Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #100 : 17-08-2012, 15:48 » |
|
Smak winny do¶æ kwa¶ny, ale doda³am cukru do¶æ sporo i wydawa³o mi siê, ¿e wystarczy, ale chyba za ma³o. Raczej octu nie przypomina a kwa¶ne wino. Co to znaczy: do¶æ sporo cukru? Cukru ma byæ 1 ³y¿ka na szklankê wody, któr± zalewamy obierki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:43 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #101 : 17-08-2012, 16:42 » |
|
Wiêc skoro ma smak wina to znaczy, ¿e dro¿d¿e nie skoñczy³y jeszcze swojej roboty a bakterie octowe nie wytworzy³y z alkoholu octu. Zostaw pojemnik z octem pod przykryciem gazy (dostêp tlenu) a ocet dojrzeje w kilka dni.
Co to znaczy: do¶æ sporo cukru? Cukru ma byæ 1 ³y¿ka na szklankê wody, któr± zalewamy obierki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:44 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #102 : 17-08-2012, 16:44 » |
|
Ocet jab³kowy robi³am ju¿ wiele razy, i za ka¿dym razem jest zupe³nie inny ocet. Ostatnio dosta³am du¿o papierówek i nastawi³am jeden ocet w szklanym s³oju i drugi w kamionkowym garnku. W s³oju wcze¶niej przesta³ pracowaæ, zla³am obydwa po 17 dniach.
Ku mojemu zaskoczeniu, ocet z kamionkowego garnka jest znacznie kwa¶niejszy ni¿ ze s³oja, a przecie¿ te same jab³ka, tyle samo cukru, sta³y w tym samym miejscu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #103 : 17-08-2012, 16:49 » |
|
Ocet jab³kowy robi³am ju¿ wiele razy, i za ka¿dym razem jest zupe³nie inny ocet. Ostatnio dosta³am du¿o papierówek i nastawi³am jeden ocet w szklanym s³oju i drugi w kamionkowym garnku. W s³oju wcze¶niej przesta³ pracowaæ, zla³am obydwa po 17 dniach. Ku mojemu zaskoczeniu, ocet z kamionkowego garnka jest znacznie kwa¶niejszy ni¿ ze s³oja, a przecie¿ te same jab³ka, tyle samo cukru, sta³y w tym samym miejscu.
U mnie by³o podobnie, z tym, ¿e ja mia³am octy w dwu jednakowych, szklanych s³ojach. Jeden dojrza³ wcze¶niej i by³ super a drugi nijaki. Teraz sprawdzi³am i jeden jest gotowy do zlania a drugi jeszcze 'szczeniaczek'.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #104 : 17-08-2012, 18:02 » |
|
Doda³am cukru wg. przepisu na forum,1 ³y¿ka cukru na szklankê wody, a potem po zlaniu doda³am jeszcze ok. dwie ³y¿ki na ca³o¶æ. Ale faktycznie ocet sta³ krótko. Najpierw 10 dni a potem 7 czyli w sumie 17, a powinien ok. 14 dni staæ do przelania, ale on nie fermentowa³, dlatego go zla³am. Teraz wyci±gnê³am z lodówki i zakry³am. Nie wiem ile ma staæ, ale poczekam. Teraz ju¿ chyba siê nie miesza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #105 : 17-08-2012, 18:17 » |
|
Powa¿ny b³±d. Nie nale¿y przechowywaæ octu w lodówce, ani w czasie dojrzewania ani w czasie przechowywania. Ocet nie lubi zimna. Potrzebuje zawsze temperatury pokojowej. Najlepsze miejsce dla octu to szafka kuchenna.
Zostaw go w spokoju i w cieple a sam dojdzie (bez mieszania).
