Definicja osełki wg Wikipedii:
"Osełki mają kształt podłużnej bryły o przekroju prostokątnym lub innym dostosowanym do kształtu szlifowanej powierzchni (np. okrągłe, trójkątne, soczewkowate itp). Są wytwarzane z naturalnych kamieni ściernych (np. z piaskowca) lub z ziaren ściernych połączonych spoiwem ceramicznym. Ziarna ścierne mogą być naturalne (diament, korund, kwarc) lub syntetyczne (elektrokorund, węglik krzemu, węglik boru). Osełki diamentowe mają postać stalowej płytki z osadzoną na powierzchni warstwą ziaren diamentowych.
Przy wyborze osełki należy brać pod uwagę, oprócz kształtu, wielkość ziaren ściernych, twardość ziaren ściernych, twardość spoiwa."
Jak widać, są jeszcze tacy, którzy bezgranicznie wierzą we wszystko, co napisane jest w Wikipedii.
Tak więc prezentowana przez Ciebie osełka wydaje się być bardzo dobrej jakości.
No to smacznego.