Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:10 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364221 razy)
Metaldaw
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356

Emigrant

« Odpowiedz #200 : 01-11-2012, 14:27 »

Mo¿e zamiast stosowania patyczków i sitek lepiej zwyczajnie raz na dzieñ przemieszaæ ³y¿k±.

Je¿eli obierki s± mniejsze, to ³atwiej je "topiæ". W przysz³ym roku spróbujê nastawy, w której obierki przed zalaniem poddam dzia³aniu blendera - teoretycznie te nie powinny siê wynurzaæ, wiêc ple¶ñ siê nie powinna pojawiæ. Praktyka poka¿e, co z tego bêdzie.
« Ostatnia zmiana: 01-11-2012, 15:34 wys³ane przez Solan » Zapisane

MO, KB, ZZO.
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #201 : 01-11-2012, 14:43 »

W moim przypadku, jak ju¿ pisa³em, ple¶ñ pojawi³a siê na powierzchni, mimo ¿e ¿adne obierki nie wystaj± ponad wodê. Pozostaje mi nastawiæ nowy i spróbowaæ opcji z mieszaniem.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #202 : 01-11-2012, 21:02 »

Trubadurze, czy ocet robi³e¶ z samych obierek? Czy u¿ywa³e¶ równie¿ gniazd nasiennych? Do octu nale¿y u¿ywaæ tylko obierki, gniazda nie nadaj± siê, bo w³a¶nie w nich mo¿e zgromadziæ siê ple¶ñ%
Co do wymycia jab³ek, to Klara ma racjê. Poprzedni ocet musia³am wylaæ i jak sobie teraz przypominam, to nie dam sobie g³owy uci±æ, ¿e by³y na 100% bardzo dok³adnie umyte. Aha - i nale¿y usun±æ równie¿ wszystkie plamki, st³uczenia, przebarwienia. Ja tak przynajmniej w tym ostatnim occie zrobi³am i wyszed³ "miód-malina".
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #203 : 01-11-2012, 21:52 »

Tak, z samiutkich skórek (+ oczywi¶cie cienka warstwa mi±¿szu pod spodem), bez gniazd. Czy nie by³o jakich¶ obt³uczeñ, to nie zagwarantujê. Ale my³em i wyciera³em naprawdê ca³kiem solidnie, nastêpnym razem chyba bêdê szorowa³. msn-wink
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:07 wys³ane przez Agnieszka » Zapisane
Mia
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271

« Odpowiedz #204 : 01-11-2012, 22:37 »

Miesza³am ocet codziennie. Nie zapomnij, ¿eby sta³ w ciep³ym miejscu.
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:07 wys³ane przez Agnieszka » Zapisane
Endru
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: czerwiec 2007r.
Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #205 : 03-11-2012, 13:45 »

Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta.
O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
Zapisane
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #206 : 03-11-2012, 13:50 »

Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:35 wys³ane przez Agata » Zapisane
Endru
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: czerwiec 2007r.
Wiadomo¶ci: 49

« Odpowiedz #207 : 03-11-2012, 13:56 »

Pyta³em o galaretkê, która znajduje siê na powierzchni octu, a nie o ple¶ñ- proszê Trubadur czytaj uwa¿nie o co pytam.
Zapisane
Zuza
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Sk±d: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 683

« Odpowiedz #208 : 03-11-2012, 14:04 »

Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co nie woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?


Wszystkie moje octy robi³am z surowej wody z kranu. Jako¶ nie doczyta³am, ¿e ma byæ inna, a wszystkie octy wysz³y dobre.

Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta.
O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
Taka galaretka to raczej dobry znak. Kiedy u mnie taka siê pojawi³a nie zmieni³a nic w smaku ani w konsystencji octu, wiêc u¿ywam go dalej.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22974.msg167182#msg167182
 
« Ostatnia zmiana: 03-11-2012, 14:10 wys³ane przez Zuza » Zapisane

K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #209 : 03-11-2012, 15:11 »

Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co nie woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?

Nie.
Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #210 : 03-11-2012, 15:59 »

Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta.
O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
Ta galaretka to macierz octowa. Du¿a ilo¶æ bakterii octowych w kupie. msn-wink
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Tomasz4414
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: listopad 2011
Wiadomo¶ci: 63

« Odpowiedz #211 : 03-11-2012, 17:52 »

Pyta³em o galaretkê, która znajduje siê na powierzchni octu, a nie o ple¶ñ- proszê Trubadur czytaj uwa¿nie o co pytam.
Trubadur pisa³ o swoich do¶wiadczeniach z produkcj± octu.
Zapisane
Heis
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 31
MO: 11-07-2012
Sk±d: Poznañ
Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #212 : 07-11-2012, 01:47 »

Mam ma³e pytanko odno¶nie OJ. Mianowicie, jaki¶ czas temu wykona³em ocet zgodnie z zaleceniami Mistrza, znajduj±cymi siê w ksi±¿ce. Przez dwa tygodnie w ciep³ym, ciemnym miejscu bardzo ³adnie "siê zrobi³", pó¼niej przela³em do ciemnej, szklanej butelki zakrêcanej zwyczajn± plastikow± nakrêtk±.

