Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 06:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb  (Przeczytany 18521 razy)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« : 30-01-2013, 21:48 »

"Słynny amerykański kardiolog William Davis twierdzi, że nowoczesne pieczywo, to nic dobrego dla człowieka, i lepiej, jeżeli się je wykreślić z diety".

- http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/chleb-powszedni-moze-byc-niebezpieczny-dla-pracy-mozgu

"Zdaniem Davisa, w amerykańskich szpitalach niedawno doszło do wzrostu ilości pacjentów skarżących się na dziwny zespół chorobowy, który charakteryzuje się brakiem koncentracji".

"Dr William Davis uważa, że ​​nowoczesne odmiany pszenicy genetycznie modyfikowanej zawierają białko, które jest przyczyną ciągłego zmęczenia i nadwagi.  Nadmierne spożywanie białego pieczywa powoduje zmiany w organizmie, które powodują, że normalne funkcjonowanie mózgu nie jest możliwe i dopada nas stan otępienia".
 "Otyłość, wzdęcia, problemy jelitowe, bóle głowy, wszystkie te problemy może powodować jeden z najpopularniejszych produktów, pieczywo".
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #1 : 24-07-2013, 14:00 »

Chleb z marketów i masowych piekarni:
" - Tam chleb robi się z zamrożonego wyrobu i tylko odgrzewa w piecu. Albo z proszku. Wystarczy dodać trochę wody i chleb gotowy. Mieszanka gwarantuje sukces i zysk, nie ma żadnych strat jak w tradycyjnym wypieku - zdradza "Faktowi" Krzysztof Jarczyk, właściciel piekarni w Orzeszu".
- http://www.hotmoney.pl/Cala-prawda-o-chlebie-z-supermarketu-a31370
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #2 : 07-07-2015, 11:01 »

… 5 groźnych dla zdrowia kłamstw jakie powiedziano ci o chlebie …


https://hipokrates2012.wordpress.com/2015/07/07/5-groznych-dla-zdrowia-klamstw-jakie-powiedziano-ci-o-chlebie/
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.281

« Odpowiedz #3 : 08-07-2015, 22:10 »

Tutaj chyba nie o sam gluten chodzi. Chleb to nie tylko gluten. Myślę, że autor mnie nie zabije.

NIE CHODZI TYLKO O GLUTEN

Gluten nie jest jedynym potencjalnym złoczyńcą ukrytym w mące pszennej. Pozostałe 20 procent białek w pszenicy, tak zwanych "nieglutenowych", stanowią albuminy, prolaminy i globuliny, które mogą być różne w poszczególnych odmianach. Ogółem istnieje ponad tysiąc tych innych białek, które, między innymi, chronią zboże przed patogenami, zapewniają mu odporność na wodę i pełnią funkcję reprodukcyjne. Są tam aglutyniny, peroksydazy, amylazy, serpiny i oksydazy acylo-CoA, nie wspominając o pięciu formach dehydrogenazy aldehydu 3-fosfoglicerynowego. Nie powinienem zaniedbać wzmianki o beta-purothinionie, puroindolinach a i b oraz syntazach skrobi. Pszenica to nie tylko gluten, tak jak kuchnia południowych stanów USA nie ogranicza się wyłącznie do kaszki kukurydzianej.
Tak jakby ten zestaw białek i enzymów nie był wystarczająco bogaty, producenci żywności sięgnęli po enzymy grzybowe, na przykład celulazy, glukoamylazy, ksylanazy i beta-ksylozydazy, żeby poprawić proces rośnięcia ciasta oraz strukturę produktów pszennych. Wielu piekarzy dodaje też do ciasta mączkę sojową, aby lepiej się wyrabiało i było bielsze. Wprowadzają w ten sposób jeszcze jeden zestaw białek i enzymów.
« Ostatnia zmiana: 17-02-2021, 16:35 wysłane przez Kamil » Zapisane

Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #4 : 09-07-2015, 07:22 »

Jaka ja jestem szczęśliwa, że udało mi się wydobyć z tego mącznego nałogu. Niekiedy mnie zastanawia co mają na myśli pseudo eksperci od zdrowia, że niby chleb ma coś niezbędnego dla naszego zdrowia, zwłaszcza mózgu. I nie można sobie tak po prostu bez zgody doktora, wyraznego przeciwwskazania, rezygnować?
Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 992

« Odpowiedz #5 : 09-07-2015, 08:33 »

I nie można sobie tak po prostu bez zgody doktora, wyraźnego przeciwwskazania, rezygnować?

Nie będą podcinać gałęzi na której siedzą.

Jaki kolosalny wpływ ma funkcjonowanie naszego organizmu ma chleb i inne gluty, dowiadujemy się dopiero jak z niego zrezygnujemy.

To nie tylko wolność od chleba, ja po całkowitym wyeliminowaniu glutenu miałam wrażenie, że byłam utkana z glutenu.
Zapisane
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 645

« Odpowiedz #6 : 09-07-2015, 09:18 »

Gluten nie jest jedynym potencjalnym złoczyńcą ukrytym w mące pszennej.


« Ostatnia zmiana: 17-02-2021, 16:35 wysłane przez Kamil » Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #7 : 16-05-2019, 12:38 »

Chleb ich powszedni:

https://www.youtube.com/watch?v=IdDfF4hXfj4
Zapisane
Tachikoma
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 79

« Odpowiedz #8 : 16-05-2019, 13:35 »

Zwątpiłam, na co ja już patrzę.
Zapisane
Poziomek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 24.09.2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 659

« Odpowiedz #9 : 16-05-2019, 20:24 »

Czegoś takiego szukałem! Można to dostać w Polsce?
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #10 : 17-05-2019, 07:34 »

Chleb typu "Smart". Swoją drogą niezły jełop. Był fanem tego "chleba" i kupował dziesiątkami na zapas a do łba wcześniej nie wpadło, że jak coś się nie psuje miesiącami to na logikę, nawet amerykańską, coś tu musi być z nim nie tak...
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!