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-08-2012, 08:43 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #106 : 17-08-2012, 19:19 » |
|
Do lodówki w³o¿y³am wczoraj, po zlaniu. Nie trzyma³am od pocz±tku. Doczyta³am, ¿e po drugim zlaniu, ma staæ w lodówce. Teraz ju¿ le¿y w cieple. Dziêki serdeczne za pomoc.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antonio
Offline
P³eæ:
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990
|
|
« Odpowiedz #107 : 17-08-2012, 22:08 » |
|
Wydawa³o mi siê, ¿e nie ma nic prostszego ni¿ produkcja octu... A tu tyle problemów i dociekañ. Mamma mia, czy ja jestem jaki¶ nienormalny?
|
|
|
Zapisane
|
I'm going through changes
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #108 : 17-08-2012, 22:14 » |
|
Wydawa³o mi siê, ¿e nie ma nic prostszego ni¿ produkcja octu... A tu tyle problemów i dociekañ. Mamma mia, czy ja jestem jaki¶ nienormalny? Tak samo jest ze zdrowiem. Zamiast i¶æ najprostsz± drog±, to niektórzy tak kombinuj±, ¿e a¿ siê pochoruj±.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Opiotr
Offline
P³eæ:
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510
|
|
« Odpowiedz #109 : 17-08-2012, 23:40 » |
|
Tak samo jest ze zdrowiem. Zamiast i¶æ najprostsz± drog±, to niektórzy tak kombinuj±, ¿e a¿ siê pochoruj±.
A tu na forum ludzie kombinuj± jak siê pochorowaæ... Czy to te¿ jest ta prosta droga?
|
|
|
Zapisane
|
"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
|
|
|
Sasima
Offline
P³eæ:
MO: 08.01.2012
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 315
|
|
« Odpowiedz #110 : 18-08-2012, 08:40 » |
|
Wiesz Opiotrze, te¿ kiedy¶ robi³am ocet i by³o ok, i cieszê siê, ¿e Ty nie masz problemu. Mi siê pojawi³ i nie wiedzia³am, ¿e mój problem mo¿e byæ Twoim. Przecie¿ nie musisz odpowiadaæ, skoro tak bardzo Ciê to razi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #111 : 23-08-2012, 21:02 » |
|
Moje dwa pierwsze s³oiki octu zlane do butelek. Ocet 'robi³ siê' d³u¿ej ni¿ dwa tygodnie, ale to chyba nie problem. Wysz³o mi w sumie piêæ pó³litrowych butelek. Wygl±da na to, ¿e wszystko jest OK. Nie zauwa¿y³am ani teraz, ani wcze¶niej ¿adnej ple¶ni. Nie wiem, tylko czy smakuje tak jak powinien, bo nigdy wcze¶niej nie próbowa³am octu jab³kowego. Tak czy siak, nastawiam jutro kolejne s³oiki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #112 : 23-08-2012, 21:12 » |
|
Jeszcze jedno pytanie przysz³o mi teraz do g³owy, bo poczyta³am trochê w±tek: Czy przed zlaniem octu do butelek lub tu¿ po tym powinnam go dodatkowo pos³odziæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #113 : 23-08-2012, 21:28 » |
|
Jeszcze jedno pytanie przysz³o mi teraz do g³owy, bo poczyta³am trochê w±tek: Czy przed zlaniem octu do butelek lub tu¿ po tym powinnam go dodatkowo pos³odziæ?
Nie s³odzimy ju¿ octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #114 : 24-08-2012, 12:21 » |
|
Ocet jab³kowy wyszed³ mi rewelacyjnie, sta³ 14 dni. Zastanawiam siê przez jakie sitko go zlaæ. Czy mo¿e byæ metalowe? Czy to nie wp³ynie na jego jako¶æ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zosia_
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê ze wzglêdu na reakcje
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.049
|
|
« Odpowiedz #115 : 24-08-2012, 13:00 » |
|
Nie u¿ywamy nic metalowego przy occie. Mo¿esz przecedziæ przez gazê jak nie masz plastikowego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #116 : 24-08-2012, 17:55 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy taki 2 tyg. ocet mo¿na piæ? Jakie¶ 2 dni przed zlaniem przesta³ fermentowaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #117 : 24-08-2012, 18:03 » |
|
Oczywi¶cie ¿e mo¿na. Najlepiej power drinki. Na zdrówko.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #118 : 24-08-2012, 18:15 » |
|
No to super, bo obawia³am siê, ¿e musi jeszcze troszeczkê sobie postaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #119 : 24-08-2012, 20:03 » |
|
Czy taki 2 tyg. ocet mo¿na piæ?
Pijemy, pijemy i zdajemy relacjê. Jako¶ tak, ma³o osób pisze jak dzia³a na nich ocet jab³kowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|