Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 16:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jadłospis Biosłonejczyka - przykładowo  (Przeczytany 37113 razy)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« : 06-11-2012, 20:38 »

Wielu nowych forumowiczów ma problemy z jadłospisem.
Wielu mówi, że Biosłonejska dieta jest droga.
Wielu zastanawia się, co oni jedzą, jeśli omijają gluten.
Napiszę kilka jednodniowych jadłospisów, ale nadmieniam, że Biosłonejczyk:
- nie podjada między posiłkami,
- jest konsekwentny i zdyscyplinowany.
- je 4 -5 posiłki dziennie /zależy o której godzinie wstaje/.

Zawsze po przebudzeniu pijemy MO. Możemy po wypiciu MO iść dalej spać. Śniadanie jemy najwcześniej za pół godziny po wypiciu MO.

DZIEŃ PIERWSZY
Śniadanie:
- jajecznica z boczkiem i cebulką + duży pomidor.

Drugie śniadanie:
- jabłko /w całości /+ garść orzechów.

Obiad:
- golonka duszona z kapustą zasmażaną + chrzan.

Podwieczorek:
- KB.

- Kolacja:
- galaretka z nóżek wieprzowych, polana octem jabłkowym lub skropiona cytryną, surówka z pora.

Cdn.
« Ostatnia zmiana: 07-11-2012, 13:25 wysłane przez Rysiek » Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #1 : 06-11-2012, 20:50 »


- je 4 -5 posiłki dziennie /zależy o której godzinie wstaje/.

Sorry, ale co, jak robi na trzy zmiany? msn-wink
Zapisane

Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #2 : 06-11-2012, 20:59 »

Klarciu - obojętnie w jakich godzinach pracuje, swoje musi zjeść.
Niech sobie poprzesuwa poszczególne posiłki i gra muzyka.
Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #3 : 06-11-2012, 22:37 »

Wielu mówi, że Biosłonejska dieta jest droga.
Co jest kompletną bzdurą.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #4 : 06-11-2012, 22:37 »

Fajny pomysł na takie przykładowe zestawy zgodne z ZZO. Może to zachęci niektóre osoby do stosowania diety bazglutenowej i uzmysłowi niezdecydowanym, że posiłki bez chleba też mogą być urozmaicone i wcale nie głodujemy.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #5 : 06-11-2012, 22:48 »

Mój zestaw wygląda następująco:
Dzień pierwszy i wszystkie kolejne.
Śniadanie:
-jajecznica na czymś tam i kapusta.
Obiad:
- mięso najczęściej smażone, bo szybko, kartofle też smażone i kapusta.
Kolacja:
-mięso, lub wędlina, lub jajka sadzone i oczywiście kapusta.
Niestety, nie przestrzegam ani ilości ani wielkości posiłków, jem kiedy i ile mi sie chce.
Życie jest piękne.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #6 : 06-11-2012, 22:52 »

A ta kapusta to w jakiej wersji?
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
scorupion
« Odpowiedz #7 : 07-11-2012, 07:17 »

Normalnie, odłamuje liście , bo mi się nie chce paprać z surówkami.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #8 : 07-11-2012, 07:33 »

Normalnie, odłamuje liście , bo mi się nie chce paprać z surówkami.
To podziwiam Twoją chęć przestrzegania zasad biosłonejskich (równoważenie mięsa warzywami) w tak uproszczonej wersji. Podziwu godny minimalizm, lub lenistwo kulinarne.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
scorupion
« Odpowiedz #9 : 07-11-2012, 08:27 »

Cytat
Podziwu godny minimalizm, lub lenistwo kulinarne.
Lenistwo też, ale widzę, że takie odżywianie przynosi efekty.
« Ostatnia zmiana: 07-11-2012, 09:40 wysłane przez Rysiek » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #10 : 07-11-2012, 08:47 »

Zapomniałem jeszcze o zupach i rosołach. Te zdarza się zjeść jak żona ugotuje. Całości dopełnia co najmniej jeden koktajl dziennie, też minimalistyczny, same ziarna z wodą. Jak do tej pory widzę, że jest to najlepszy sposób odżywiania, a diet przerobiłem kilka.
« Ostatnia zmiana: 07-11-2012, 09:41 wysłane przez Rysiek » Zapisane
Grawo
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomości: 526

« Odpowiedz #11 : 07-11-2012, 09:52 »

Odżywiam się podobnie jak Scorupion, tylko robię  dwie surówki codziennie, no i KB ze śmietaną i miodem, same ziarna czasami sypię do zupy.
Często nie jadam kolacji, bo nie jestem głodna.
Zapisane
LaktozAnna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #12 : 07-11-2012, 12:11 »

Jak wszyscy się zaczną wypowiadać to bedzie ciężko. Widziałam, że już ktoś próbował stworzyć książkę kucharską. Czy ktoś widzi jakieś przeszkody by w formie postów umieszczać to na blogu? Taki biosłonejski blog kulinarny. Komentarze wtedy byłyby osobno, a tak tutaj komentarze są tak samo ważne jak przepis, i jak za nami przyjdzie ktoś i trafi na 10 stron, z tego pół to komentarze...
Ja się mogę podjąć zrobienia takiego bloga, zresztą to nieskomplikowane na darmowym wordpressie. Można wykupić też osobną domenę i jak widzę jest fundacja, to nie byłoby problemem z funduszami nawet, ale dla mnie bezpłatnie też mogło by być, tylko wtedy godzimy się na reklamy, a na swojej domenie można z reklam zarabiać. Można też zaznaczyć, żeby blog nie był bezpośrednio wyszukiwany z google.pl, żeby ten kto trafia na forum sobie dopiero tu przeczytał o jego istnieniu i wszedł.

