Solan
Offline
P³eæ: 
Wiek: 25
MO: 1.08.2008
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 235
|
 |
« Odpowiedz #340 : 24-05-2016, 17:44 » |
|
W przypadku grzybicy jest to nawet wskazane.
|
|
|
Zapisane
|
Piszemy "naprawdê", a nie "na prawdê"!
|
|
|
Antaress
 
Offline
P³eæ: 
MO: 06.2013, ca³a rodzinka i wnusia
Wiedza: 
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 182
|
 |
« Odpowiedz #341 : 24-05-2016, 19:06 » |
|
Czy ta ple¶ñ nie jest szkodliwa przenikaj±c do organizmu przez skórê?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ: 
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.476
|
 |
« Odpowiedz #342 : 24-05-2016, 19:16 » |
|
A grzybica nie jest szkodliwa przenikaj±c do organizmu przez skórê?
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Antaress
 
Offline
P³eæ: 
MO: 06.2013, ca³a rodzinka i wnusia
Wiedza: 
Sk±d: Skoczów
Wiadomo¶ci: 182
|
 |
« Odpowiedz #343 : 24-05-2016, 19:27 » |
|
Przewrotna odpowied¼, ale bardzo dziêkujê!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
P³eæ: 
Wiek: 29
MO: Listopad 2013
Wiedza: 
Wiadomo¶ci: 705
|
 |
« Odpowiedz #344 : 17-08-2016, 19:16 » |
|
W³a¶nie nastawi³em ocet jab³kowy. W domu mia³em tylko cukier trzcinowy i takowy wykorzysta³em do produkcji octu. Czy wyjdzie taki jak powinien?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ: 
Wiek: 52
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.151
|
 |
« Odpowiedz #345 : 18-08-2016, 08:56 » |
|
Pewnie wyjdzie, ale w¶ciekle zdrowy. 
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Mario
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 29
MO: 15.09.2009
Sk±d: Skierniewice
Wiadomo¶ci: 39
|
 |
« Odpowiedz #346 : 09-10-2016, 23:40 » |
|
Moje do¶wiadczenia z wyrobem octu jab³kowego jednoznacznie wskazuj±, i¿ do tego celu najlepsz± odmian± jab³ek jest odmiana Idared. To jedna z najpó¼niejszych odmian, do¶æ kwaskowa, ma³o atrakcyjna do bezpo¶redniej konsumpcji, dlatego raczej nie spotkamy jej w sklepach, prêdzej na lokalnych ryneczkach. Niemniej jednak w³a¶nie z tej niedocenianej odmiany ocet ZAWSZE siê udaje, jest smaczny i pachn±cy.
Testowa³em ró¿ne odmiany, m.in. Jonagold, Gala Must, Szampion, jednak z tych odmian ocet przyjmowa³ ¶luzowat± konsystencjê. W celu potwierdzenia nastawi³em niedawno ocet z odmiany Szampion. Przed chwil± zlewa³em, jednak by³ tak gêsty, ¿e nie chcia³ przeciekaæ przez sitko. Wrêcz galareta. To potwierdzi³o moje spostrze¿enia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lenka
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 42
MO: 01.07.09
Sk±d: Bydgoszcz
Wiadomo¶ci: 566
|
 |
« Odpowiedz #347 : 25-11-2016, 21:59 » |
|
Podejrzewam, ¿e taki ¶luzowaty ocet powstaje z jab³ek tzw. pryskanych. Ocet jab³kowy robiê ju¿ od wielu lat i nigdy nie mia³am takiego problemu. Mo¿e dlatego, ¿e nigdy nie kupujê jab³ek. U¿ywam z w³asnego ogrodu, niepryskane.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
P³eæ: 
Wiek: 52
MO: 01.01.2014
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 1.151
|
 |
« Odpowiedz #348 : 28-11-2016, 12:03 » |
|
Popieram Lenkê, takie mam do¶wiadczenie. Jab³ka niepryskane to gwarancja sukcesu. 
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podró¿ zaczyna siê od pierwszego kroku...
|
|
|
Scorupion
|
 |
« Odpowiedz #349 : 28-11-2016, 12:09 » |
|
Mam inne, a narobi³em octu jak g³upi z ró¿nych odmian i miejsc pochodzenia. Dopiero w tym roku trafi³ mi siê ¶luzowaty.
|
|
|
Zapisane
|
I nic mnie nie obchodzi, bo p³ynê na popsutej ³odzi.
|
|
|
Helusia
 
Offline
P³eæ: 
MO: obecnie nie stosujê
Wiedza: 
Sk±d: Wielkopolska
Wiadomo¶ci: 745
|
 |
« Odpowiedz #350 : 28-11-2016, 19:15 » |
|
ocet przyjmowa³ ¶luzowat± konsystencjê Jak konsumowaæ taki ocet. Raczej wyrzuciæ go?
|
|
|
Zapisane
|
Najcenniejsze, co mo¿esz podarowaæ innym, to m±dro¶æ
|
|
|
Savage7
Offline
P³eæ: 
Wiek: 42
MO: 01.01.2007
Wiedza: 
Sk±d: Granica ma³opolski i ¶l±ska
Wiadomo¶ci: 931
|
 |
« Odpowiedz #351 : 28-11-2016, 22:24 » |
|
Mo¿na go spokojnie u¿ywaæ. Co prawda nie wygl±da apetycznie wiêc moja ¿ona stosowa³a go do celów kosmetycznych.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia³a. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia³a, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Basia33
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 37
MO: 09.07.2015
Wiadomo¶ci: 24
|
 |
« Odpowiedz #352 : 21-09-2017, 09:29 » |
|
Jakiej wody u¿yæ do produkcji octu jab³kowego? Kranówki czy przegotowanej?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Du¿agosia
Offline
P³eæ: 
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 427
|
 |
« Odpowiedz #353 : 10-10-2017, 11:32 » |
|
A ja zrobi³am sok z buraków kiszonych i pierwszy raz w ¿yciu, wyszed³ mi równie¿ ¶luzowaty. Nadaj±cy siê tylko do wyrzucenia. Ja my¶lê, ¿e star³am buraki mikserem zbyt drobno. Z lenistwa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosia
 
Offline
P³eæ: 
Wiek: 54
MO: 12.02.2011
Sk±d: Mazowsze
Wiadomo¶ci: 114
|
 |
« Odpowiedz #354 : 11-10-2017, 17:07 » |
|
Du¿agosia, dlaczego robisz sok z buraków kiszonych, a nie z surowych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Du¿agosia
Offline
P³eæ: 
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza: 
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 427
|
 |
« Odpowiedz #355 : 12-10-2017, 08:39 » |
|
Oj, Gosiu ja siê przejêzyczy³am, oczywi¶cie ¿e robiê kiszony sok z buraków surowych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
SzalonyJohny
|
 |
« Odpowiedz #356 : 12-12-2017, 19:55 » |
|
Ja dzisiaj zla³em swój pierwszy ocet jab³kowy, bo przesta³ buzowaæ i ma ostry zapach. Robi³em go z jab³ek Prince. Czerwone, s³odko-winne. Ocet piêknie pachnie jab³kami, w smaku jest nieco ostry, kwa¶ny i s³odki zarazem. Na powierzchni by³a cienka (ale jednak) warstwa bakterii octowych. Ma kolor ró¿owy i jest mêtny. Chwilowo stoi jeszcze w s³oiku owinietym rêcznikiem papierowym i przykryty gaz±. Dojrzewa  . Wydaje mi siê ¿e wyszed³ dobry  .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|