|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #1 : 21-11-2013, 12:42 » |
|
Teraz jest "moda na niejedzenie glutenu", to może nie tylko Biosłonejczycy są winni, że piekarnie upadają...
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Dusiu70
|
|
« Odpowiedz #2 : 21-11-2013, 19:10 » |
|
Teraz jest "moda na niejedzenie glutenu"... Zamienił stryjek... chleb na makaron. Ale nie taki zwykły, jajeczny. Tylko z semoliny durum. Taaaaaaki zdrowy, bo z diety śródziemnomorskiej.
|
|
|
Zapisane
|
(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
|
|
|
Strzyga
Offline
Płeć:
Wiek: 31
MO: nie stosuję
Wiadomości: 40
|
|
« Odpowiedz #3 : 21-11-2013, 21:00 » |
|
Dzisiaj z dziadkiem rozmawiałam o chlebie. Pamiętam jak miałam 8 lat, a mam 21. Nie wydaje się aż tak dawno, a można było dostać całkiem sensowne pieczywo pszenne. Już nieważne, że pszenne, ale prawdziwe. Te chleby [bochenki ; p ] były prawdziwsze. Takie, że nie robiły się zielone lub niebieskie po kilku dniach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #4 : 21-11-2013, 22:10 » |
|
Czy naprawdę można uważać chleb za "prawdziwszy", skoro nie pleśniał? Nie wydaje mi się. W ogóle nie ma co mówić o "prawdziwym chlebie", bo takiego nie ma już z ponad 50 lat, jak nie dłużej. Prace nad pszenicą (aktualnie wysoko przetworzoną, genetycznie zmodyfikowaną) zaczęły się w 1943 roku przez Międzynarodowy Ośrodek Uszlachetniania Kukurydzy i Pszenicy (International Maize and Wheat Improvement Center CIMMYT) w Meksyku przy aktywnym udziale fundacji Rockefellera. W 1970 roku Norman Borlaug dostał nagrodę nobla (tfu!) za wyhodowanie wysoko przetworzonej pszenicy, która daje dużo większe plony oraz jest bardziej odporna na niekorzystne warunki, no i co najważniejsze, dużo łatwiej się z niej wypieka wszelkie wyroby piekarnicze oraz cukiernicze. Wpływu tej pszenicy na zwierzęta oraz ludzi nikt nie badał! To g*wno teraz mamy praktycznie wszędzie i mało kto się tym przejmuje. Jednak na szczęście są ludzie, którzy jakoś się tym przejęli - bo przecież spożycie chleba spada.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Beza
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: przerwa
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 559
|
|
« Odpowiedz #5 : 21-11-2013, 22:47 » |
|
Mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma.
|
|
|
Zapisane
|
"Niewolnicy wszędzie i zawsze niewolnikami będą - daj im skrzydła u ramion, a zamiatać pójdą ulice skrzydłami." C.K.Norwid
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #6 : 22-11-2013, 00:23 » |
|
Fajnie gdyby zaczęła jeszcze drastyczniej spadać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomek12
Offline
Płeć:
MO: 04.11.2012
Skąd: Warszawa, Podlasie
Wiadomości: 37
|
|
« Odpowiedz #7 : 22-11-2013, 11:23 » |
|
To jest ewolucja, a nie rewolucja. Wielce prawdopodobne jest jednak, że ludzie zamiast chleba używają innych produktów zawierających gluten (substytuty chleba).
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #8 : 22-11-2013, 11:27 » |
|
W moim środowisku obserwuję, że coraz więcej ludzi piecze chleb w domu. Ten chleb jest tak smaczny i pachnący, że stanowi większą pokusę niż produkowany przemysłowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #9 : 22-11-2013, 11:34 » |
|
Wielce prawdopodobne jest jednak, że ludzie zamiast chleba używają innych produktów zawierających gluten (substytuty chleba). Tak jest. Kiedyś dostawałam pajdę chleba ze smalcem albo z cukrem. Teraz rodzice dają chrupki, frytki, chipsy i inne wynalazki. Wystarczy iść do szkoły w czasie przerwy i wszystko widać jak na dłoni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #10 : 22-11-2013, 11:54 » |
|
W moim środowisku obserwuję, że coraz więcej ludzi piecze chleb w domu. Ten chleb jest tak smaczny i pachnący, że stanowi większą pokusę niż produkowany przemysłowo.
Dopóki jadałam zwykły chleb z piekarni, poziom toksemii rósł systematycznie, ale wolno i nie zauważałam większych zakłóceń i objawów chorobowych. "Na szczęście" zaczęłam piec domowy "świetny chlebek z mąki razowej żytniej lub pszennej na zakwasie", po którym wywaliło mi guzki reumatoidalne na wszystkich palcach u rąk, oraz nagłe tycie. Zaczęłam myśleć i szukać przyczyn i trafiłam na Biosłone. Na szczęście.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Strzyga
Offline
Płeć:
Wiek: 31
MO: nie stosuję
Wiadomości: 40
|
|
« Odpowiedz #11 : 22-11-2013, 16:15 » |
|
Tak, Kamil, ale to przynajmniej nie był dmuchany chleb. Z roku na rok jest coraz gorszy. Nie da się tego jeść, a jeszcze niedawno dało się jeść. Nie mówiąc już o tym sprzed 50 lat. Wtedy mnie nie było.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-02-2021, 19:55 wysłane przez Kamil »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
Płeć:
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810
|
|
« Odpowiedz #12 : 27-11-2013, 09:56 » |
|
Artykuł z gazety Metro z dnia 27/11/2013 Powiększ obrazek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|