|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #1 : 13-02-2014, 16:27 » |
|
Surówka z fasoli? Przecież to trucizna. Fasolę trzeba najpierw ugotować, żeby zniszczyć fitohemaglutyninę, a wtedy to już nie będzie surówka. http://www.food-info.net/pl/tox/beans.htm
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #2 : 13-02-2014, 16:45 » |
|
Każda surowa fasola jest trująca? Więc dlaczego Biosłonejczycy dają przepisy z fasolą do publikacji jako surówka? Przepisy przerobi się na sałatki. Póki co są w zaświatach.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #3 : 13-02-2014, 16:52 » |
|
Surówka z fasoli? Surówka z fasolą. Wielokrotnie zdarzało mi się zjeść surowe warzywa z ugotowaną fasolą. A co do surowej fasoli, to owszem jadam prosto z tyczek na wiosnę, kiedy jeszcze strąki są zielone i nasiona niewyschnięte.
|
|
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #4 : 13-02-2014, 17:21 » |
|
To takie nudne wciąż tłumaczyć to samo: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=17052.msg124564#msg124564 #9 "Noah i wsp. w 1980 r. opisali 7 przypadków, w których 43 osoby uległy zatruciu wskutek antyżywieniowego działania nieugotowanej bądź niedogotowanej fasoli ‘Red Kidney’ (Phaseolus vulgaris). W 1981 r. media ujawniły 330 takich wydarzeń z udziałem 880 osób. W większości przypadków konsumowana żywność zawierała wysokie stężenie lektyny PHA (Phytohaemagglutinin), której źródłem była surowa suszona fasola (Phaseolus vulgaris). (...) Udowodniono, że lektyny fasoli ‘Kidney’ są bardziej toksyczne od lektyn soi. O ile lektyny soi powodują opóźnienie wzrostu karmionych nimi zwierząt, to lektyny fasoli ‘Kidney’ wpływają na ubytek masy ciała aż do śmierci włącznie." http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2008,%206(61)/02_Wocior.pdf Rzeczywiście zalecacie jedzenie surowej fasoli, czy robicie kabaret?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #5 : 13-02-2014, 17:27 » |
|
Rzeczywiście zalecacie jedzenie surowej fasoli, czy robicie kabaret?
Przecież chodzi o surówkę z warzyw, z fasolą (w domyśle ugotowaną), a nie o surówkę z fasoli i tak jest napisane na portalu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-02-2014, 17:35 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #6 : 13-02-2014, 17:33 » |
|
Tak Machos, ale wcześniej były jeszcze 4 przepisy z fasolą czerwoną (surową) i fasolą białą, również surową.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Tomasz_Dangel
Offline
Płeć:
MO: 2008
Wiadomości: 1.079
|
|
« Odpowiedz #7 : 13-02-2014, 17:40 » |
|
Proponuję podzielić Wasze "surówki" na dwie kategorie: 1/ Dla osób, które chcą być zdrowe (fasola gotowana) 2/ Dla samobójców (fasola surowa) I wszystko się wyjaśni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #8 : 13-02-2014, 18:09 » |
|
Tak Machos, ale wcześniej były jeszcze 4 przepisy z fasolą czerwoną (surową) i fasolą białą, również surową.
Zastałem stan faktyczny na portalu i do niego się odniosłem, czterech innych wcześniej usuniętych przepisów nie zdążyłem przeczytać, a skoro tak, to Tomek zachował się jak prawdziwy profilaktyk prozdrowotny.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-02-2021, 19:49 wysłane przez Kamil »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Tashideley
Offline
Płeć:
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 582
|
|
« Odpowiedz #9 : 13-02-2014, 18:15 » |
|
Może przy okazji warto zrobić listę warzyw, które nie za bardzo nadają się do zjedzenia na surowo? Czasem mając ochotę na surówkę sama się nad tym zastanawiam. Do głowy przychodzi mi np. rodzina dyniowatych - czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #10 : 13-02-2014, 18:28 » |
|
Proponuję podzielić Wasze "surówki" na dwie kategorie: 1/ Dla osób, które chcą być zdrowe (fasola gotowana) 2/ Dla samobójców (fasola surowa) I wszystko się wyjaśni.
Dobra rada. Zalecanie jedzenia surowej fasoli jest nieporozumieniem. Trzeba to poprawić.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Misiek
|
|
« Odpowiedz #11 : 13-02-2014, 19:32 » |
|
A ja się tak dziwiłam, dlaczego nie można gotować zupy fasolowej na wodzie w której była moczona fasola przez całą noc. Tylko trzeba tą wodę usunąć i wlać nową do gotowania zupy. Teraz wiem, że to wszytko z powodu tej cholernej fitohemaglutyniny...
|
|
« Ostatnia zmiana: 13-02-2014, 19:43 wysłane przez Misiek »
|
Zapisane
|
Szukaj wyjaśnienia w przyczynie, organizm sam jest najlepszym lekarzem - Platon
|
|
|
Gosia
Offline
Płeć:
Wiek: 60
MO: 12.02.2011
Skąd: Mazowsze
Wiadomości: 118
|
|
« Odpowiedz #12 : 14-02-2014, 12:35 » |
|
- czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana? Ja robię surówkę z surowej dyni, marchewki i jabłka startych na tarce o grubych oczkach. Surowego bakłażana jeszcze nie próbowałam, ale może coś pokombinuję bo podsmażony mi nie smakuje.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #13 : 14-02-2014, 12:58 » |
|
Robiłam jesienią surówki z dyni, ale wolę dynię gotowaną.
|
|
« Ostatnia zmiana: 14-02-2014, 13:48 wysłane przez Asia61 »
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Gauger
|
|
« Odpowiedz #14 : 16-02-2014, 15:41 » |
|
Może przy okazji warto zrobić listę warzyw, które nie za bardzo nadają się do zjedzenia na surowo? Czasem mając ochotę na surówkę sama się nad tym zastanawiam. Do głowy przychodzi mi np. rodzina dyniowatych - czy ktoś stosuje surową dynię lub bakłażana?
Może kilka informacji ode mnie: - rdzeń, pestki, nasiona takich owoców jak jabłka, gruszki, brzoskwinie: zawierają naturalną substancję amigdalinę która w organizmie rozkłada się na między innymi silnie toksyczny cyjanowodór - "zielone" ziemniaki - kiedy mają kontakt ze zbyt dużą ilością światła wytwarza się w nich solanina. Może wywołać bóle głowy, mdłości, zmęczenie i szeroko pojęte problemy gastryczne - surowa czerwona fasola: zawiera lektyny, zjedzenie nawet czterech czy pięciu surowych jej ziaren może wywołać silną reakcję objawiającą się mdłościami, wymiotami i bólem brzucha - liście rabarbaru: liście te w niebezpiecznie wysokim stężeniu zawierają kwas szczawiowy, który może poważnie uszkodzić nerki, doprowadzając przy tym nawet do śmierci
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kamil
|
|
« Odpowiedz #15 : 16-02-2014, 16:40 » |
|
Gauger, a może zamiast spamować pierdołami z innych stron bez podawania źródła zajęłabyś się czymś bardziej pożytecznym?
Niektórzy ludzie wychodzą z raka przy pomocy amigdaliny. Radzę czytać wiele źródeł i dochodzić do własnych wniosków, zamiast roznosić pierdoły gdzie popadnie. Ten wielce "groźny cyjanowodór" to czysty mit.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-02-2021, 19:49 wysłane przez Kamil »
|
Zapisane
|
|
|
|
|