i wydawało mi się, że wystarczy, ale chyba za mało. Raczej octu nie przypomina a kwaśne wino.
Co to znaczy: dość sporo cukru? Cukru ma być 1 łyżka na szklankę wody, którą zalewamy obierki.
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:43 wysłane przez Klara27 » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #101 : 17-08-2012, 16:42 »

Więc skoro ma smak wina to znaczy, że drożdże nie skończyły jeszcze swojej roboty a bakterie octowe
nie wytworzyły z alkoholu octu. Zostaw pojemnik z octem pod przykryciem gazy (dostęp tlenu) a ocet dojrzeje w kilka dni.

Co to znaczy: dość sporo cukru? Cukru ma być 1 łyżka na szklankę wody, którą zalewamy obierki.
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:44 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #102 : 17-08-2012, 16:44 »

Ocet jabłkowy robiłam już wiele razy, i za każdym razem jest zupełnie inny ocet. Ostatnio dostałam dużo papierówek i nastawiłam jeden ocet w szklanym słoju i drugi w kamionkowym garnku. W słoju wcześniej przestał pracować, zlałam obydwa po 17 dniach.

Ku mojemu zaskoczeniu, ocet z kamionkowego garnka jest znacznie kwaśniejszy niż ze słoja, a przecież te same jabłka, tyle samo cukru, stały w tym samym miejscu.

Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #103 : 17-08-2012, 16:49 »

Ocet jabłkowy robiłam już wiele razy, i za każdym razem jest zupełnie inny ocet. Ostatnio dostałam dużo papierówek i nastawiłam jeden ocet w szklanym słoju i drugi w kamionkowym garnku. W słoju wcześniej przestał pracować, zlałam obydwa po 17 dniach.
Ku mojemu zaskoczeniu, ocet z kamionkowego garnka jest znacznie kwaśniejszy niż ze słoja, a przecież te same jabłka, tyle samo cukru, stały w tym samym miejscu.

U mnie było podobnie, z tym, że ja miałam octy w dwu jednakowych, szklanych słojach. Jeden dojrzał wcześniej i był super a drugi nijaki. Teraz sprawdziłam i jeden jest gotowy do zlania a drugi jeszcze 'szczeniaczek'.
Zapisane

Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #104 : 17-08-2012, 18:02 »

Dodałam cukru wg. przepisu na forum,1  łyżka cukru na szklankę wody, a potem po zlaniu dodałam jeszcze ok. dwie łyżki na całość. Ale faktycznie ocet stał krótko. Najpierw 10 dni a potem 7 czyli w sumie 17, a powinien ok. 14 dni stać do przelania, ale on nie fermentował, dlatego go zlałam. Teraz wyciągnęłam z lodówki i zakryłam. Nie wiem ile ma stać, ale poczekam. Teraz już chyba się nie miesza.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #105 : 17-08-2012, 18:17 »

Poważny błąd. Nie należy przechowywać octu w lodówce, ani w czasie dojrzewania ani w czasie przechowywania. Ocet nie lubi zimna. Potrzebuje zawsze temperatury pokojowej. Najlepsze miejsce dla octu to szafka kuchenna.

Zostaw go w spokoju i w cieple a sam dojdzie (bez mieszania).
« Ostatnia zmiana: 18-08-2012, 08:43 wysłane przez Klara27 » Zapisane

Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #106 : 17-08-2012, 19:19 »

Do lodówki włożyłam wczoraj, po zlaniu. Nie trzymałam od początku. Doczytałam, że po drugim zlaniu, ma stać w lodówce. Teraz już leży w cieple.
Dzięki serdeczne za pomoc.
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #107 : 17-08-2012, 22:08 »

Wydawało mi się, że nie ma nic prostszego niż produkcja octu... A tu tyle problemów i dociekań. Mamma mia, czy ja jestem jakiś nienormalny? msn-wink
Zapisane

I'm going through changes
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #108 : 17-08-2012, 22:14 »

Wydawało mi się, że nie ma nic prostszego niż produkcja octu... A tu tyle problemów i dociekań. Mamma mia, czy ja jestem jakiś nienormalny? msn-wink

Tak samo jest ze zdrowiem. Zamiast iść najprostszą drogą, to niektórzy tak kombinują, że aż się pochorują.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Opiotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomości: 510

« Odpowiedz #109 : 17-08-2012, 23:40 »

Tak samo jest ze zdrowiem. Zamiast iść najprostszą drogą, to niektórzy tak kombinują, że aż się pochorują.
A tu na forum ludzie kombinują jak się pochorować... Czy to też jest ta prosta droga?
Zapisane

"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Sasima
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.01.2012
Skąd: Katowice
Wiadomości: 315

« Odpowiedz #110 : 18-08-2012, 08:40 »

Wiesz Opiotrze, też kiedyś robiłam ocet i było ok, i cieszę się, że Ty nie masz problemu. Mi się pojawił i nie wiedziałam, że mój problem może być Twoim. Przecież nie musisz odpowiadać, skoro tak bardzo Cię to razi.
Zapisane
Lavenda22
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #111 : 23-08-2012, 21:02 »

Moje dwa pierwsze słoiki octu zlane do butelek.  Ocet 'robił się' dłużej niż dwa tygodnie, ale to chyba nie problem. smile Wyszło mi w sumie pięć półlitrowych butelek. Wygląda na to, że wszystko jest OK. Nie zauważyłam ani teraz, ani wcześniej żadnej pleśni. Nie wiem, tylko czy smakuje tak jak powinien, bo nigdy wcześniej nie próbowałam octu jabłkowego. Tak czy siak, nastawiam jutro kolejne słoiki.
Zapisane
Lavenda22
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 9.07.2011, z przerwami
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #112 : 23-08-2012, 21:12 »

Jeszcze jedno pytanie przyszło mi teraz do głowy, bo poczytałam trochę wątek:
Czy przed zlaniem octu do butelek lub tuż po tym powinnam go dodatkowo posłodzić?
Zapisane
Tomasz4414
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: listopad 2011
Wiadomości: 63

« Odpowiedz #113 : 23-08-2012, 21:28 »

Jeszcze jedno pytanie przyszło mi teraz do głowy, bo poczytałam trochę wątek:
Czy przed zlaniem octu do butelek lub tuż po tym powinnam go dodatkowo posłodzić?
Nie słodzimy już octu.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #114 : 24-08-2012, 12:21 »

Ocet jabłkowy wyszedł mi rewelacyjnie, stał 14 dni. Zastanawiam się przez jakie sitko go zlać. Czy może być metalowe? Czy to nie wpłynie na jego jakość?

Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #115 : 24-08-2012, 13:00 »

Nie używamy nic metalowego przy occie. Możesz przecedzić przez gazę jak nie masz plastikowego.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #116 : 24-08-2012, 17:55 »

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taki 2 tyg. ocet można pić? Jakieś 2 dni przed zlaniem przestał fermentować.
Zapisane
Tomasz4414
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: listopad 2011
Wiadomości: 63

« Odpowiedz #117 : 24-08-2012, 18:03 »

Oczywiście że można. Najlepiej power drinki. Na zdrówko.
Zapisane
Mia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomości: 271

« Odpowiedz #118 : 24-08-2012, 18:15 »

No to super, bo obawiałam się, że musi jeszcze troszeczkę sobie postać.
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #119 : 24-08-2012, 20:03 »

Czy taki 2 tyg. ocet można pić?
Pijemy, pijemy i zdajemy relację.
Jakoś tak, mało osób pisze jak działa na nich ocet jabłkowy.
Zapisane
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!