Zibi
|
|
« Odpowiedz #5 : 08-12-2008, 22:10 » |
|
Do Gosi:
Jeżeli pH w porannym moczu wynosiło (np. 4,5), to można uznać, że przez noc powstało dużo złogów. Natomiast, zaraz po posiłku, mocz staje się bardziej zasadowy - w związku tzw. falą zasadową. Podczas takiej fali, która trwa około godziny, można się pozbyć częściowo złogów, ale jeśli poziom pH zbytnio się obniżył w ciągu dnia, czyli wystąpiła duża kwasowość, to złogi mogą nie zdążyć się rozpuścić i mogą tworzyć się dalej, łącząc się w konglomeraty. Aby na noc zwiększyć zasadowość organizmu, należy ewentualnie wypić kubek maślanki na ciepło lub na zimno z tabletką (np. magnezu), z dodatkiem cynamonu. Poranny mocz - powinien mieć poziom ok. 6 pH.
Do innych naturalnych środków zaradczych w łagodzeniu podagry należy: - w czasie ataku łagodząco - działa nacieranie stawu bolącego mieszanką utartego chrzanu z octem (1 łyżka chrzanu i 1 octu); - oliwa z dziurawcem (100 g oliwy podgrzewamy w emaliowanym garnku z 10 g soku z dziurawca) - do czasu, jak się stworzy jednolita emulsja, i tak otrzymaną emulsją nacieramy bólne miejsca; - gęste zsiadłe mleko - nakładamy na chory palec, aby zapobiec nadmiernemu łuszczeniu się skóry i swędzeniu; - w czasie ataku, można by stosować głodówkę, a pić napar z liści poziomki (1 łyżka+1 szklanka wrzącej wody, po 15 min. przecedzona przez gęste sitko); - jeśli nie możemy zastosować głodówki przez 3 dni, to dieta podczas ataku dny moczanowej powinna być pozbawiona mięsa i jego przetworów - powinna być jarsko-nabiałowa; nie należy jadać jarzyn (np. kapusty, szparagów, rabarbaru, szczawiu); nie pić kawy, kakao, czekolady, alkoholu. Zalecane posiłki: = potrawy z jajek, pieczywo (niepszenne), masło; =zupy (np. pieczarkowa z masłem lub śmietaną, jarzynowa, rosoły z kury z kluskami lanymi z żółtka); =mięsne: cielęcina+ryby+wołowina- pieczeniówka lub polędwica, szponder (rosołowy), lub tzw. łata podana w dowolnej postaci, ale nie częściej niż 1 raz w tygodniu, w ilości ok. 100 g (w surowej masie wagi); wieprzowina w postaci żeberek, boczku, podgardla, słoniny gotowanej, z małą ilością soli; kaczka pieczona lub gotowana (100 g); ryby: karp, okoń, świeży śledź, pstrąg tęczowy, makrela (ale świeża); krewetki, kraby (2 razy w tyg. po 150 g). Można też przygotować wywar z pietruszki: 100 g zielonej pietruszki, łącznie z łodyżkami 2 zalać 3. szklankami wody, pogotować ok. 15 min.; po ostudzeniu przecedzić a wywar uzupełnić sokiem z 1/2 cytryny.
Nie spożywać podrobów: nerek, wątroby, mózgu, płucek. Oczywiście, w odpowiednim czasie - picie mieszanki ziołowej na drogi moczowe (system 6/3), a w przerwach - woda Jan lub Muszynianka.
|