Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 10:01 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Konserwanty w MO  (Przeczytany 17649 razy)
Ania_aaaaa
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: MO-18 lipiec 2013, KB-07 sierpień 2013
Wiadomości: 16

« : 31-07-2013, 16:57 »


Nie chcę być źle zrozumiana. Jestem zafascynowana zasadami zdrowego żywienia jakie panują na Biosłone. Zatytułowałam tak moją wypowiedź aby zwrócić uwagę jak największej liczby forumowiczów. Pragnę usłyszeć wasze przemyślenia na temat który zamierzam poruszyć (Jeżeli ktoś uzna że tytuł jest zbyt drastyczny to proszę go zmienić).

Od pewnego czasu bardzo skrupulatnie przyglądam się wszystkiemu co trafia do mojego żołądka. M.in czytam skład na różnorakich produktach. Do mojej Mikstury Oczyszczającej dodaję Sok z aloesu firmy Laboratoria Natury którego skład również sprawdziłam. W skład soku tejże firmy wchodzi:
sok aloesowy-99,7%, kwas cytrynowy, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu

Konserwanty te możemy dzisiaj znaleźć w tysiącach produktów żywnościowych, są one pewnego rodzaju gwiazdami w konserwowaniu produktów. Każdy z nas wie że to co przetworzone jest niezdrowe, również konserwanty, ale nie każdy zdaje sobie sprawę jak bardzo są one szkodliwe zwłaszcza przy nieodpowiednim zastosowaniu.

http://faktydlazdrowia.pl/benzoesan-sodu-konserwant-spozywany-kazdego-dnia-ktory-niszczy-nasze-zdrowie/

Z tego artykułu możemy wyczytać:
Cytat
Benzoesan sodu pozbawia komórki tlenu, rozbija układ odpornościowy i może wywoływać nowotwory.

Jakby tego było mało:
Cytat
Argumenty, które mają nas uspokoić, odnoszą się zazwyczaj do tego, że jako substancja rakotwórcza benzoesan sodu od razu po spożyciu lub zaaplikowaniu na skórę, dostaje się do wątroby; tam następnie ma ulec filtracji i zostać wydalony wraz z moczem. Problem jednak w tym, że szkody wyrządza nam jeszcze zanim zostanie wydalony. Pozbawia on mitochondria komórek tlenu, a niekiedy wręcz całkowicie je zamyka.

I na koniec:
 
Cytat
Pod żadnym pozorem nie należy łączyć go z witaminą C i E. Z takiego bowiem połączenia powstaje benzen – substancja toksyczna o silnych właściwościach nowotworowych.

Witaminy te można spotkać m.in. w cytrynach i olejach roślinnych.

Składnikami MO jest: alocit, sok z cytryny oraz olej. A więc jeżeli jesteśmy na etapie picia alocitu zrobionego z soku z aloesu jesteśmy narażeni na kombinację Benzoesanu sodu, soku z cytryny i oleju przez co wytworzy się benzen. Osobiście mnie to przeraża ponieważ jestem obciążona genetycznie (od strony mamy praktycznie wszyscy mieli raka).

Nie chcę zwrócić uwagę tylko na sok firmy Laboratoria natury, ponieważ jestem przekonana że większość innych produktów również zawiera te konserwanty. Bardzo trudno jest znaleźć taki produkt który by ich nie miał. Wiele z nas posiada w swoim domu ten bądź inny sok z aloesu. Zachorowalność na raka wzrasta z roku na rok a ludzie zastanawiają się czemu, sądzę że to jest jeden z wielu powodów.

Cytat
Jeśli nasz organizm przez lata, wielokrotnie i na wszystkich w zasadzie poziomach atakowany jest toksynami – które spotykamy w tak wielu produktach – przychodzi moment, że nie ma już wystarczająco składników odżywczych dla detoksykacji organizmu na poziomie komórkowym. Cały nasz organizm jest wyczerpany i bezsilny, a efekty mogą być tragiczne.

Nie należy więc łączyć produktów zawierających witaminę C i E z tymi substancjami konserwującymi.
Chciałabym jeszcze dodać że te dwa konserwanty przyczyniają się do powstawania wysypek oraz alergii.

Oczywiście ludzie którzy w soku z aloesu nie mają żadnych "dodatków" nie muszą się tym przejmować, należy jednak uważać.

