Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 22:46 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.
Czy dotar³ do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Wesprzyj Fundacjê Bios³one --> kliknij
 
   Strona g³ówna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: 1 2 [3]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Mas³o czy miks  (Przeczytany 54539 razy)
Osci
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomo¶ci: 208

« Odpowiedz #40 : 25-04-2014, 19:02 »

Mam w moim mie¶cie do wyboru jakie¶ tanie po 2 z³, albo Mas³o extra ³aciate z 83 g t³uszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Mas³o po 2 z³ - raczej ma³o prawdopodobne. Wczytaj siê dok³adnie w etykietkê (wygl±daj± jak od mas³a, ale nie ma na nich napisu mas³a).
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:35 wys³ane przez Gloria » Zapisane
Xemonoj
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 5.02.2013
Wiadomo¶ci: 406

« Odpowiedz #41 : 25-04-2014, 19:19 »

Mam w moim mie¶cie do wyboru jakie¶ tanie po 2 z³, albo Mas³o extra ³aciate z 83 g t³uszczu (nie jest napisane, jakiego) po ponad 4 pln i kerrygold po 7 pln.
Mas³o po 2 z³ - raczej ma³o prawdopodobne. Wczytaj siê dok³adnie w etykietkê (wygl±daj± jak od mas³a, ale nie ma na nich napisu mas³a).
Napisa³em o tych po 2 z³ tylko po to, ¿eby napisaæ, jakie mam dostêpne. Wiem, ¿eby ich nie kupowaæ, bo to pewno nie mas³a, mam wybór jedynie miêdzy dwoma pozosta³ymi, o których napisa³em.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:34 wys³ane przez Gloria » Zapisane
Fazibazi
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 44
MO: 12.2008
Wiedza:
Sk±d: Gdynia
Wiadomo¶ci: 227

« Odpowiedz #42 : 28-04-2014, 20:53 »

Je¿eli to, co podaje producent, jest prawd±, to osobi¶cie spotka³em siê z tak± informacj± (t³uszcz mleczny 82%) tylko na najnowszych (dzi¶ kupionych) opakowaniach tej firmy. Tak czy owak polecam. Wcze¶niej kupowa³em to samo, ale tylko z powodu wysokiej oceny "organoleptycznej" msn-wink zbli¿onej do orygina³u mas³a od babci (jedyny minus to mas³o dostawa³o za to, ¿e nie "wyciska³a"(wykrapla³a) siê z niego serwatka podczas krojenia ).

http://www.maluta.galeo.pro/pl/pr/9/maslo/

Z podanego linku chodzi oczywi¶cie o mas³o extra - po klikniêciu na zdjêcie powiêkszy siê.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:33 wys³ane przez Gloria » Zapisane
Darko
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: nie stosujê
Wiadomo¶ci: 229

« Odpowiedz #43 : 05-07-2014, 14:19 »

Ile potrzeba mleka, aby zrobiæ 1 kg mas³a?
« Ostatnia zmiana: 05-07-2014, 15:13 wys³ane przez Darko » Zapisane
Kalina
*


Offline Offline

P³eæ: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Sk±d: lubuskie
Wiadomo¶ci: 992

« Odpowiedz #44 : 05-07-2014, 20:46 »

Ile potrzeba mleka, aby zrobiæ 1 kg mas³a?
Dok³adnie to trudno podaæ, to zale¿y jak t³uste jest mleko, szacujê, ¿e miedzy 15l a 20l.
Zapisane
ArtComp
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 58
MO: 23.01.2017
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 151

« Odpowiedz #45 : 16-06-2016, 15:22 »

Poni¿ej zamieszczam fragment atryku³u, gdzie s± opisane najbardziej popularne kategorie mas³a - ekstra oraz ¶mietankowego:

Cytat
Mas³o ekstra powstaje ze ¶mietany pasteryzowanej i ukwaszonej. Mas³o to z powodu naturalnego ukwaszenia ¶mietany zawiera maksymalnie 0,6% laktozy i uwa¿ane jest za zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancj± laktozy, ale tak¿e dla osób starszych i chorych. Mas³o to pakowane jest w metalizowany pergamin. Mas³o ¶mietankowe powstaje z nieukwaszonej ¶mietanki i zawiera oko³o 2-3% laktozy i pakowane jest najczê¶ciej - z ma³ymi wyj±tkami - w nadrukowany pergamin.

