Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 14:22 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Sklep Bios³one --> wejd¼
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ocet jab³kowy - nasze do¶wiadczenia zwi±zane z wyrobem octu  (Przeczytany 364128 razy)
Fazibazi
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk±d: Gdynia
Wiadomo¶ci: 227

« Odpowiedz #320 : 02-09-2014, 19:34 »

Cytat
drewnianym widelcem wymiesza³em i zanurza³em wystaj±ce obierki.

Proponujê opcjê "leniw±", czyli zrobiæ raz a dobrze - zatrzymaæ skórki pod wod± na sta³e - zagl±daæ tylko czy która nie wyp³ynê³a. W szafce te¿ bym nie zamyka³. Jab³ka to mia³em jakie¶ psiuny-dzikie z jab³onki "w lesie" msn-wink
Zapisane
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #321 : 02-09-2014, 20:57 »

Te¿ polecam opcjê leniw±, ja siê bawiê z patyczkami (do szasz³yk). Mo¿e ze dwa razy przemieszam przez pierwszy tydzieñ i jak siê nie pojawi w 1 tygodniu ple¶ñ to potem nawet jak obierki wyp³yn± na wierzch to nic siê nie dziejê. Co najwy¿ej gruby bia³y ko¿uch siê robi.
Jab³ka jakie¶ najtañsze z rynku czêsto nawet poobijane.
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Tomwarek
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 01.01.2008 DP.01.01.14
Sk±d: pomorskie
Wiadomo¶ci: 129

Pozytywny my¶liciel!

« Odpowiedz #322 : 03-09-2014, 08:53 »

Spróbujê w ten sposób. Potrzebujê ocet do MO, wiêc raczej musi byæ perfekcyjny.
Zapisane
Maninthemirror
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 19-08-2014
Sk±d: Nizina Mazowiecka
Wiadomo¶ci: 121

« Odpowiedz #323 : 01-10-2014, 09:10 »

Zrobi³em ocet jab³kowy wyszed³ pycha chod¼ nie wiem czy mogê tak pisaæ bo nigdy nie próbowa³em octu jab³kowego w³asnej roboty smile. No ale mniejsza z tym pytanie moje czy w pierwszych miesi±cach stosowania MO , ZZO, DP, KB  gdzie jestem na etapie cytryny z aloesem i oliw± z oliwek, dodawanie octu jab³kowego do herbaty lub wody bêdzie dobrym pomys³em? Chodzi mi o to ¿e wiem i¿ za kilka miesiêcy zapewne zastosujê go jako zamiennik do aloesu i citroseptu i czy stosowanie go teraz jako dodatek do herbaty nie os³abi to dzia³ania go pro zdrowotnie w przysz³o¶ci? Przyznam siê ¿e posmakowa³ mi ten ocet fajnie smakuje herbata smile.
Zapisane

Dzi¶ zrób co¶, czego innym siê nie chce ...a jutro bêdziesz mia³ to, czego inni pragn±
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #324 : 01-10-2014, 12:21 »

Nie przepadam za wod± mineraln±/kranow± ale jak w pobli¿u mam ocet to dodam z ³y¿kê do butelki i od razu nabiera smaku.
W ciep³ej herbacie to chyba siê zmarnuje ca³a jego moc? A zimna to do zlewu...
« Ostatnia zmiana: 03-10-2014, 16:39 wys³ane przez Metaldaw » Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Morelka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 52

« Odpowiedz #325 : 18-11-2014, 23:40 »

Chyba co¶ z moim octem jest nie tak Smutny po odkorkowaniu butelki przez jaki¶ czas gazowa³a ostro. Ocet do wylania czy poczekaæ az siê  wygazuje?
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Opiotr
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 24.05.2012
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 510

« Odpowiedz #326 : 19-11-2014, 07:07 »

Wszystko w porz±dku, jeszcze pracuje sobie.
Zapisane

"Czerwone miêso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #327 : 19-11-2014, 13:45 »

Chyba co¶ z moim octem jest nie tak po odkorkowaniu butelki przez jaki¶ czas gazowa³a ostro. Ocet do wylania czy poczekaæ az siê  wygazuje?
Ja jak zlewam ocet i wlewam do ciemnych butelek, to jeszcze nie zakrêcam tak ostatecznie, tylko przykrêcam, bo parê razy zdarzy³o mi siê, ¿e ocet jeszcze potrzebowa³ czasu, chocia¿ minê³o 14 dni od nastawienia.
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Kozaczek
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk±d: Szczecin
Wiadomo¶ci: 2.159

« Odpowiedz #328 : 19-11-2014, 18:59 »

