Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 22:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OJ jako konserwant?  (Przeczytany 7543 razy)
Octownik
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Skąd: Wadowice
Wiadomości: 5

« : 18-09-2014, 19:29 »

Zebrałem owoce dzikiej róży, zdrowe, czyste, bez plam, twarde, czerwone (średnie,mocne odcienie).

-pytanie: czy ma sens konserwowanie (na miesiące) umytych, w surowym stanie owoców dzikiej róży,
w wodzie z octem jabłkowym, samym occie, occie z miodem, a może w mieszance wody, octu i miodu?
- cel: przetrzymanie (do spożycia), zdrowych, w surowym stanie owoców dzikiej róży, na okres zimowy, wiosenny, letni, do następnych zbiorów.


Ocet z nich będzie ciekawym octem + zastosowanie synerii adapto-notropo'gennych ziół,
z uwzględnieniem źródła:  luskiewnik[dot]eu/polygonum_convolvulus.html
Cytat
"Kwercetyna (quercetin), 2(3,4-dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-4H-1-benzopyran-2-on, flawonol, antyoksydant fenolowy, hamujący peroksydację lipidów. Czynnik zmniejszający ryzyko powstawania wrzodów żołądka (gastroprotectivum). In vitro jest inhibitorem degranulacji mastocytów (komórek tucznych, labrocytów), leukocytów zasadochłonnych i obojętnochłonnych. Jest czynnikiem antylergicznym, przeciwzapalnym i immunomodulującym. Hamuje kinazę tyrozynową i syntezę NO (tlenku azotu). Jest inhibitorem reduktazy aldozowej. Należy do czynników zmniejszających powstawanie zmian patologicznych w przebiegu cukrzycy (neuropatie, zaćma, retinopatie, nefropatie. Naturalny składnik przedłużający i wzmacniający działanie witaminy C, wazoprotekcyjny (venoprotekcyjny) i przeciwwysiękowy. Kwercetyna zawarta w preparatach ulega wchłonięciu z jelit do krwi jedynie w 25%. Dobrą przyswajalnością cechuje się natomiast naturalna kwercetyna, w obecności składników balastowych ziół. Hamuje rozwój wirusów.
 Istnieje jeszcze flawonoid o podobnej nazwie - kwercytryna = quercitrin, który jest glikozydem - quercetin-3-O-rhamnosid, czyli ramnozydem kwercetyny. Kwercetyna jest to aglikon w glikozydzie flawonoidowym."

Gdzie zapewne wiadomym faktem jest wysoka zawartość witaminy C w owocu dzikiej róży (przed przymrozkami).
- spornym w sieci tematem jest zawartość witaminy C w occie jabłkowo-różanym (20/80), a wpływ fermentacji octowej na witaminę C. Jeśli można prosić, zapraszam do wypowiedzi w temacie (zarówno w odniesieniu bezpośrednim jak i pośrednim do tematu).
« Ostatnia zmiana: 21-06-2016, 16:53 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Baird
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 15-03-2007
Wiedza:
Wiadomości: 459

« Odpowiedz #1 : 19-09-2014, 07:06 »

Cytat
- cel: przetrzymanie(do spożycia), zdrowych
Co to według Ciebie znaczy, że są zdrowe?
Zapisane

Prawda czyni wolnym
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #2 : 19-09-2014, 11:08 »

OJ jako konserwant jest znany, a wykorzystany jako konserwant dzikiej róży możesz zrobić eksperyment.
Cytat
Ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem, toteż jego przechowywanie nie wymaga warunków chłodniczych. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej, chroniąc przed światłem
Tylko badanie poziomu witaminy C w tym eksperymencie – to tak trochę, jak badanie poziom cukru w cukrze i eksperymenty w filmie Poszukiwany Poszukiwana. Dlatego dziką różę możesz wykorzystać, tak jak Scorupion wykorzystał żurawinę- na nalewkę. Polecam żeniuchę kresową.
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!