Metaldaw
Offline
P³eæ:
Wiek: 44
MO: 09.08.2011
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #200 : 01-11-2012, 14:27 » |
|
Mo¿e zamiast stosowania patyczków i sitek lepiej zwyczajnie raz na dzieñ przemieszaæ ³y¿k±.
Je¿eli obierki s± mniejsze, to ³atwiej je "topiæ". W przysz³ym roku spróbujê nastawy, w której obierki przed zalaniem poddam dzia³aniu blendera - teoretycznie te nie powinny siê wynurzaæ, wiêc ple¶ñ siê nie powinna pojawiæ. Praktyka poka¿e, co z tego bêdzie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 01-11-2012, 15:34 wys³ane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #201 : 01-11-2012, 14:43 » |
|
W moim przypadku, jak ju¿ pisa³em, ple¶ñ pojawi³a siê na powierzchni, mimo ¿e ¿adne obierki nie wystaj± ponad wodê. Pozostaje mi nastawiæ nowy i spróbowaæ opcji z mieszaniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #202 : 01-11-2012, 21:02 » |
|
Trubadurze, czy ocet robi³e¶ z samych obierek? Czy u¿ywa³e¶ równie¿ gniazd nasiennych? Do octu nale¿y u¿ywaæ tylko obierki, gniazda nie nadaj± siê, bo w³a¶nie w nich mo¿e zgromadziæ siê ple¶ñ% Co do wymycia jab³ek, to Klara ma racjê. Poprzedni ocet musia³am wylaæ i jak sobie teraz przypominam, to nie dam sobie g³owy uci±æ, ¿e by³y na 100% bardzo dok³adnie umyte. Aha - i nale¿y usun±æ równie¿ wszystkie plamki, st³uczenia, przebarwienia. Ja tak przynajmniej w tym ostatnim occie zrobi³am i wyszed³ "miód-malina".
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #203 : 01-11-2012, 21:52 » |
|
Tak, z samiutkich skórek (+ oczywi¶cie cienka warstwa mi±¿szu pod spodem), bez gniazd. Czy nie by³o jakich¶ obt³uczeñ, to nie zagwarantujê. Ale my³em i wyciera³em naprawdê ca³kiem solidnie, nastêpnym razem chyba bêdê szorowa³.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:07 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mia
Offline
P³eæ:
Wiek: 64
MO: 20.12.2011
Wiadomo¶ci: 271
|
|
« Odpowiedz #204 : 01-11-2012, 22:37 » |
|
Miesza³am ocet codziennie. Nie zapomnij, ¿eby sta³ w ciep³ym miejscu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-11-2012, 12:07 wys³ane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Endru
|
|
« Odpowiedz #205 : 03-11-2012, 13:45 » |
|
Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta. O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #206 : 03-11-2012, 13:50 » |
|
Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:35 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Endru
|
|
« Odpowiedz #207 : 03-11-2012, 13:56 » |
|
Pyta³em o galaretkê, która znajduje siê na powierzchni octu, a nie o ple¶ñ- proszê Trubadur czytaj uwa¿nie o co pytam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
P³eæ:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Sk±d: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 683
|
|
« Odpowiedz #208 : 03-11-2012, 14:04 » |
|
Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co nie woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?
Wszystkie moje octy robi³am z surowej wody z kranu. Jako¶ nie doczyta³am, ¿e ma byæ inna, a wszystkie octy wysz³y dobre. Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta. O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
Taka galaretka to raczej dobry znak. Kiedy u mnie taka siê pojawi³a nie zmieni³a nic w smaku ani w konsystencji octu, wiêc u¿ywam go dalej. http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=22974.msg167182#msg167182
|
|
« Ostatnia zmiana: 03-11-2012, 14:10 wys³ane przez Zuza »
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #209 : 03-11-2012, 15:11 » |
|
Jeszcze jedno przysz³o mi do g³owy w sprawie ple¶ni: poniewa¿ zapomnia³em przegotowaæ wodê zawczasu, zrobi³em to tu¿ przed przyst±pieniem do wykonania octu, przez co nie woda nie zd±¿y³a do koñca wystygn±æ. Nie by³a ju¿ gor±ca, ale letnia, z pewno¶ci± nieco cieplejsza ni¿ w normalnej temperaturze pokojowej. Mo¿e to by³o przyczyn± pojawienia siê ple¶ni?
Nie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #210 : 03-11-2012, 15:59 » |
|
Mój nastawiony ocet ma dopiero dzisiaj tydzieñ. Jednak pierwszy raz na powierzchni pojawi³a siê 2-3 milimetrowa galareta. O czym to ¶wiadczy i czy wszystko jest ok.
Ta galaretka to macierz octowa. Du¿a ilo¶æ bakterii octowych w kupie.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Tomasz4414
|
|
« Odpowiedz #211 : 03-11-2012, 17:52 » |
|
Pyta³em o galaretkê, która znajduje siê na powierzchni octu, a nie o ple¶ñ- proszê Trubadur czytaj uwa¿nie o co pytam.
