Niemedyczne forum zdrowia
18-04-2024, 15:34 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 365737 razy)
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #220 : 07-11-2012, 19:35 »

Zgodnie z sugestiami, zrezygnowa³em z wszelkich sitek i patyczków. Dziêki wyjêciu sitka uda³o siê za jednym zamachem zebraæ z powierzchni kilka ma³ych ¶ladów ple¶ni. Obierki wystaj± nad wodê, ale codziennie je mieszam. Mam teraz jednak pewn± w±tpliwo¶æ: czy je¶li kiedy¶ w occie by³a ple¶ñ, to nie nadaje siê on do u¿ytku wewnêtrznego?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #221 : 07-11-2012, 20:21 »

Ja nie ryzykowa³abym ze wzglêdu na aflatoksyny. S± rakotwórcze.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Defragmentor
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomo¶ci: 118

« Odpowiedz #222 : 08-11-2012, 20:33 »

Je¶li chodzi o obierki, to nie powinien byæ robiony z samych obierek poniewa¿ bardzo istotn± rolê w ca³ym procesie odgrywa sok jab³kowy zawarty w mi±¿szu oraz pestki jab³ek, dlatego ocet powinien byæ robiony z ca³ych jab³ek. Mo¿e kto¶ siê wypowiedzieæ na ten temat?
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:42 wys³ane przez Agata » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159

« Odpowiedz #223 : 08-11-2012, 21:04 »

Cytat
Mo¿e kto¶ siê wypowiedzieæ na ten temat?
http://portal.bioslone.pl/ocet-jablkowy
Zapisane
Defragmentor
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 43
MO: 02-04-2012
Wiadomo¶ci: 118

« Odpowiedz #224 : 08-11-2012, 21:14 »

Czyta³em przepis Mistrza, ale podobno nie same obierki odgrywaj± g³ówn± rolê.
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 11:43 wys³ane przez Agata » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #225 : 13-11-2012, 19:41 »

Nastawi³em ocet ze swoich jab³ek, czê¶ciowa uszkodzonych, zgni³ych, obitych i obsypanych jakimi¶ zasch³ymi plamami. Niby te uszkodzenia wyci±³em, ale jak to u mnie w zwyczaju, bardzo niechlujnie. Ocet wyszed³ super, ¿adnych ¶ladów ple¶ni.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #226 : 13-11-2012, 19:43 »

Pod skórk± jab³ko ma wiele substancji biologicznie czynnych, którymi broni siê przed patogenami, szkodliwymi czynnikami ¶rodowiskowymi itp. Dlatego z obierek.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #227 : 13-11-2012, 20:35 »

¯e te¿ od razu nie zastosowa³em metody najprostszej, czyli niech i sobie obierki p³ywaj± po powierzchni, byle codziennie energicznie przemieszaæ -- nastawia³bym ju¿ pewnie trzeci± partiê. Ale sk±d mog³em wiedzieæ, skoro nawet w ksi±¿kach poleca siê zabezpieczyæ obierki przed wyp³ywaniem. Lepiej pó¼no, ni¿ wcale -- na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku i nie ma najmniejszych ¶ladów zepsucia (choæ pró¿no te¿ szukaæ bia³ego ko¿ucha na górze, jedynie delikatna bia³a pianka dooko³a).
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #228 : 13-11-2012, 20:53 »

Ja od pocz±tku zabezpieczam patyczkami od szasz³yków i dobrze jest. Nie wyp³ywaj± i ple¶ni nie hodujê.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #229 : 13-11-2012, 22:07 »

Ciekawe, mo¿e moje patyczki by³y jakie¶ trefne? smile Stoj± latami w g³êbi pó³ki, mo¿e co¶ siê tam namno¿y³o, a ja zapomnia³em przynajmniej op³ukaæ i masz. Ale ju¿ niewa¿ne, najwa¿niejsze, ¿e w koñcu idzie bez problemów. Choæ przyznam, ¿e nie mam pojêcia jak stwierdziæ, czy ocet jest gotowy, kompletnie brak mi do¶wiadczenia, a wskazówki, ¿e ma byæ przyjemny w smaku wydaj± mi siê ma³o precyzyjne. Z tym, w którym by³± ple¶ñ i pójdzie do zastosowañ zewnêtrznych tym bardziej nie wiem. Pachnie ³adnie (chyba), ale czy w³a¶ciwie dla octu jab³kowego -- nie mam pojêcia. Chyba przyjmê kryterium czasowe.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #230 : 13-11-2012, 22:14 »

