Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« : 08-04-2016, 21:49 » |
|
Przypominam forumowiczom, że trwa sezon na czosnek niedźwiedzi!
Zachęcam do uprawy, zbioru lub pójścia na targ i kupienia liści, z których robi się cudowne pesto jako dodatek do wszystkiego, sałatek, oliwy z oliwek o smaku i aromacie czosnku, nalewki i wiele innych. W moim ogródku już się rozrasta, bo chcę, oprócz przetworów, również mieć dostęp do świeżego! Smak liści jest wyborny, a dobroczynne działanie na organizm powoduje, że ogłaszam go Cudowną Przyprawą!
Zachęcam wszystkich do jedzenia!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #1 : 10-04-2016, 10:04 » |
|
Tak! Czosnek niedźwiedzi to rewelacyjne polskie ziółko! Niestety, absolutnie niedoceniane, ze względu na zafascynowanie gawiedzi wszelakim orientalnym gównem.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #2 : 11-04-2016, 07:05 » |
|
A mogłabyś napisać przepis na pesto czy nalewkę. U mnie kolega przynosi do pracy całe torby, ale ja nie umiem tego przetwarzać, zostaje suszenie i dodawanie do sałatek.
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Asia61
Offline
Płeć:
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360
|
|
« Odpowiedz #3 : 11-04-2016, 13:25 » |
|
Ja kupiłam, i leży, bo nie wiem, jak ziółko wykorzystywać. Pewnie można sypać jako przyprawę do sosów i sałatek.
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.
- Awicenna
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #4 : 11-04-2016, 13:40 » |
|
Można go po prostu dodawać do wszystkiego. Nie trzeba niczego szczególnego wymyślać.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #5 : 13-04-2016, 22:41 » |
|
Do wszystkiego co lubi i potrzebuje smaku czosnku, do surówek lub sałat na bazie zielonej sałaty, do zup, do mięs, pasztetów, past z jajek, jako zieleninę do posypania., itd.
Nalewka jest na bazie 40% czystej wódki lub spirytusu. Posiekane czyste liście zalewamy alkoholem do 3/4 wysokości słoika,liście nie ubijamy, słoik zakręcamy i pozostawiamy na ok. 20 dni. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby przemieszać. Następnie miksturę cedzimy i przelewamy do butelki, a pozostałe liście czosnku zużywamy w kuchni do np. nacierania mięsa, czyli do krótkiego marynowania (alkohol nie zmienia smaku mięsa!, mięso kruszeje). Nalewkę pijemy dwa razy dziennie po pół łyżeczki. Ma dobroczynne działanie na cały organizm, zwana jest eliksirem młodości, obniża wysokie ciśnienie, a zbyt niskie reguluje, reguluje też przemianę materii.
Moje pesto jest bardzo proste, bo lubię smaki czyste i wyraziste, więc nigdy nie przesadzam z przyprawami. Liście blenduję lub drobno kroję, mieszam z dobrą oliwą z oliwek, solę do smaku i przekładam do słoika. Pesto może przez długi czas leżeć sobie w lodówce. Dodaję do jajek smażonych, jajecznicy, omletów, surówki z kiszonej kapusty itd.
Liście czosnku niedźwiedziego smakują wybornie, bo są delikatne w smaku i nie pozostawiają przykrego zapachu z ust, jednak podczas gotowania tracą całkowicie swój smak, a więc najlepiej dodawać je do potrawy na talerzu.
Zazdroszczę wszystkim, którzy juz mają czosnek niedźwiedzi w swoich ogródkach... Taki luksus!!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #6 : 14-04-2016, 08:07 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #7 : 14-04-2016, 14:46 » |
|
Nie takie proste, bo rośnie dość długo, a zrywać można z jednej sadzonki niewiele. Nie znasz się.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #8 : 14-04-2016, 16:57 » |
|
Nie znam się na damskiej logice. Obsadź w takim wypadku cały ogródek albo i pół pola, co tu zazdrościć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #9 : 14-04-2016, 18:14 » |
|
Otóż to! Na damskiej logice też się nie znasz, a miało być o czosnku niedźwiedzim...