Stoi sobie grzecznie w szafce w tej buteleczce od oko³o miesi±ca i zdecydowanie jego zapach i smak pogorszy³y siê. Zdecydowanie sple¶nia³.

W zwi±zku z tym nasuwa mi siê pytanie odno¶nie "terminu wa¿no¶ci" takiego OC wykonanego przez siebie bez absolutnie ¿adnych konserwantów.

Z tego co wyczyta³em w tym w±tku, do u¿ytku zewnêtrznego jest nawet lepszy od niesple¶nia³ego, ale co z ple¶ni± je¿eli chcia³bym u¿yæ octu wewnêtrznie (np. w MO)?

Moja mama stwierdzi³a, ¿e ka¿dy ocet ma krótki termin wa¿no¶ci i w sumie nic specjalnego nie mogê zrobiæ, aby ocet d³u¿szy czas nadawa³ siê do u¿ytku wewnêtrznego.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #213 : 07-11-2012, 07:36 »

Heis, Twój OJ by³ pewnie nie dokoñczony. Dobry OJ nie ple¶nieje po miesi±cu. Sam jest konserwantem.
Ni u¿ywaj go do niczego. Chyba, ¿e do mycia kibelka. smile
Zrób nowy. To przecie¿ chwila. Niech postoi 3 tygodnie.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Gibbon
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: Nie stosujê.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.370

« Odpowiedz #214 : 07-11-2012, 07:44 »

Niepotrzebnie ¶ci¶le okre¶lono w przepisie 2 tygodniowy okres. Wiêkszo¶æ zamiast my¶leæ i obserwowaæ, dzia³a z automatu jak ustawa nakaza³a.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #215 : 07-11-2012, 09:38 »

Heis, jak wygl±da ta ple¶ñ na Twoim occie? Mo¿e wrzucisz foto?
Zapisane

Lu6
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: luty 2010
Sk±d: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 116

« Odpowiedz #216 : 07-11-2012, 09:45 »

Wczoraj zla³am gotowy ocet do s³oika i przykry³am nakrêtk±. Po zlaniu starego (do power drinka przygotowywanego wieczorem) z butelki po winie mia³ siê tam znale¼æ w³a¶nie ten nowy. Wieczorem zla³am stary, chcê butelkê uzupe³niæ nowym... szukam s³oika... nie ma! Pytam mê¿a co siê z nim sta³o. I co s³yszê... "wyla³em to ze s³oika jak my³em garnki bo my¶la³em, ¿e to po papryce woda". Witki mi opad³y!
Idê zaraz kupiæ jab³ka i szybko nastawiaæ nowy, bo aktualnie nie mam nic confused MO obejdzie siê bez octu, u¿yjê cytryny, ale powerdrink...eh confused

Niepotrzebnie ¶ci¶le okre¶lono w przepisie 2 tygodniowy okres. Wiêkszo¶æ zamiast my¶leæ i obserwowaæ, dzia³a z automatu jak ustawa nakaza³a.

Ja jeden ocet przetrzyma³am powy¿ej dwóch tygodni i nie by³ ju¿ taki smaczny. Nie pachnia³ i smakowa³ octowo-jab³kowo, a winnie.

Zapisane

Lussi

"Je¶li bêdziesz my¶la³ tak jak teraz, to bêdziesz mia³ to, co masz. Je¿eli zmienisz swoje my¶lenie, zmienisz to, co masz" Nikodem Marsza³ek
Agnieszka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690

« Odpowiedz #217 : 07-11-2012, 12:49 »

Do power-drinka mo¿esz spokojnie u¿yæ cytryny. A tamten ocet, chyba jeszcze by³ m³ody.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #218 : 07-11-2012, 13:44 »

... szukam s³oika... nie ma! Pytam mê¿a co siê z nim sta³o. I co s³yszê... "wyla³em to ze s³oika jak my³em garnki bo my¶la³em, ¿e to po papryce woda". Witki mi opad³y!

smile smile smile  Widaæ, ¿e m±¿ chce wymiksowaæ siê z mycia garów. msn-wink
Zapisane

Heis
***

Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 31
MO: 11-07-2012
Sk±d: Poznañ
Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #219 : 07-11-2012, 17:14 »

Heis, jak wygl±da ta ple¶ñ na Twoim occie? Mo¿e wrzucisz foto?

Nala³em troszeczkê OJ do szklanki, ¿eby zrobiæ zdjêcie, ale nie wygl±da on a¿ tak ¼le jak mi siê wydawa³o, ¿e bêdzie.

Zdjêcia nie zrobi³em, bo chyba nie ma tam ple¶ni. Odrzuca mnie zapach i smak te¿ móg³by byæ lepszy. W przeci±gu kilku najbli¿szych dni zrobiê nowy i sobie postoi z gaz± i ³upinami przez 3 tygodnie tym razem. Zobaczymy jaki wyjdzie tym razem.
Zapisane
Strony: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!