Mam w szafce ocet roczny. Butelka jest przykryta gaz±, a na niej gumka. Jest ca³y czas taki sam, klarowny, smaczny.
Zapisane
Morelka
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 41
MO: 2010 DP, KB
Sk±d: UK
Wiadomo¶ci: 52

« Odpowiedz #329 : 20-11-2014, 01:52 »

Zostawi³am odkrêcone butelki i poczekam jeszcze. Mo¿e za ma³o mia³ ciep³a hmmm ale i tak ju¿ go pije z wod± ☺
Zapisane

W zdrowym ciele zdrowy duch !
Dandi
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 333

« Odpowiedz #330 : 03-12-2014, 22:25 »

Mój ocet sta³ miesi±c czasu. Widzia³em jak pracowa³, gazowa³ jak gazowany napój a pó¼niej parowa³. Ale generalnie nie pojawi³ mi siê po¿±dany ko¿uch na górze czy te¿ "mêty" na samym dnie. Muszek ani ciê¿kiego zapachu te¿ nie by³o. W porównaniu z kupnym jaki wcze¶niej pi³em pachnie tak sam a nawet lepiej, czuæ ¿e jest bardziej naturalny. Za to w smaku jest du¿o s³abszy ni¿ ten sklepowy. Kolorem jest podobny do waszych. Zdjêæ raczej nie bêdê wrzuca³ bo i tak nic nie widaæ. Pytanie, czy mi wyszed³?
Zapisane
Du¿agosia
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476

« Odpowiedz #331 : 03-12-2014, 22:29 »

Wyszed³ Ci. Jak zlejesz do butelki to bêdzie jeszcze nabiera³ mocy i zrobi siê bardziej kwa¶ny. Ja zrobi³am ocet z winogron. Rewelacja.
Zapisane
Dandi
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 333

« Odpowiedz #332 : 07-12-2014, 11:58 »

Kiedy wychodzi prawdziwy ocet a kiedy wychodzi alkohol pod postaci± wina?
Zapisane
Goga
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 1.10.2012
Wiadomo¶ci: 12

« Odpowiedz #333 : 04-02-2015, 12:09 »

Jak zamkniesz szczelnie to wyjdzie musuj±ce winko, tzw. cydr. To sie nazywa fermentacja beztlenowa.Tez podobno bardzo zdrowy.
Zapisane
Adam
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 38
MO: 5.10.2015
Sk±d: Polska
Wiadomo¶ci: 23

« Odpowiedz #334 : 08-09-2015, 17:10 »

U mnie po tygodniu, nastaw pachnie kompotem truskawkowym. Nastawi³em z czerwonych jab³ek wg przepisu podanym na stronie. Nie wiem z czego wynika taki zapach.
Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #335 : 22-05-2016, 20:21 »

Przeczyta³am ca³y w±tek, niestety nie znalaz³am dok³adnych informacji, jak wykorzystaæ sple¶nia³y ocet jab³kowy, by³o tylko napisane, ¿e zewnêtrznie. Nastawia³am ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed³ smaczny, a tera¼niejszy nastaw sple¶nia³ po górze.
Mo¿e lepiej go wylaæ?
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 07:07 wys³ane przez Gloria » Zapisane
Udana
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.251

« Odpowiedz #336 : 23-05-2016, 08:53 »

Przeczyta³am ca³y w±tek, niestety nie znalaz³am dok³adnych informacji, jak wykorzystaæ sple¶nia³y ocet jab³kowy, by³o tylko napisane, ¿e zewnêtrznie. Nastawia³am ocet po raz drugi, ten pierwszy wyszed³ smaczny, a tera¼niejszy nastaw sple¶nia³ po górze.
Mo¿e lepiej go wylaæ?
Ale sple¶nia³ na pewno, "na czarno", czy bia³y osad siê na nim pojawi³?
Zapisane

Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #337 : 23-05-2016, 21:27 »

Bia³y osad mnie nie niepokoi, tylko zielona ple¶ñ, po górze, taka p±czkuj±ca i pyl±ca. ¦mierdzi delikatnie ple¶ni±, kolor octu jest ¿ó³to-pomarañczowy. Ca³o¶æ dobrze przefiltrowa³am i stoi sobie, czekam co poradzicie...
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #338 : 23-05-2016, 21:35 »

Radzê moczyæ nogi.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Antaress
***


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #339 : 23-05-2016, 21:47 »

A czy mo¿na go zastosowaæ zewnêtrznie przy cerze tr±dzikowej lub nacieraæ paznokieæ zajêty grzybic±?
« Ostatnia zmiana: 23-05-2016, 22:00 wys³ane przez Antaress » Zapisane
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!