Trubadur
|
|
« Odpowiedz #220 : 07-11-2012, 19:35 » |
|
Zgodnie z sugestiami, zrezygnowa³em z wszelkich sitek i patyczków. Dziêki wyjêciu sitka uda³o siê za jednym zamachem zebraæ z powierzchni kilka ma³ych ¶ladów ple¶ni. Obierki wystaj± nad wodê, ale codziennie je mieszam. Mam teraz jednak pewn± w±tpliwo¶æ: czy je¶li kiedy¶ w occie by³a ple¶ñ, to nie nadaje siê on do u¿ytku wewnêtrznego?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #221 : 07-11-2012, 20:21 » |
|
Ja nie ryzykowa³abym ze wzglêdu na aflatoksyny. S± rakotwórcze.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Defragmentor
Offline
P³eæ:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomo¶ci: 118
|
|
« Odpowiedz #222 : 08-11-2012, 20:33 » |
|
Je¶li chodzi o obierki, to nie powinien byæ robiony z samych obierek poniewa¿ bardzo istotn± rolê w ca³ym procesie odgrywa sok jab³kowy zawarty w mi±¿szu oraz pestki jab³ek, dlatego ocet powinien byæ robiony z ca³ych jab³ek. Mo¿e kto¶ siê wypowiedzieæ na ten temat?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:42 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Defragmentor
Offline
P³eæ:
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomo¶ci: 118
|
|
« Odpowiedz #224 : 08-11-2012, 21:14 » |
|
Czyta³em przepis Mistrza, ale podobno nie same obierki odgrywaj± g³ówn± rolê.
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:43 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #225 : 13-11-2012, 19:41 » |
|
Nastawi³em ocet ze swoich jab³ek, czê¶ciowa uszkodzonych, zgni³ych, obitych i obsypanych jakimi¶ zasch³ymi plamami. Niby te uszkodzenia wyci±³em, ale jak to u mnie w zwyczaju, bardzo niechlujnie. Ocet wyszed³ super, ¿adnych ¶ladów ple¶ni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #226 : 13-11-2012, 19:43 » |
|
Pod skórk± jab³ko ma wiele substancji biologicznie czynnych, którymi broni siê przed patogenami, szkodliwymi czynnikami ¶rodowiskowymi itp. Dlatego z obierek.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #227 : 13-11-2012, 20:35 » |
|
¯e te¿ od razu nie zastosowa³em metody najprostszej, czyli niech i sobie obierki p³ywaj± po powierzchni, byle codziennie energicznie przemieszaæ -- nastawia³bym ju¿ pewnie trzeci± partiê. Ale sk±d mog³em wiedzieæ, skoro nawet w ksi±¿kach poleca siê zabezpieczyæ obierki przed wyp³ywaniem. Lepiej pó¼no, ni¿ wcale -- na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku i nie ma najmniejszych ¶ladów zepsucia (choæ pró¿no te¿ szukaæ bia³ego ko¿ucha na górze, jedynie delikatna bia³a pianka dooko³a).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #228 : 13-11-2012, 20:53 » |
|
Ja od pocz±tku zabezpieczam patyczkami od szasz³yków i dobrze jest. Nie wyp³ywaj± i ple¶ni nie hodujê.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #229 : 13-11-2012, 22:07 » |
|
Ciekawe, mo¿e moje patyczki by³y jakie¶ trefne? Stoj± latami w g³êbi pó³ki, mo¿e co¶ siê tam namno¿y³o, a ja zapomnia³em przynajmniej op³ukaæ i masz. Ale ju¿ niewa¿ne, najwa¿niejsze, ¿e w koñcu idzie bez problemów. Choæ przyznam, ¿e nie mam pojêcia jak stwierdziæ, czy ocet jest gotowy, kompletnie brak mi do¶wiadczenia, a wskazówki, ¿e ma byæ przyjemny w smaku wydaj± mi siê ma³o precyzyjne. Z tym, w którym by³± ple¶ñ i pójdzie do zastosowañ zewnêtrznych tym bardziej nie wiem. Pachnie ³adnie (chyba), ale czy w³a¶ciwie dla octu jab³kowego -- nie mam pojêcia. Chyba przyjmê kryterium czasowe.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #230 : 13-11-2012, 22:14 » |
|
Choæ przyznam, ¿e nie mam pojêcia jak stwierdziæ, czy ocet jest gotowy, kompletnie brak mi do¶wiadczenia, a wskazówki, ¿e ma byæ przyjemny w smaku wydaj± mi siê ma³o precyzyjne. Z tym, w którym by³± ple¶ñ i pójdzie do zastosowañ zewnêtrznych tym bardziej nie wiem. Pachnie ³adnie (chyba), ale czy w³a¶ciwie dla octu jab³kowego -- nie mam pojêcia. Chyba przyjmê kryterium czasowe.
