Czy takie chleby to dobra alternatywa? Jak wiadomo są ludzie, którzy(np. ja) nie potrafią żyć bez chleba. A gluten jakoś eliminować trzeba z diety.
Dlatego stworzyłem temat gdzie można wrzucić przepisy na chlebki bez użycia glutenu. Gdyby ktoś z nurtu bioslone mógł się wypowiedzieć na ich temat byłoby miło.
Robiłem taki:
Zakwas:
10 dag mąki ryżowej
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżeczka soku z cytryny
150 ml wody mineralnej gazowanej
Ciasto:
50 dag mąki gryczanej
1/2 łyżki soli
400 ml wody
zakwas
olej do smarowania formy
Mieszamy ze sobą składniki na zakwas i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni pod przykryciem aż skwaśnieje.
Mieszamy mąkę gryczaną z solą i wodą. Dodajemy zakwas, jeszcze raz dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na noc by dobrze skwaśniał. Wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200C i pieczemy ok 1 godziny.
No jest tu niestety cukier, ale bez cukru nie sfermentuje... Reszta wydaje się ok a sam chleb wychodzi... znośny
No i może długo stać w przeciwieństwie do "kupnego".
Ktoś jeszcze bawił się w takie zamienniki?