Trubadur pisa³ o swoich do¶wiadczeniach z produkcj± octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Heis
Offline
P³eæ:
Wiek: 31
MO: 11-07-2012
Sk±d: Poznañ
Wiadomo¶ci: 41
|
|
« Odpowiedz #212 : 07-11-2012, 01:47 » |
|
Mam ma³e pytanko odno¶nie OJ. Mianowicie, jaki¶ czas temu wykona³em ocet zgodnie z zaleceniami Mistrza, znajduj±cymi siê w ksi±¿ce. Przez dwa tygodnie w ciep³ym, ciemnym miejscu bardzo ³adnie "siê zrobi³", pó¼niej przela³em do ciemnej, szklanej butelki zakrêcanej zwyczajn± plastikow± nakrêtk±.
Stoi sobie grzecznie w szafce w tej buteleczce od oko³o miesi±ca i zdecydowanie jego zapach i smak pogorszy³y siê. Zdecydowanie sple¶nia³.
W zwi±zku z tym nasuwa mi siê pytanie odno¶nie "terminu wa¿no¶ci" takiego OC wykonanego przez siebie bez absolutnie ¿adnych konserwantów.
Z tego co wyczyta³em w tym w±tku, do u¿ytku zewnêtrznego jest nawet lepszy od niesple¶nia³ego, ale co z ple¶ni± je¿eli chcia³bym u¿yæ octu wewnêtrznie (np. w MO)?
Moja mama stwierdzi³a, ¿e ka¿dy ocet ma krótki termin wa¿no¶ci i w sumie nic specjalnego nie mogê zrobiæ, aby ocet d³u¿szy czas nadawa³ siê do u¿ytku wewnêtrznego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #213 : 07-11-2012, 07:36 » |
|
Heis, Twój OJ by³ pewnie nie dokoñczony. Dobry OJ nie ple¶nieje po miesi±cu. Sam jest konserwantem. Ni u¿ywaj go do niczego. Chyba, ¿e do mycia kibelka. Zrób nowy. To przecie¿ chwila. Niech postoi 3 tygodnie.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Gibbon
Offline
P³eæ:
MO: Nie stosujê.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.370
|
|
« Odpowiedz #214 : 07-11-2012, 07:44 » |
|
Niepotrzebnie ¶ci¶le okre¶lono w przepisie 2 tygodniowy okres. Wiêkszo¶æ zamiast my¶leæ i obserwowaæ, dzia³a z automatu jak ustawa nakaza³a.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #215 : 07-11-2012, 09:38 » |
|
Heis, jak wygl±da ta ple¶ñ na Twoim occie? Mo¿e wrzucisz foto?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lu6
Offline
P³eæ:
MO: luty 2010
Sk±d: ¶l±sk
Wiadomo¶ci: 116
|
|
« Odpowiedz #216 : 07-11-2012, 09:45 » |
|
Wczoraj zla³am gotowy ocet do s³oika i przykry³am nakrêtk±. Po zlaniu starego (do power drinka przygotowywanego wieczorem) z butelki po winie mia³ siê tam znale¼æ w³a¶nie ten nowy. Wieczorem zla³am stary, chcê butelkê uzupe³niæ nowym... szukam s³oika... nie ma! Pytam mê¿a co siê z nim sta³o. I co s³yszê... "wyla³em to ze s³oika jak my³em garnki bo my¶la³em, ¿e to po papryce woda". Witki mi opad³y! Idê zaraz kupiæ jab³ka i szybko nastawiaæ nowy, bo aktualnie nie mam nic MO obejdzie siê bez octu, u¿yjê cytryny, ale powerdrink...eh Niepotrzebnie ¶ci¶le okre¶lono w przepisie 2 tygodniowy okres. Wiêkszo¶æ zamiast my¶leæ i obserwowaæ, dzia³a z automatu jak ustawa nakaza³a.
Ja jeden ocet przetrzyma³am powy¿ej dwóch tygodni i nie by³ ju¿ taki smaczny. Nie pachnia³ i smakowa³ octowo-jab³kowo, a winnie.
|
|
|
Zapisane
|
Lussi
"Je¶li bêdziesz my¶la³ tak jak teraz, to bêdziesz mia³ to, co masz. Je¿eli zmienisz swoje my¶lenie, zmienisz to, co masz" Nikodem Marsza³ek
|
|
|
Agnieszka
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 690
|
|
« Odpowiedz #217 : 07-11-2012, 12:49 » |
|
Do power-drinka mo¿esz spokojnie u¿yæ cytryny. A tamten ocet, chyba jeszcze by³ m³ody.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i £ukaszka (2 l.)
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #218 : 07-11-2012, 13:44 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Heis
Offline
P³eæ:
Wiek: 31
MO: 11-07-2012
Sk±d: Poznañ
Wiadomo¶ci: 41
|
|
« Odpowiedz #219 : 07-11-2012, 17:14 » |
|
Heis, jak wygl±da ta ple¶ñ na Twoim occie? Mo¿e wrzucisz foto?
Nala³em troszeczkê OJ do szklanki, ¿eby zrobiæ zdjêcie, ale nie wygl±da on a¿ tak ¼le jak mi siê wydawa³o, ¿e bêdzie. Zdjêcia nie zrobi³em, bo chyba nie ma tam ple¶ni. Odrzuca mnie zapach i smak te¿ móg³by byæ lepszy. W przeci±gu kilku najbli¿szych dni zrobiê nowy i sobie postoi z gaz± i ³upinami przez 3 tygodnie tym razem. Zobaczymy jaki wyjdzie tym razem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|