Trubadur
|
|
« Odpowiedz #260 : 06-01-2013, 17:57 » |
|
Ach, jak przyjemnie czyta siê bezb³êdnie napisane posty. I jaka rado¶æ, ¿e nauka nie idzie w las! //Agnieszka Po pierwsze, dziêkujê. Po wtóre, brakuje w nim kilku przecinków. Po trzecie, o jakiej nauce piszesz? Tymczasem mój ocet, nastawiony 29 listopada, ci±gle siê robi... Jako¶ nie mia³em g³owy do tego, by go rozlaæ do butelek. W zwi±zku z tym mam pytanie: czy im ocet d³u¿ej dojrzewa, tym jest lepszy? Pachnie ci±gle prawid³owo (mam nadziejê), w ka¿dym razie: nic nie ¶mierdzi .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #261 : 06-01-2013, 18:00 » |
|
Jak ju¿ dojrza³, to go zlej do butelki z ciemnego szk³a i szczelnie zamknij, aby nie traci³ na warto¶ci. Mo¿e straciæ swój ³adny kolor i przede wszystkim procenciki.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #262 : 06-01-2013, 19:01 » |
|
Tymczasem mój ocet, nastawiony 29 listopada, ci±gle siê robi... Jako¶ nie mia³em g³owy do tego, by go rozlaæ do butelek. W zwi±zku z tym mam pytanie: czy im ocet d³u¿ej dojrzewa, tym jest lepszy? Pachnie ci±gle prawid³owo (mam nadziejê), w ka¿dym razie: nic nie ¶mierdzi . Ja zla³am dzi¶ ocet, który sta³ w szafce kuchennej ponad dwa miesi±ce lub d³u¿ej... Piêkny aromat, z³oty kolor i w y b o r n y smak. Mo¿na piæ z gwinta, bez rozcieñczania...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #263 : 06-01-2013, 19:14 » |
|
Dobre wie¶ci. Choæ z drugiej strony obawiam siê, ¿e teraz ju¿ nigdy siê nie zmobilizujê, ¿eby to zlaæ do butelek -- niech sobie stoi . Zima to jednak nieporównanie lepszy czas na wstawienie octu. Zero much, zero ple¶ni, mo¿e trochê d³u¿ej dojrzewa, ale za to zero problemów.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #264 : 06-01-2013, 19:17 » |
|
Otó¿, to. Mo¿na popijaæ pigwówkê. Zero problemów...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Doris
Offline
P³eæ:
Wiek: 38
MO: 01.09.2011, przerwana od 2013r.
Sk±d: podkarpackie
Wiadomo¶ci: 36
|
|
« Odpowiedz #265 : 08-01-2013, 20:43 » |
|
Mo¿e i zima to lepszy czas na wstawienie octu tylko sk±d jab³ka wzi±æ dobrej jako¶ci o tej porze roku.
|
|
|
Zapisane
|
Zrób co¶ jak siê nale¿y albo w ogóle.
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #266 : 09-01-2013, 09:25 » |
|
Dlatego pó¼n± jesieni±, gdy s± jab³ka w przydomowych sadach, nale¿y zrobiæ zapas octu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
P³eæ:
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992
|
|
« Odpowiedz #267 : 09-01-2013, 11:04 » |
|
Mój dotychczasowy najlepszy ocet to z jab³ek antonówek, nastawiony latem.
My¶lê, ¿e wszystkie m³ode osoby powinny przeszukaæ szafy babæ i prababæ ze starymi serwetkami, obrusami lnianymi i ocaliæ od zapomnienia, wykorzystuj±c do przykrywania nastawu octowego. U mnie te stare obrusy wykorzysta³am na woreczki do przechowywania ¿ywno¶ci, przykrycie do nastawu octowego, sprawdzaj± siê w 100%. By³o to chyba inne ni¿ dzi¶ p³ótno lniane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #268 : 09-01-2013, 11:31 » |
|
My¶lê, ¿e wszystkie m³ode osoby powinny przeszukaæ szafy babæ i prababæ ze starymi serwetkami, obrusami lnianymi i ocaliæ od zapomnienia, wykorzystuj±c do przykrywania nastawu octowego. U mnie te stare obrusy wykorzysta³am na woreczki do przechowywania ¿ywno¶ci, przykrycie do nastawu octowego, sprawdzaj± siê w 100%. By³o to chyba inne ni¿ dzi¶ p³ótno lniane.
