Solan
Offline
Płeć:
Wiek: 31
MO: 1.08.2008
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 233
|
|
« Odpowiedz #340 : 24-05-2016, 16:44 » |
|
W przypadku grzybicy jest to nawet wskazane.
|
|
|
Zapisane
|
Piszemy "naprawdę", a nie "na prawdę"!
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #341 : 24-05-2016, 18:06 » |
|
Czy ta pleśń nie jest szkodliwa przenikając do organizmu przez skórę?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #342 : 24-05-2016, 18:16 » |
|
A grzybica nie jest szkodliwa przenikając do organizmu przez skórę?
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #343 : 24-05-2016, 18:27 » |
|
Przewrotna odpowiedź, ale bardzo dziękuję!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #344 : 17-08-2016, 18:16 » |
|
Właśnie nastawiłem ocet jabłkowy. W domu miałem tylko cukier trzcinowy i takowy wykorzystałem do produkcji octu. Czy wyjdzie taki jak powinien?
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #345 : 18-08-2016, 07:56 » |
|
Pewnie wyjdzie, ale wściekle zdrowy.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Mario
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 15.09.2009
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 52
|
|
« Odpowiedz #346 : 09-10-2016, 22:40 » |
|
Moje doświadczenia z wyrobem octu jabłkowego jednoznacznie wskazują, iż do tego celu najlepszą odmianą jabłek jest odmiana Idared. To jedna z najpóźniejszych odmian, dość kwaskowa, mało atrakcyjna do bezpośredniej konsumpcji, dlatego raczej nie spotkamy jej w sklepach, prędzej na lokalnych ryneczkach. Niemniej jednak właśnie z tej niedocenianej odmiany ocet ZAWSZE się udaje, jest smaczny i pachnący.
Testowałem różne odmiany, m.in. Jonagold, Gala Must, Szampion, jednak z tych odmian ocet przyjmował śluzowatą konsystencję. W celu potwierdzenia nastawiłem niedawno ocet z odmiany Szampion. Przed chwilą zlewałem, jednak był tak gęsty, że nie chciał przeciekać przez sitko. Wręcz galareta. To potwierdziło moje spostrzeżenia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567
|
|
« Odpowiedz #347 : 25-11-2016, 20:59 » |
|
Podejrzewam, że taki śluzowaty ocet powstaje z jabłek tzw. pryskanych. Ocet jabłkowy robię już od wielu lat i nigdy nie miałam takiego problemu. Może dlatego, że nigdy nie kupuję jabłek. Używam z własnego ogrodu, niepryskane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #348 : 28-11-2016, 11:03 » |
|
Popieram Lenkę, takie mam doświadczenie. Jabłka niepryskane to gwarancja sukcesu.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #349 : 28-11-2016, 11:09 » |
|
Mam inne, a narobiłem octu jak głupi z różnych odmian i miejsc pochodzenia. Dopiero w tym roku trafił mi się śluzowaty.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Helusia
Offline
Płeć:
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749
|
|
« Odpowiedz #350 : 28-11-2016, 18:15 » |
|
ocet przyjmował śluzowatą konsystencję Jak konsumować taki ocet. Raczej wyrzucić go?
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #351 : 28-11-2016, 21:24 » |
|
Można go spokojnie używać. Co prawda nie wygląda apetycznie więc moja żona stosowała go do celów kosmetycznych.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Basia33
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 09.07.2015
Wiadomości: 23
|
|
« Odpowiedz #352 : 21-09-2017, 08:29 » |
|
Jakiej wody użyć do produkcji octu jabłkowego? Kranówki czy przegotowanej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #353 : 10-10-2017, 10:32 » |
|
A ja zrobiłam sok z buraków kiszonych i pierwszy raz w życiu, wyszedł mi również śluzowaty. Nadający się tylko do wyrzucenia. Ja myślę, że starłam buraki mikserem zbyt drobno. Z lenistwa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #354 : 11-10-2017, 16:07 » |
|
Dużagosia, dlaczego robisz sok z buraków kiszonych, a nie z surowych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476
|
|
« Odpowiedz #355 : 12-10-2017, 07:39 » |
|
Oj, Gosiu ja się przejęzyczyłam, oczywiście że robię kiszony sok z buraków surowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
SzalonyJohny
|
|
« Odpowiedz #356 : 12-12-2017, 18:55 » |
|
Ja dzisiaj zlałem swój pierwszy ocet jabłkowy, bo przestał buzować i ma ostry zapach. Robiłem go z jabłek Prince. Czerwone, słodko-winne. Ocet pięknie pachnie jabłkami, w smaku jest nieco ostry, kwaśny i słodki zarazem. Na powierzchni była cienka (ale jednak) warstwa bakterii octowych. Ma kolor różowy i jest mętny. Chwilowo stoi jeszcze w słoiku owinietym ręcznikiem papierowym i przykryty gazą. Dojrzewa . Wydaje mi się że wyszedł dobry .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #357 : 16-07-2018, 08:47 » |
|
Nastawiłam pierwszy ocet w tym roku, od razu poszłam na całość prawie 3 litry. Stoi już 8 dni, wygląda dobrze. Wzięłam jabłka ze spadów, niepryskane, same skórki.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #358 : 20-08-2018, 08:16 » |
|
Chciałam zachęcić tych, co jeszcze nie robili octu w tym roku, by wzięli się do roboty, gdyż ten rok jest wyraźnie octowy. Jeśli ktoś ma obawy, że nie wyjdzie, to niech działa. Już trzeci robię i wszystkie wychodzą świetnie. Mimo, że jabłka małe, bo susza, ale dużo słońca, ciepło w kuchni, to dlatego szybko się robi, pęknie się klaruje. Najlepszy wyszedł mi z papierówek.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #359 : 20-08-2018, 08:35 » |
|
U mnie właśnie robi się z papierówek i wygląda fantastycznie. Natomiast dwa wcześniejsze z jabłek od "sadowników" były do wyrzucenia.
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
|