Zapisane
Lena_Bilderberg
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 24

« Odpowiedz #1 : 31-07-2013, 17:11 »

A czy na rynku jest w ogóle dostępny aloes bez konserwantów, lub konserwowany przy użyciu innych substancji chemicznych? Przyznam, że mnie również skład tego soku zastanowił..
Zapisane
Savage7
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951

« Odpowiedz #2 : 31-07-2013, 17:53 »

Jeśli jesteś faktycznie zafascynowana zasadami zdrowego żywienia to powinnaś jeść takie produkty na których nie doczytasz się składu np. kilogram mięsa i kilogram warzyw kupionych na targu.
A co do "szkodliwości MO" to temat już był poruszany kilka razy. Pijecie spokojnie.
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #3 : 29-08-2013, 21:48 »

Przynoszę dobrą nowinę wszystkim Biosłonejczykom, otóż pojawił się aloes bez konserwantów moi mili.
Skład: Aloes 99,8, kwas cytrynowy.
Nazywa się: Aloes Vigana. Zakupiłem go w tym tygodniu w aptece.

 
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #4 : 29-08-2013, 22:59 »

Nie chcę burzyć dobrych uniesień, jednak miejmy na uwadze, że ta i tak znikoma ilość konserwantów może się tam znajdować, nie mamy pewności co do prawdziwości podawanych nam informacji.
Zapisane

Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #5 : 30-08-2013, 05:34 »

Denver daj znać po jakim czasie się popsuje.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #6 : 30-08-2013, 08:12 »

Jak bez konserwantów? No tak. Gdyby producent napisał E330, to by wyglądało inaczej: http://www.klinika-zdrowia.com/e.php
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #7 : 30-08-2013, 09:37 »

Kwas cytrynowy jest antyutleniaczem, nie konserwantem.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #8 : 30-08-2013, 09:43 »

Kwas cytrynowy jest antyutleniaczem, nie konserwantem.
A jaka to różnica?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #9 : 30-08-2013, 09:57 »

Cytat
Kwas cytrynowy jest antyutleniaczem, nie konserwantem.
Niektóre aromaty mają właściwości konserwujące a są klasyfikowane tylko jako aromaty. Przykład to wody mineralne smakowe, które w reklamach są wychwalane jako te, które nie zawierają konserwantów. Jaki z tego wniosek?
Zapisane

Prawda czyni wolnym
Margoled
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 66
MO: 01.01.2008
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 170

« Odpowiedz #10 : 30-08-2013, 11:45 »

Kupiłam ostatnio sok z aloesu firmy EkaMedica, 99,8% czystego soku z aloesu + kwas cytrynowy.To jakaś nowa firma na rynku, mają sporo takich soków 100%. Mnie zaciekawił sok z żurawiny, z pokrzywy, olej z wiesiołka 100% bez żadnych dodatków. Jeśli to prawda, to się cieszę, że tego typu firmy powstają. smile
« Ostatnia zmiana: 30-08-2013, 12:50 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #11 : 30-08-2013, 14:14 »

Nie ma z czego się cieszyć. Jeśli nie zawierają konserwantów, to w najlepszym razie są pasteryzowane, w najgorszym naświetlane.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #12 : 30-08-2013, 15:14 »

Dokładnie Mistrzu. Kwestia daty ważności. Jeżeli produkt jest zdatny do spożycia przez długi okres czasu, oraz długo po przeterminowaniu, to na pewno został poddany jakimś zabiegom wydłużającym datę ważności. Nie zaszkodzi przeczytać, albo przypomnieć sobie o przetwarzaniu żywności w celu nadania jej większej trwałości, a wszystkie informacje zawarte są w tym artykule - http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci.
Zapisane

Ania‬
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 18.08.2011
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 165

« Odpowiedz #13 : 30-08-2013, 20:19 »

Kwas cytrynowy jest antyutleniaczem, nie konserwantem.

Kwas cytrynowy hamuje procesy utleniania składników soku z aloesu, przez co przedłuża termin jego przydatności do spożycia, czyli go konserwuje. Jest to substancja otrzymywana sztucznie (nie z owoców, jakby sugerowała nazwa) i z tego co przeczytałam, nie szczyci się dużo lepszą sławą niż benzoesan sodu. Mój wniosek jest taki, że znowu producent chce zrobić klienta w balona, bo chwali się, że produkt jest bez konserwantów, ale nie chwali się, że zawiera inne szkodliwe związki (właściwie też konserwujące, tyle że zaklasyfikowane jako lepiej brzmiące - antyutleniacze).
Zapisane
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #14 : 31-08-2013, 00:24 »

Aha, takie buty smile. No to już wszystko wiem msn-wink.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!