Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 16:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocet jabłkowy - nasze doświadczenia związane z wyrobem octu  (Przeczytany 365869 razy)
Solan
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 31
MO: 1.08.2008
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 233

« Odpowiedz #340 : 24-05-2016, 16:44 »

W przypadku grzybicy jest to nawet wskazane.
Zapisane

Piszemy "naprawdę", a nie "na prawdę"!
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #341 : 24-05-2016, 18:06 »

Czy ta pleśń nie jest szkodliwa przenikając do organizmu przez skórę?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #342 : 24-05-2016, 18:16 »

A grzybica nie jest szkodliwa przenikając do organizmu przez skórę?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #343 : 24-05-2016, 18:27 »

Przewrotna odpowiedź, ale bardzo dziękuję!
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #344 : 17-08-2016, 18:16 »

Właśnie nastawiłem ocet jabłkowy. W domu miałem tylko cukier trzcinowy i takowy wykorzystałem do produkcji octu. Czy wyjdzie taki jak powinien?
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #345 : 18-08-2016, 07:56 »

Pewnie wyjdzie, ale wściekle zdrowy. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Mario
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 15.09.2009
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 52

« Odpowiedz #346 : 09-10-2016, 22:40 »

Moje doświadczenia z wyrobem octu jabłkowego jednoznacznie wskazują, iż do tego celu najlepszą odmianą jabłek jest odmiana Idared. To jedna z najpóźniejszych odmian, dość kwaskowa, mało atrakcyjna do bezpośredniej konsumpcji, dlatego raczej nie spotkamy jej w sklepach, prędzej na lokalnych ryneczkach. Niemniej jednak właśnie z tej niedocenianej odmiany ocet ZAWSZE się udaje, jest smaczny i pachnący.

Testowałem różne odmiany, m.in. Jonagold, Gala Must, Szampion, jednak z tych odmian ocet przyjmował śluzowatą konsystencję. W celu potwierdzenia nastawiłem niedawno ocet z odmiany Szampion. Przed chwilą zlewałem, jednak był tak gęsty, że nie chciał przeciekać przez sitko. Wręcz galareta. To potwierdziło moje spostrzeżenia.
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #347 : 25-11-2016, 20:59 »

Podejrzewam, że taki śluzowaty ocet powstaje z jabłek tzw. pryskanych. Ocet jabłkowy robię już od wielu lat i nigdy nie miałam takiego problemu. Może dlatego, że nigdy nie kupuję jabłek. Używam z własnego ogrodu, niepryskane.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #348 : 28-11-2016, 11:03 »

Popieram Lenkę, takie mam doświadczenie. Jabłka niepryskane to gwarancja sukcesu. smile
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
scorupion
« Odpowiedz #349 : 28-11-2016, 11:09 »

Mam inne, a narobiłem octu jak głupi z różnych odmian i miejsc pochodzenia. Dopiero w tym roku trafił mi się śluzowaty.
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #350 : 28-11-2016, 18:15 »

Cytat
ocet przyjmował śluzowatą konsystencję
Jak konsumować taki ocet. Raczej wyrzucić go?
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #351 : 28-11-2016, 21:24 »

Można go spokojnie używać. Co prawda nie wygląda apetycznie więc moja żona stosowała go do celów kosmetycznych.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Basia33
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 09.07.2015
Wiadomości: 23

« Odpowiedz #352 : 21-09-2017, 08:29 »

Jakiej wody użyć do produkcji octu jabłkowego? Kranówki czy przegotowanej?
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #353 : 10-10-2017, 10:32 »

A ja zrobiłam sok z buraków kiszonych i pierwszy raz w życiu, wyszedł mi również śluzowaty. Nadający się tylko do wyrzucenia. Ja myślę, że starłam buraki mikserem zbyt drobno. Z lenistwa.
Zapisane
Gosia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118

« Odpowiedz #354 : 11-10-2017, 16:07 »

Dużagosia, dlaczego robisz sok z buraków kiszonych, a nie z surowych?
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #355 : 12-10-2017, 07:39 »

Oj, Gosiu ja się przejęzyczyłam, oczywiście że robię kiszony sok z buraków surowych.
Zapisane
SzalonyJohny
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2017
Wiadomości: 47

« Odpowiedz #356 : 12-12-2017, 18:55 »

Ja dzisiaj zlałem swój pierwszy ocet jabłkowy, bo przestał buzować i ma ostry zapach. Robiłem go z jabłek Prince. Czerwone, słodko-winne. Ocet pięknie pachnie jabłkami, w smaku jest nieco ostry, kwaśny i słodki zarazem. Na powierzchni była cienka (ale jednak) warstwa bakterii octowych. Ma kolor różowy i jest mętny. Chwilowo stoi jeszcze w słoiku owinietym ręcznikiem papierowym i przykryty gazą. Dojrzewa smile. Wydaje mi się że wyszedł dobry smile.
Zapisane
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #357 : 16-07-2018, 08:47 »

Nastawiłam pierwszy ocet w tym roku, od razu poszłam na całość prawie 3 litry. Stoi już 8 dni, wygląda dobrze. Wzięłam jabłka ze spadów, niepryskane, same skórki.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #358 : 20-08-2018, 08:16 »

Chciałam zachęcić tych, co jeszcze nie robili octu w tym roku, by wzięli się do roboty, gdyż ten rok jest wyraźnie octowy. Jeśli ktoś ma obawy, że nie wyjdzie, to niech działa. smile
Już trzeci robię i wszystkie wychodzą świetnie. Mimo, że jabłka małe, bo susza, ale dużo słońca, ciepło w kuchni, to dlatego szybko się robi, pęknie się klaruje.
Najlepszy wyszedł mi z papierówek.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #359 : 20-08-2018, 08:35 »

U mnie właśnie robi się z papierówek i wygląda fantastycznie. Natomiast dwa wcześniejsze z jabłek od "sadowników" były do wyrzucenia.
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!