Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #160 : 17-09-2012, 13:11 » |
|
Nie rozumiem w jakim celu zalecane jest by dok³adnie wytrzeæ jab³ka Umyj jab³ka i wytrzej je bia³ym rêcznikiem - gdy po tej czynno¶ci obejrzysz rêcznik uzyskasz odpowied¼.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #161 : 17-09-2012, 15:25 » |
|
Kolejne pytanie to czy robi±c ocet z innych owoców ni¿ jab³ka, czy nale¿y lekko dusiæ owoce czy w ca³o¶ci zalewamy wod± z cukrem? Dok³adniej chodzi mi o winogrono.
Na kolejne pytanie odpowiadam kolejny raz: Owoce musz± byæ rozdrobnione (pociête, zmia¿d¿one, zgniecione - im bardziej, tym lepiej).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #162 : 23-09-2012, 15:24 » |
|
Co siê dzieje, gdy ocet stoi d³u¿ej ni¿ kilkana¶cie dni? Nie mia³am mo¿liwo¶ci zlaæ go wcze¶niej i w rezultacie sta³ w s³oiku prawie miesi±c. Na powierzchni pojawi³ siê gruby, bia³y nalot. Czy z takim octem wszystko jest w porz±dku i nadaje siê do zlania i u¿ywania?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #163 : 23-09-2012, 16:21 » |
|
Pow±chaj i posmakuj, powinien byæ dobry, a bia³y nalot dobrze rokuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lukas123
|
|
« Odpowiedz #164 : 23-09-2012, 17:01 » |
|
Jak nie pachnie ple¶ni± to jest dobry a nawet bardzo. Hamerykanie takie co¶ nazywaj± "matk±" i rzekomo ¶widczy o du¿ym stê¿eniu enzymów i czynnych substancji w occie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #165 : 23-09-2012, 19:57 » |
|
Czy ocet mo¿na robiæ z ¿urawin? Czy z mro¿onych te¿ wyjdzie? Mam mo¿liwo¶æ kupienia taniej wiêkszej ilo¶ci i zastanawiam siê nad takim przechowaniem tych owoców.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Lavenda22
Offline
P³eæ:
Wiek: 34
MO: 9.07.2011, z przerwami
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 375
|
|
« Odpowiedz #166 : 23-09-2012, 23:25 » |
|
Dziêki za odpowiedzi. Pocieszyli¶cie mnie. A co do w±chania i smakowania, to oczywi¶cie to robi³am, ale jako ¿e nie mam zupe³nie do¶wiadczenia w wyrobie octu, nie wiele mi to da³o. Po prostu nie bardzo wiem, jak dobry, jab³kowy ocet powinien smakowaæ i pachnieæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24-09-2012, 09:29 wys³ane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #167 : 24-09-2012, 09:54 » |
|
Czy ocet mo¿na robiæ z ¿urawin? Czy z mro¿onych te¿ wyjdzie? Mam mo¿liwo¶æ kupienia taniej wiêkszej ilo¶ci i zastanawiam siê nad takim przechowaniem tych owoców.
Ocet mo¿na zrobiæ z ka¿dych owoców, tak¿e mro¿onych (rozmroziæ przed wykonaniem). Najlepszym sposobem przechowania ¿urawiny przez zimê jest mro¿enie. Robiê tak od lat.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Sk±d: dolno¶l±skie
Wiadomo¶ci: 11
|
|
« Odpowiedz #168 : 05-10-2012, 20:44 » |
|
Swój pierwszy ocet zrobi³am z mocno rozdrobnionych, s³odkich jab³ek. Owoce zala³am kilkoma szklankami wody, a na ka¿d± szklankê wody da³am ³y¿kê cukru. Ca³o¶æ trzyma³am w dwulitrowym s³oju zabezpieczonym listkiem rêcznika papierowego i gumk±. Nie mia³am problemu z ple¶ni± i meszkami, a nastaw miesza³am jak mi siê przypomnia³o. Po trzech tygodniach ocet zla³am do ciemnych butelek. Jednak okaza³o siê, ¿e w smaku przypomina bardziej wino ni¿ ocet, choæ zapach i wygl±d na moje oko s± w³a¶ciwe. Zostawi³am wiêc odkrêcone butelki z octem w szafce kuchennej, niech dochodzi do w³a¶ciwego smaku. A jutro zabieram siê za ocet jab³kowo-malinowy. Trzymajcie kciuki za efekt.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Sk±d: Bydgoszcz
Wiadomo¶ci: 567
|
|
« Odpowiedz #169 : 05-10-2012, 20:49 » |
|
Ciekawe, czy wyszed³by równie¿ ocet jab³kowo-¶liwkowy lub jab³kowo- gruszkowy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #170 : 05-10-2012, 21:25 » |
|
Ciekawe, czy wyszed³by równie¿ ocet jab³kowo-¶liwkowy lub jab³kowo- gruszkowy.