To prawda. Mam taki woreczek lniany od Kaliny (kolorowy) i jest to u mnie jak relikwia. ¦wietne - przydatne, zdrowe, piêkne i oryginalne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #269 : 16-01-2013, 14:34 » |
|
Klaro, zu¿ywam ogromne ilo¶ci OJ do celów zewnêtrznych i oczywi¶cie szkoda mi octu ze skórek jab³ek, bo ten stosujê wewnêtrznie, dlatego robiê te¿ ocet z ca³ych jab³ek. W ksi±¿ce "Ocet jablkowy dobry dla zdrowia" jest nieco inny przepis ni¿ ten, wg ktorego robimy nasz OJ. Jestem ciekawa twojej opinii. Proces podany w ksi±¿ce trwa oko³o trzech miesiêcy, nasz gotowy jest wraz z le¿akowaniem po miesi±cu. Ten drugi jest moze mocniejszy.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #270 : 16-01-2013, 20:44 » |
|
Buniu, to pierdo³y s±. Któ¿ by siê w to bawi³ i po co. Mamy swój wypróbowany, prosty sposób, z akceptacj± Mistrza. Ja te¿ robiê ocet z ca³ych jab³ek, bo robiê du¿o za ka¿dym razem. A potem jeszcze robiê maceraty ró¿nych zió³ w takim occie, których u¿ywam zewnêtrznie. Trochê te¿ eksperymentujê i zabawiam siê z octem. Prawdê powiedziawszy to nasz ocet jab³kowy nie jest typowym octem, to jest wiêcej ni¿ ocet, to jest napój prozdrowotny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #271 : 17-01-2013, 15:48 » |
|
witam mam pytanie robi³am oj i pojawi³a siê ple¶ñ i ja zebra³am z góry j± i czy on siê ju¿ nie nadaje do urzytku wewnêcznego? Ten post to chyba jaki¶ ¿art? Ale dobra, odpiszê póki zostanie wydany na pastwê moderatorów. Raczej siê nie nadaje, tzn. lepiej nie ryzykowaæ. a jeszcze mam pytanie jak zrobi³am ocet ze skórek to nie zabezpieczy³am patyczkami go ani sitkiem miesza³am 2 razy dzienie skórki zbr±zowia³y ale nie sple¶nia³y pojawiaj± sie tylko b±belki i troche siê pieni dzi¶ mija 14 dzieñ co robiæ? Nic. Meg13, czy Ty masz trzyna¶cie lat? Sugerujê czytaæ forum, w tym temacie odpowiedzi na Twoje w±tpliwo¶ci pada³y kilkakrotnie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #272 : 17-01-2013, 16:18 » |
|
a jeszcze mam pytanie jak zrobi³am ocet ze skórek to nie zabezpieczy³am patyczkami go ani sitkiem miesza³am 2 razy dzienie skórki zbr±zowia³y ale nie sple¶nia³y pojawiaj± sie tylko b±belki i troche siê pieni dzi¶ mija 14 dzieñ co robiæ? Meg, mo¿esz go zostawiæ w spokoju. Jeszcze nie dojrza³.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #273 : 20-01-2013, 19:10 » |
|
Buniu, to pierdo³y s±.
I wszystko jasne. Dziêki:-)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #274 : 21-01-2013, 11:30 » |
|
Sprawdzi³em wczoraj jak tam mój ocet nastawiony 28 listopada... Jeden zla³em ju¿ dwa tygodnie temu, drugi postanowi³em w ramach eksperymentu zostawiæ z obierkami. Od d³u¿szego czasu nie pojawiaj± siê ju¿ ¿adne b±belki, na powierzchni poza cieniuteñk± warstw± czego¶, co wygl±da jak t³uszcz (choæ nim z pewno¶ci± nie jest, ale te¿ nie chcê pisaæ "galareta", bo galarety to nie przypomina) nie ma zupe³nie nic. No wiêc odkry³em gazê, pow±cha³em... i a¿ mnie odrzuci³o. Woñ tak ostra, ¿e nie sposób jej wytrzymaæ, trzeba natychmiast wypu¶ciæ powietrze. Z ³agodnym, przyjemnym zapachem ma to niewiele wspólnego, choæ nuta jest chyba wci±¿ ta sama, tyle ¿e ostra jak brzytwa. Normalne to po takim czasie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #275 : 21-01-2013, 16:05 » |
|
Nabra³ mocy?
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Trubadur
|
|
« Odpowiedz #276 : 21-01-2013, 16:29 » |
|
Noo, na to wygl±da . Tylko czy to siê bêdzie nadawaæ do picia, skoro nawet nos nie daje rady?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #277 : 21-01-2013, 19:46 » |
|
Po rozcieñczeniu z wod± dasz radê.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #278 : 22-01-2013, 23:19 » |
|
Czy bia³y nalot na wierzchu nastawionego octu oznacza ple¶ñ?
Czy to dalej równa siê temu ¿e ocet mam wylaæ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
P³eæ:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk±d: ³ódzkie
Wiadomo¶ci: 2.360
|
|
« Odpowiedz #279 : 23-01-2013, 08:37 » |
|
Pow±chaj, z pewno¶ci± rozpoznasz zapach ple¶ni. Podejrzewam, ¿e widzisz delikatny nalot bakterii octowych.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz³owieka s± ze sob± ¶ci¶le powi±zane.
- Awicenna
|
|
|
|