Je¶li smak lekko odrzuca swoj± kwa¶no¶ci±, to OJ jest ju¿ dojrza³y. Jak czujesz sporo s³odyczy, daj mu jeszcze podojrzewaæ. Mój pracuje 3 tygodnie i jest OK.
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-11-2012, 19:13 wys³ane przez Agata »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #231 : 13-11-2012, 22:33 » |
|
Po zapachu wnoszê, ¿e jest s³odki (oba s±), ale temu starszemu stuknê³y dopiero dwa tygodnie. Co do pracowania, to w³a¶nie co¶ niewiele siê tam dziejê, czasem jaki¶ b±belek poleci, ale jakby nie¶mia³o. Nie wiem czy tak ma byæ, mo¿e w szafce jest za ch³odno?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #232 : 14-11-2012, 19:11 » |
|
A co? Ma siê zagotowaæ? Stawiaj przy kaloryferku, albo nad lodówk±. A s³odyczy nie poznawaj po zapachu, a na jêzyku.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Oliwka
Offline
P³eæ:
MO: 01-08-2005
Sk±d: Polska
Wiadomo¶ci: 94
|
|
« Odpowiedz #233 : 15-11-2012, 17:04 » |
|
Ja zabezpieczy³am skórki przed wyp³ywaniem wk³adaj±c ma³y lejek szeroko¶ci uj¶cia s³oika. Ocet wyszed³ super, tylko dopiero teraz nasz³y mnie w±tpliwo¶ci, czy pod wp³ywem octu nie wydzieli³y siê z plastikowego lejka jakie¶ szkodliwe zwi±zki? Proszê o poradê, czy mogê ten ocet stosowaæ do wewn±trz.
|
|
|
Zapisane
|
nie mo¿na przyrody inaczej zwyciê¿yæ ni¿ przez to, ¿e siê jej s³ucha
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #234 : 15-11-2012, 17:17 » |
|
Je¶li lejek by³ z tworzywa sztucznego bezpiecznego (symbol 2 lub 5 ) to nic siê nie powinno wydzieliæ.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #235 : 15-11-2012, 17:20 » |
|
I te¿, skoro lejek nie rozpu¶ci³ siê ... Moim zdaniem wszystko jest ok, zw³aszcza, ¿e ocet wyszed³, jak piszesz, super.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ludka
|
|
« Odpowiedz #236 : 15-11-2012, 18:04 » |
|
Mój ocet wyszed³ bardzo ³agodny w smaku, w powerdrinku prawie go nie czuæ. Czy to normalne?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #237 : 15-11-2012, 18:28 » |
|
Tak. Ka¿dy mój ocet ma inny smak: jedne s± ³agodne, ¿e mo¿na piæ szklankami a inne ostre jak siekiera. Zale¿y to od zawarto¶ci cukru w nastawie (cukier pochodz±cy z owoców i cukier dodany).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ludka
|
|
« Odpowiedz #238 : 15-11-2012, 19:05 » |
|
Czy to znaczy, ¿e powinnam dodaæ wiêcej octu do powerdrinka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #239 : 15-11-2012, 19:10 » |
|
Czy to znaczy, ¿e powinnam dodaæ wiêcej octu do powerdrinka?
A w jakim celu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|