Oczywi¶cie, ¿e wyjdzie.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #171 : 05-10-2012, 21:27 » |
|
Nie wiem czy odkrêcone butelki nie zwabi± przypadkiem owocówek, chyba tak. Mój ocet sta³ do¶æ d³ugo (ponad 3 tygodnie) i okaza³o siê niestety, ¿e na ostatniej prostej sprawa siê ryp³a. W ¶rodku zatrzêsienie muszek oraz robali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Sk±d: Bydgoszcz
Wiadomo¶ci: 567
|
|
« Odpowiedz #172 : 05-10-2012, 21:27 » |
|
Spróbujê nastawiæ. Napiszê jak wyjdzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #173 : 05-10-2012, 21:30 » |
|
Zostawi³am wiêc odkrêcone butelki z octem w szafce kuchennej, niech dochodzi do w³a¶ciwego smaku. Zakrêtki jak mniemam s± niedokrêcone, ale na miejscu?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Asia
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 02.06.2011
Sk±d: dolno¶l±skie
Wiadomo¶ci: 11
|
|
« Odpowiedz #174 : 06-10-2012, 20:12 » |
|
A w³a¶nie, ¿e zakrêtek nie ma. Ale za to s± chusteczki higieniczne i gumki recepturki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #175 : 07-10-2012, 12:17 » |
|
Przy ostatnim wyrobie octu u¿y³am czystych lnianych ¶ciereczek kuchennych i gumek recepturek. Zamkniête nimi s³oiki przykry³am czarnymi grubszymi reklamówkami (spód za³o¿y³am tak, ¿eby nie wlatywa³y tam octówki), postawi³am po oknem, bo w szafkach kuchennych nie mam ju¿ miejsca. Kilka razy zamiesza³am i nareszcie wyszed³ dobry ocet, bez nieproszonych go¶ci.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Doris
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk±d: podkarpackie
Wiadomo¶ci: 36
|
|
« Odpowiedz #176 : 09-10-2012, 21:25 » |
|
I ja siê skusi³am na zrobienie octu, ca³kiem przyjemne zajêcie muszê przyznaæ na dniach bêdê zlewaæ pierwsz± partiê, dzi¶ mija 15 dzieñ i nadal pachnie alkoholem i ci±gle "pracuje", wiêc nie wiem czy zostawiaæ jeszcze parê dni czy ju¿ zlewaæ? Z octówkami na szczê¶cie jako¶ problemu nie mam.
|
|
|
Zapisane
|
Zrób co¶ jak siê nale¿y albo w ogóle.
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #177 : 09-10-2012, 22:13 » |
|
Doris, proszê czytaj to, co napisali inni, parê postów wcze¶niej: Je¶li gazuje to proces nie zosta³ jeszcze ukoñczony.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #178 : 09-10-2012, 22:15 » |
|
Doris, mo¿esz ju¿ zlaæ do butelki, ale nie dokrêcaj dok³adnie zakrêtki i co jaki¶ czas wypuszczaj CO2 Mo¿esz tak¿e zostawiæ jak jest - w s³oiku na jeszcze jeden tydzieñ. W tym czasie powinien dojrzeæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-10-2012, 22:17 wys³ane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #179 : 10-10-2012, 07:56 » |
|
Jeszcze jedna uwaga: teraz, gdy jest coraz zimniej, czas dojrzewania octu wyd³u¿a siê.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|