Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 09:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Drastycznie spada spożycie pieczywa!  (Przeczytany 11448 razy)
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« : 21-11-2013, 12:34 »

http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/konsumpcja;w;polsce;spada;spozycie;pieczywa,143,0,1196175.html

Cytat
Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada - ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku zjadł ok. 54 kg pieczywa - to o 4 proc. mniej niż w 2010 r. i aż o 43 kg mniej niż 20 lat temu.

Oj Biosłonejczycy, Biosłonejczycy... jak wy tak możecie nie wspierać naszych producentów jakże zdrowej i wspaniałej, poprawiającej nasze zdrowie i samopoczucie pszenicy? biggrin
Zapisane

Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #1 : 21-11-2013, 12:42 »

Teraz jest "moda na niejedzenie glutenu", to może nie tylko Biosłonejczycy są winni, że piekarnie upadają...
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #2 : 21-11-2013, 19:10 »

Teraz jest "moda na niejedzenie glutenu"...
Zamienił stryjek... chleb na makaron. Ale nie taki zwykły, jajeczny. Tylko z semoliny durum. Taaaaaaki zdrowy, bo z diety śródziemnomorskiej. msn-wink
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Strzyga
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 31
MO: nie stosuję
Wiadomości: 40

« Odpowiedz #3 : 21-11-2013, 21:00 »

Dzisiaj z dziadkiem rozmawiałam o chlebie. Pamiętam jak miałam 8 lat, a mam 21. Nie wydaje się aż tak dawno, a można było dostać całkiem sensowne pieczywo pszenne. Już nieważne, że pszenne, ale prawdziwe. Te chleby [bochenki ; p ] były prawdziwsze. Takie, że nie robiły się zielone lub niebieskie po kilku dniach.
Zapisane
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #4 : 21-11-2013, 22:10 »

Czy naprawdę można uważać chleb za "prawdziwszy", skoro nie pleśniał? Nie wydaje mi się. W ogóle nie ma co mówić o "prawdziwym chlebie", bo takiego nie ma już z ponad 50 lat, jak nie dłużej. Prace nad pszenicą (aktualnie wysoko przetworzoną, genetycznie zmodyfikowaną) zaczęły się w 1943 roku przez Międzynarodowy Ośrodek Uszlachetniania Kukurydzy i Pszenicy (International Maize and Wheat Improvement Center CIMMYT) w Meksyku przy aktywnym udziale fundacji Rockefellera. W 1970 roku Norman Borlaug dostał nagrodę nobla (tfu!) za wyhodowanie wysoko przetworzonej pszenicy, która daje dużo większe plony oraz jest bardziej odporna na niekorzystne warunki, no i co najważniejsze, dużo łatwiej się z niej wypieka wszelkie wyroby piekarnicze oraz cukiernicze. Wpływu tej pszenicy na zwierzęta oraz ludzi nikt nie badał! To g*wno teraz mamy praktycznie wszędzie i mało kto się tym przejmuje. Jednak na szczęście są ludzie, którzy jakoś się tym przejęli - bo przecież spożycie chleba spada.
Zapisane

Beza
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559

« Odpowiedz #5 : 21-11-2013, 22:47 »

Mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma.
Zapisane

"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #6 : 22-11-2013, 00:23 »

Fajnie gdyby zaczęła jeszcze drastyczniej spadać.
Zapisane

Tomek12
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 04.11.2012
Skąd: Warszawa, Podlasie
Wiadomości: 37

« Odpowiedz #7 : 22-11-2013, 11:23 »

To jest ewolucja, a nie rewolucja. Wielce prawdopodobne jest jednak, że ludzie zamiast chleba używają innych produktów zawierających gluten (substytuty chleba).
Zapisane
Tomasz_Dangel
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2008
Wiadomości: 1.079

« Odpowiedz #8 : 22-11-2013, 11:27 »

W moim środowisku obserwuję, że coraz więcej ludzi piecze chleb w domu. Ten chleb jest tak smaczny i pachnący, że stanowi większą pokusę niż produkowany przemysłowo.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #9 : 22-11-2013, 11:34 »

Cytat
Wielce prawdopodobne jest jednak, że ludzie zamiast chleba używają innych produktów zawierających gluten (substytuty chleba).
Tak jest. Kiedyś dostawałam pajdę chleba ze smalcem albo z cukrem. Teraz rodzice dają chrupki, frytki, chipsy i inne wynalazki.
Wystarczy iść do szkoły w czasie przerwy i wszystko widać jak na dłoni.
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #10 : 22-11-2013, 11:54 »

W moim środowisku obserwuję, że coraz więcej ludzi piecze chleb w domu. Ten chleb jest tak smaczny i pachnący, że stanowi większą pokusę niż produkowany przemysłowo.
Dopóki jadałam zwykły chleb z piekarni, poziom toksemii rósł systematycznie, ale wolno i nie zauważałam większych zakłóceń i objawów chorobowych. "Na szczęście" zaczęłam piec domowy "świetny chlebek z mąki razowej żytniej lub pszennej na zakwasie", po którym wywaliło mi guzki reumatoidalne na wszystkich palcach u rąk, oraz nagłe tycie. Zaczęłam myśleć i szukać przyczyn i trafiłam na Biosłone. Na szczęście.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Strzyga
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 31
MO: nie stosuję
Wiadomości: 40

« Odpowiedz #11 : 22-11-2013, 16:15 »

Tak, Kamil, ale to przynajmniej nie był dmuchany chleb. Z roku na rok jest coraz gorszy. Nie da się tego jeść, a jeszcze niedawno dało się jeść. Nie mówiąc już o tym sprzed 50 lat. Wtedy mnie nie było.
« Ostatnia zmiana: 08-02-2021, 19:55 wysłane przez Kamil » Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #12 : 27-11-2013, 09:56 »

Artykuł z gazety Metro z dnia 27/11/2013


Powiększ obrazek
Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!