Podstawowa informacja dla wszystkich jest taka, ¿e mas³o wytwarzane jest z mleka lub niektórych produktów mlecznych o du¿ej zawarto¶ci t³uszczu. Wed³ug wytycznych UE w tej kategorii mo¿na wyró¿niæ produkty takie jak: mas³o, mas³o o zawarto¶ci 3 t³uszczu, mas³o pó³t³uste oraz t³uszcz mleczny do smarowania.

Wed³ug przyjêtej nomenklatury: Mas³o to produkt zawieraj±cy nie mniej ni¿ 80% i nie wiêcej ni¿ 90% t³uszczu mlecznego, nie wiêcej ni¿ 16% wody i nie wiêcej ni¿ 2% suchej masy bezt³uszczowej mleka. Do produkcji takiego produktu dopuszcza siê stosowanie innych niezbêdnych substancji, jednak nie mog± byæ one stosowane w celu zast±pienia sk³adników mleka.

Mas³o o zawarto¶ci 3/4 t³uszczu to produkt o zmniejszonej ilo¶ci t³uszczu, zawieraj±cy nie mniej ni¿ 60% i nie wiêcej ni¿ 62% t³uszczu mlecznego. Mas³o pó³t³uste (produkt niskot³uszczowy) - to produkt zawieraj±cy nie mniej ni¿ 39% i nie wiêcej ni¿ 41% t³uszczu mlecznego. W tej kategorii mo¿na wskazaæ tak¿e t³uszcz mleczny do smarowania X% zawieraj±cy nastêpuj±ce ilo¶ci t³uszczu mlecznego: poni¿ej 39%, powy¿ej 41%, ale poni¿ej 60% oraz powy¿ej 62%, ale poni¿ej 80% t³uszczu mlecznego. /wg dodatku do Rozporz±dzenia Rady (WE) nr 1234/2007/. Pytanie, czy przeciêtny klient jest w stanie to zapamiêtaæ, pozostawmy do decyzji ustawodawcy.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:31 wys³ane przez Gloria » Zapisane

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB
Luki
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 26/11/2014
Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #46 : 09-12-2016, 14:12 »

Mam dostęp do słodkiej śmietanki 39-42% prosto z mleczarni, z której zrobiłem kilka razy pyszne masło. Jest ona transportowana w aluminiowych bańkach, jakie dawniej były używane do przewożenia mleka. Te bańki są wyparzane przez 1,5h po każdym użyciu w temp. około 100 stopni.
Czy waszym zdaniem aluminium z tych baniek może się przedostawać do śmietanki?
Czy takie masło nadaje się bardziej do spożycia niż sklepowe niby-masło?
« Ostatnia zmiana: 09-12-2016, 15:16 wys³ane przez ArtComp » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596

WWW
« Odpowiedz #47 : 10-12-2016, 07:36 »

Dawniej te bañki by³y ze stali nierdzewnej.
Zapisane

Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
Antonio
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Sk±d: Bergamuty
Wiadomo¶ci: 990

« Odpowiedz #48 : 10-12-2016, 23:15 »

Może wciąż są, tylko Luki ma za dużą krzepę do oceny metali.
« Ostatnia zmiana: 12-12-2016, 09:41 wys³ane przez ArtComp » Zapisane

I'm going through changes
Gibbon
*


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: Nie stosujê.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.370

« Odpowiedz #49 : 11-12-2016, 08:55 »

Kto wie dlaczego zagraniczne mas³a maj± kilkukrotnie d³u¿szy termin wa¿no¶ci ani¿eli nasze?
Zapisane
Luki
***


Offline Offline

P³eæ: Mê¿czyzna
MO: 26/11/2014
Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #50 : 11-12-2016, 09:17 »

Chodzi mi o takie bañki jak z linku poni¿ej:


http://m.ebay.co.uk/itm/262733806284
Zapisane
Strony: 1 2 [3]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia³a na MySQL Dzia³a na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid³owy XHTML 1.0! Prawid³owy CSS!