Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 13:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Żywność wysokoprzetworzona  (Przeczytany 3334 razy)
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« : 12-09-2013, 22:17 »

Żywność wysokoprzetworzona dowodem na nieustający rozwój ludzkości. msn-wink
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/co-naprawde-zawieraja-gotowe-dania-w-sloikach/wx7w1
Cytat
Zdrowie w cieniu lobbingu
Teoretycznie dodatki do żywności "nie mogą" być szkodliwe. – Nie mogą, bo inaczej nie trafiłyby do żywności – przekonuje Joanna Gajda-Wyrębek. – Aby jakiekolwiek substancje dodatkowe zostały dopuszczone do produktów spożywczych w Unii Europejskiej, muszą zostać zaakceptowane pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Dodatki stosowane w dawkach określonych przepisami są bezpieczne dla zdrowia konsumenta – podkreśla ekspertka.
No jeśli mówi to ekspertka, to ja już jestem spokojny. Jutro kupię sobie gotowce w "Biedzie". Po co tracić czas na przygotowywanie posiłków.


Cytat
Tak jest ze wspomnianym syropem glukozowo-fruktozowym, wytwarzanym z genetycznie modyfikowanej kukurydzy i stosowanym w całej gamie spożywczych "gotowców". Kilka miesięcy temu w Stanach Zjednoczonych oficjalnie ogłoszono, że to właśnie ten dodatek może być przyczyną epidemii otyłości w USA i zachorowań na cukrzycę.
Nareszcie prawidłowa diagnoza. Nie wypijanie hektolitrów coli, nie pożeranie setek hamburgerów i jemu podobnego g*wna, nie brak ruchu i spędzanie całych dni przed prostokątnym mózgojebem. Ale dodawanie syropu glukozowo-fruktozowego do"żywności", jest powodem otyłości najlepiej rozwiniętego narodu świata. Do tego doszli amełykańscy niełukowcy. Brawo, brawo.
« Ostatnia zmiana: 13-09-2013, 11:18 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #1 : 22-09-2013, 12:20 »

Dobry artykuł. Jedynym mankamentem jest to, że mięso zalicza się do złej żywności. Reszta OK.
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1689087,1,nasze-dzieci-jedza-smieci,index.html
Cytat
W Stanach rośnie pierwsze pokolenie, które jest bardziej chore i umrze w młodszym wieku niż rodzice. Po raz pierwszy w historii ludzkości obniża się przewidywana długość życia. Kiedy i dlaczego jedzenie z przyjemności stało się zagrożeniem i naszym wrogiem numer 1?
Cytat
Chleba naszego powszedniego

Pszenica nie jest już tym, czym była dawno, dawno temu. Nie powstaje już z niej zdrowy chleb powszedni. Dzisiejsza zmodyfikowana pszenica nie jest w stanie przetrwać w stanie dzikim bez ludzkiego wsparcia w postaci nawozów azotowych i środków zwalczających szkodniki. Pomimo tak radykalnych zmian w składzie genetycznym pszenicy nie wykonano żadnych badań związanych z wpływem nowych odmian na zdrowie ludzi. A szkoda, bo wśród produktów żywnościowych pszenica nie ma sobie równych, jeśli chodzi o wpływ na mózg i układ nerwowy! Potrafi oddziaływać w przyjemny sposób na emocje, wywoływać objawy głodu narkotycznego po odstawieniu, jest środkiem pobudzającym apetyt. Sprawia, że chcemy więcej – nigdy nie kończy się na jednym ciasteczku czy jednym kawałku pizzy. Celiakia, niszczycielska choroba rozwijająca się w wyniku kontaktu z pszennym glutenem, jest przykładem choroby związanej z tym wszechobecnym zbożem, który odpowiada za stan zapalny jelita grubego i dotyczy 1 proc. dzieci i dorosłych. Produkty z udziałem pszenicy dominują w naszej diecie i zwiększają poziom cukru bardziej niż wszystkie inne pokarmy, nawet cukier. Krótko mówiąc – jedzenie ich prowadzi do cukrzycy. A także do chorób serca, zapalenia stawów, alergii i urojeń o podłożu schizofrenicznym. Badania kliniczne dowiodły tego już kilkadziesiąt lat temu, jednak nigdy nie ujrzały światła dziennego. Autor książki "Dieta bez pszenicy", lekarz kardiolog William Davis, który poświęcił lata na badanie zboża i jego wpływ na zdrowie pacjentów, pisze: "być może potrafimy otrząsnąć się z katastrofy zwanej rolnictwem, lecz aby wykonać pierwszy krok w tę stronę, musimy dostrzec, co zrobiliśmy z tym, co nazywamy pszenicą".
Cytat
Pij mleko! Albo lepiej nie

W badaniach całych populacji, które spożywają największe ilości produktów mlecznych, odnotowano najwyższą częstotliwość złamań kości i zachorowalności na osteoporozę. W krajach takich jak Chiny i Japonia, dopóki nie dotarł tam zachodni sposób żywienia, a wraz z nim mleko, nie znano tej choroby. Produkty mleczne powodują podwyższenie poziomu hormonów wzrostu we krwi. Insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) pomaga cielakowi w podwojeniu masy ciała w ciągu 2 miesięcy od urodzenia, czyli ponad 3 razy szybciej niż następuje to u ludzkiego noworodka. U ludzi IGF-3 powoduje niekontrolowany wzrost, a jego wysokie stężenie we krwi jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju raka.
Cytat
Masło jest do jedzenia, a margaryna na sprzedaż

Jednym z pierwszych produktów syntetycznych, który wkradł się do naszego jadłospisu, jest margaryna. Gdy w latach 50. XX wieku narodziła się hipoteza o szkodliwości lipidów (w organizmach żywych pełnią funkcję budulcową lub są wydajnym źródłem energii), producenci przetworzonej żywności szybko zorientowali się, że ich produkt można reklamować i sprzedawać ludziom jako lepszy i zdrowsze niż masło. Slogan sprzedał się świetnie, a margaryna stała się powszechnym dodatkiem do chleba, „lepszym” masłem, pozbawionym złych składników odżywczych (cholesterolu i tłuszczu nasyconego). W ich miejsce dodawano do niej witaminy i tłuszcz nienasycony. Nie przewidziano tylko jednego. Metoda uwodorniania, według której zdrowy tłuszcz roślinny miał zostać przekształcony w tłuszcz o stałej konsystencji, sprawiła, że zawierał on niezdrowe kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans. Dzisiaj wiadomo już, że są one bardziej niebezpieczne niż występujące w maśle nasycone kwasy tłuszczowe, które margaryna miała zastąpić.
Cytat
...lekarze medycyny konwencjonalnej też zaczynają interesować się wpływem diety na choroby.

Cytat
Dr Mark Hyman, autor książki "Koniec z cukrzycą i otyłością" pisze: "Zmarnowano już miliardy dolarów na próby wynalezienia leczących farmaceutykow, podczas gdy rozwiązanie leży tuż pod naszym nosem. To jest choroba wywodząca się ze stylu życia i ze środowiska, zatem lekarstwa jej nie uleczą"
Panie Hyman, nikt nie zmarnował nawet jednego dolara na wynalezienie jakiegokolwiek leku. To jest planowane działanie. Najpierw podtrujemy, później będziemy leczyć, leczyć i leczyć. A za wszystko zapłacą homopacjenci.
« Ostatnia zmiana: 22-09-2013, 12:30 wysłane przez Dusiu70 » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!