Wybaczcie za ten informatyczny offtopic w dziale o gotowaniu, ale takie już moje wykształcenie. W razie pytania, kto może się tym zająć, to odpowiadam, np. ja.
« Ostatnia zmiana: 10-11-2012, 01:07 wysłane przez Agata » Zapisane

Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #13 : 07-11-2012, 13:25 »

...a na swojej domenie można z reklam zarabiać.

E tam. Ja mam dużo wejść na swojego bloga i mam reklamy Adsense. Za trzy miesiące umieszczania reklam zarobek wyniósł - uwaga! nie pospadać z krzeseł! - 4.60Euro! Jeszcze mam dodatkową robotę, bo muszę sprawdzać co wstawiają. Na przykład, ostatnio wstawili reklamę prezerwatyw(?).
Zapisane

LaktozAnna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #14 : 07-11-2012, 13:37 »

Klaro, jak miałabyś stronę www.klara.pl i pisałabyś o krzesłach, to mogłabyś umieścić reklamę producenta krzeseł po uprzednim kontakcie z nim, przynajmniej masz na to wpływ i promujesz coś co lubisz. Nie tylko Nonsens-adsense istnieje, ale odbiegamy od kulinarów ;/
Zapisane

Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #15 : 07-11-2012, 18:18 »

DZIEŃ DRUGI
Śniadanie:
- dwa plastry białego salcesonu, chrzan, surówka z marchewki i jabłka.

Drugie śniadanie:
- brokuł z masłem.

Obiad:
- wątróbka z cebulką, surówka z ogórków kiszonych.

Podwieczorek:
- KB.

Kolacja:
- zupa krupnik.

Cdn.
Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #16 : 07-11-2012, 22:19 »

MOJE ŚNIADANIA, KTÓRE ZABIERAM DO PRACY:
1. Jajko na twardo z groszkiem i majonezem + ogórek kiszony
2. Jajecznica na boczku + sałatka z pomidora, ogórka i papryki
3. Twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką
4. Bigos
5. Wątróbka smażona z cebulą, jabłkiem i rodzynkami
6. Ryba po grecku z majonezem
7. Ugotowana biała kiełbasa lub zwykła + sałatka z pomidora, ogórka i papryki
8. Zimne nóżki
9. Sałatka polska
10. Sałatka "Feta"  (latem)
11.BANI - czyli kapusta ugotowana z pokrojoną w kostkę karkówką
12. Fasolka po bretońsku

OBIADY, KTÓRE ZABIERAM DO PRACY
1. Pieczone lub duszone żeberka (na smalcu)
2. Pieczona karkówka (na smalcu)
3. Schabowy (na smalcu)
4. Smażone na maśle polędwiczki
5. Gulasz wieprzowy / wołowy +kasza
6. Pieczone udko z kurczaka (na smalcu)
7. Smażone kotlety z mięsa mielonego (na smalcu)
8. Mielone mięso w sosie pomidorowym z fasolą i papryką (na smalcu)
9. Pieczona golonka (na smalcu)

do tego oczywiście surówki:
- z kapusty świeżej oraz kiszonej,
- białej rzodkwi i czarnej rzepy,
- mizeria,
- kiszone ogórki z cebulą

KOLACJA:
Sadzone jaja na maśle
Zupy
..bądź po prostu sam błonnik (siemię lniane + ostropest) zmieszany z wodą.

Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #17 : 07-11-2012, 23:34 »

jak wszyscy się zaczną wypowiadać to bedzie ciężko, widziałam, że już ktoś próbował stworzyć książkę kucharską. Czy ktoś widzi jakieś przeszkody by w formie postów umieszcać to na blogu? Taki biosłonejski blog kulinarny. Komentarze wtedy byłyby osobno, a tak tutaj komentarze są tak samo ważne jak przepis i jak za nami przyjdzie ktoś i trafi na 10 stron, z tego pół to komentarze...
Ja się mogę podjąć zrobienia takiego bloga, z resztą to nieskomplikowane na darmowym wordpressie. Można wykupić też osobną domenę i jak widzę jest fundacja to nie byłoby problemem z funduszami nawet, ale dla mnie bezpłatnie też mogło by być tylko wtedy godzimy się na reklamy, a na swojej domenie można z reklam zarabiać. Można też zaznaczyć, żeby blog nie był bezpośrednio wyszukiwany z google.pl, żeby ten kto trafia na forum sobie dopiero tu przeczytał o jego istnieniu i wszedł.

Wybaczcie za ten informatyczny offtopic w dziale o gotowaniu, ale takie już moje wykształcenie. W razie pytania, kto może się tym zająć, to odpowiadam, np. ja.

Jestem za, świetny pomysł:)

Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #18 : 08-11-2012, 21:28 »

DZIEŃ TRZECI
Śniadanie:
- jajka na miękko, surówka z selera i jabłka.

Drugie śniadanie:
- gruszka + orzechy.

Obiad:
- gołąbki.

Podwieczorek:
- KB.

Kolacja:
- biała kiełbasa, chrzan, surówka z pomidorów i cebuli.

Cdn.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
Wiedza:
Wiadomości: 1.414

« Odpowiedz #19 : 08-11-2012, 22:17 »

Kozaczek, a jak przygotowujesz gołąbki? Tradycyjnie w składzie gołąbków jest ryż, a ryż nie jest polecany. Czy ryż zastępujesz czymś?
Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!