Choæ przyznam, ¿e nie mam pojêcia jak stwierdziæ, czy ocet jest gotowy, kompletnie brak mi do¶wiadczenia, a wskazówki, ¿e ma byæ przyjemny w smaku wydaj± mi siê ma³o precyzyjne. Z tym, w którym by³± ple¶ñ i pójdzie do zastosowañ zewnêtrznych tym bardziej nie wiem. Pachnie ³adnie (chyba), ale czy w³a¶ciwie dla octu jab³kowego -- nie mam pojêcia. Chyba przyjmê kryterium czasowe.
Je¶li smak lekko odrzuca swoj± kwa¶no¶ci±, to OJ jest ju¿ dojrza³y. Jak czujesz sporo s³odyczy, daj mu jeszcze podojrzewaæ.
Mój pracuje 3 tygodnie i jest OK.
« Ostatnia zmiana: 14-11-2012, 19:13 wys³ane przez Agata » Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Trubadur
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: IV 2012 - VI 2013
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 891

« Odpowiedz #231 : 13-11-2012, 22:33 »

Po zapachu wnoszê, ¿e jest s³odki (oba s±), ale temu starszemu stuknê³y dopiero dwa tygodnie. Co do pracowania, to w³a¶nie co¶ niewiele siê tam dziejê, czasem jaki¶ b±belek poleci, ale jakby nie¶mia³o. Nie wiem czy tak ma byæ, mo¿e w szafce jest za ch³odno?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #232 : 14-11-2012, 19:11 »

A co? Ma siê zagotowaæ?  smile Stawiaj przy kaloryferku, albo nad lodówk±.
A s³odyczy nie poznawaj po zapachu, a na jêzyku. msn-wink
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
Oliwka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 01-08-2005
Sk±d: Polska
Wiadomo¶ci: 94

« Odpowiedz #233 : 15-11-2012, 17:04 »

Ja zabezpieczy³am skórki przed wyp³ywaniem wk³adaj±c ma³y lejek szeroko¶ci uj¶cia s³oika. Ocet wyszed³ super, tylko dopiero teraz nasz³y mnie w±tpliwo¶ci, czy pod wp³ywem octu nie wydzieli³y siê z plastikowego lejka jakie¶ szkodliwe zwi±zki? Proszê o poradê, czy mogê ten ocet stosowaæ do wewn±trz.
Zapisane

nie mo¿na przyrody inaczej zwyciê¿yæ ni¿ przez to, ¿e siê jej s³ucha
Asia61
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360

« Odpowiedz #234 : 15-11-2012, 17:17 »

Je¶li lejek by³ z tworzywa sztucznego bezpiecznego (symbol 2 lub 5 ) to nic siê nie powinno wydzieliæ.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.

- Awicenna
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #235 : 15-11-2012, 17:20 »

I te¿, skoro lejek nie rozpu¶ci³ siê msn-wink... Moim zdaniem wszystko jest ok, zw³aszcza, ¿e ocet wyszed³, jak piszesz, super.
Zapisane

Ludka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 09.2009
Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #236 : 15-11-2012, 18:04 »

Mój ocet wyszed³ bardzo ³agodny w smaku, w powerdrinku prawie go nie czuæ. Czy to normalne?
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 2.264

« Odpowiedz #237 : 15-11-2012, 18:28 »

Tak. Ka¿dy mój ocet ma inny smak: jedne s± ³agodne, ¿e mo¿na piæ szklankami a inne ostre jak siekiera. smile
Zale¿y to od zawarto¶ci cukru w nastawie (cukier pochodz±cy z owoców i cukier dodany).
Zapisane

Ludka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 09.2009
Wiadomo¶ci: 45

« Odpowiedz #238 : 15-11-2012, 19:05 »

Czy to znaczy, ¿e powinnam dodaæ wiêcej octu do powerdrinka?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #239 : 15-11-2012, 19:10 »

Czy to znaczy, ¿e powinnam dodaæ wiêcej octu do powerdrinka?
A w jakim celu?
Zapisane
Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!