Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 14:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pszenica Semolina Durum Podobno Zdrowa  (Przeczytany 11256 razy)
pozytyw
« : 25-07-2012, 07:43 »

Semolina (mąka durum) to jeden z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej. Otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum). Pochodzi z terenów południowo-zachodniej i środkowej Azji, ale stosunkowo szybko pojawiła się w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego, a w czasach nowożytnych dotarła do Australii, Nowej Zelandii, Ameryki. O tym, że nasi przodkowie ją znali, świadczą ziarna znajdowane m. in. w grobach już z okresu neolitu. Do Kanady, która jest jednym z większych producentów pszenicy durum, najprawdopodobniej przywieźli ją polscy emigranci. Od niedawna pszenicę durum uprawia się i w Polsce.

Z pszenicy durum produkuje się mąkę – semolinę i kaszkę – kus kus. Semolina zawiera wiele witamin, mikro i makroelementów, m. in. wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan, cynk, witaminy z grupy B oraz witaminę E i kwas foliowy. Zawiera też luteinę, która jest bardzo istotna dla wzroku – chroni oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Jak to z tą pszenicą jest??
« Ostatnia zmiana: 25-07-2012, 15:40 wysłane przez Solan » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 25-07-2012, 14:47 »

O tym, że nasi przodkowie ją znali, świadczą ziarna znajdowane m. in. w grobach już z okresu neolitu.
Musieli poumierać, zanim wszystko zjedli, bo inaczej nie mielibyśmy dowodu.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #2 : 25-07-2012, 15:37 »

Jak to z tą pszenicą jest??

A niech jest jak chce. Nie możemy wiecznie próbować wciskać na piedestały produktów glutenowych. Wystarczy, że potężne lobby robi to znakomicie. Żeby poznać właściwości produktów m.in. pszenicznych trzeba najpierw z nich zrezygnować (czy kolega Pozytyw zrezygnował?). Ja robię to od 5 mies. i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że do śniadań i kolacji z chrupiącym chlebkiem nie wrócę, chociaż go uwielbiam. Uwielbiam też słodycze i alkohol. Ale niestety nie zawsze co smaczne jest też zdrowe.
O produktach zawierających gluten było już wałkowane dziesiątki razy, można nawet stwierdzić, że to forum przesiąknięte jest tym tematem. Czy jest potrzeba zakładania nowych wątków?
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #3 : 25-07-2012, 15:52 »

Cytat
O produktach zawierających gluten było już wałkowane dziesiątki razy, można nawet stwierdzić, że to forum przesiąknięte jest tym tematem.
I ani jednej pozytywnej wypowiedzi. Znamienne.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #4 : 27-07-2012, 15:34 »

No i kolega Pozytyw się wyrejestrował.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!