Dzisiaj dowiedziałam się o kolejnym przepisie z użyciem czosnku niedźwiedziego, nawet kosztowałam! A la wrapy, bez jakiegokolwiek ciasta (placka), zamiast tego drobno poszatkowane i zblendowane liście czosnku (przyprawione wg gustu), na tym serek naturalny i w środku odrobina łososia, całość zwinięta w roladkę. Podobnie jak wrapy ze szpinakiem. Doskonałe!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luciano
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767
|
|
« Odpowiedz #10 : 14-04-2016, 20:01 » |
|
O cudownych właściwościach łososia miałem okazję przekonać się osobiście. To, co szczególnie rzuciło mi się w oczy to jego doskonałe właściwości odchudzające. Mianowicie koleżanka z pracy przeszła na jakąś cud dietę i zaczęła jeść codziennie łososia, no bo fit. Po jakimś czasie jej twarz wyglądała po prostu okropnie. Nigdy wcześniej nie widziałem tak tłustej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-bąblami, które zdawały się żyć własnym życiem, rozwijając kolonię na jej licu. Musiało minąć kilka dni, zanim zdecydowała się wziąć urlop i powierzyć los swojej facjaty najlepszym dermatologom w mieście. I właśnie podczas tych paru dni, zanim poszła na wymuszony urlop, tak skutecznie nas obrzydzała, że nie dając rady jeść ludzie trochę pochudli. Po powrocie do pracy, po tym jak jej twarz przestała przypominać haloweenową maskę, dywagowała głośno nad przyczyną swojego problemu, cytując opinie dermatologów, które oczywiście za cholerę nie były spójne. Postanowiłem zaryzykować i powiedzieć jej, że to najprawdopodobniej wina łososia. O dziwo postanowiła go odstawić i po krótkim czasie jej twarz zaczęła wyglądać "normalnie", czyli jak twarz starej kobiety, choć ma dopiero trzydzieści parę lat. Niechaj będzie to przestrogą dla entuzjastów łososia-frankensteina. No chyba, że ktoś mieszka nad oceanem atlantyckim i rzeczywiście ma dostęp do łososia to raz na jakiś czas, czemu nie?
|
|
|
Zapisane
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #11 : 14-04-2016, 20:29 » |
|
Dlatego właśnie napisałam odrobina łososia! Generalnie również przestrzegam przed hodowlanym łososiem. Dla smaku czy urozmaicenia od czasu do czasu nie zaszkodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #12 : 14-04-2016, 21:31 » |
|
Dlatego właśnie napisałam odrobina łososia! To się rozumie. Muchomora też można jeść po odrobinie i jakoś się przeżyje. Ja czosnkiem niedźwiedzim przegryzam moje ulubione frankfurterki, ale dla zanafców to pewnie profanacja nie do przełknięcia.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Savage7
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 951
|
|
« Odpowiedz #13 : 15-04-2016, 07:29 » |
|
Po jakimś czasie jej twarz wyglądała po prostu okropnie. Nigdy wcześniej nie widziałem tak tłustej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-bąblami
Hmmm... a może organizm się po prostu oczyszczał
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #14 : 15-04-2016, 21:25 » |
|
Dobra, wycofuję z a la wrapa łososia! Zamiast, można włożyć pasek surowej papryki lub marchewki, albo frankfurterkę...
Moja nalewka stoi już 10 dni, a za następne 10 dni zaczynamy pić na zdrowie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #15 : 08-04-2017, 19:38 » |
|
Sezon na czosnek niedźwiedzi rozpoczęty!!! Moja nalewka już zrobiona, zapas na cały rok gotowy. Jestem w trakcie robienia pesto. Bardzo polecam! Przypomnę, że nalewka z czosnku doskonale reguluje ciśnienie, wysokie obniża, a niskie podwyższa. Dowodem jest mój mąż, który odkąd pije nalewkę, odrzucił tabletki na nadciśnienie.
Chętnie dołączyłabym zdjęcia, niestety, nie wychodzi mi to. Poproszę ArtComp, może mi pomoże, a Was zachęcę do robienia przetworów z czosnku niedźwiedziego.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-04-2017, 20:20 wysłane przez Antaress »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kozaczek
Offline
Płeć:
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159
|
|
« Odpowiedz #16 : 09-04-2017, 17:03 » |
|
Dzisiaj na obiad były gołąbki. Mięsko zawijane w czosnek niedźwiedzi. Delikatne, pyszne, polecam. Masełko z czosnkiem niedźwiedzim też polecam Zrobiłam też, 3 słoiki samych nóżek czosnkowych w oliwie z oliwek. Pyszne na chlebek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #17 : 25-03-2020, 22:40 » |
|
Przypominam, że czas zbioru czosnku niedźwiedziego niedługo minie! Jak co roku, nalewka do następnego sezonu i pesto zrobione! W zeszłym roku po raz kolejny posadziłam w ogrodzie sadzonkę i tym razem się udało, pięknie się rozrasta.
Polecam, warto zająć się czymś pożytecznym, aby odbić od tematu"koronawirusa".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #18 : 09-04-2020, 16:13 » |
|
Jak robisz pesto? Długo może stać?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Antaress
Offline
Płeć:
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229
|
|
« Odpowiedz #19 : 12-04-2020, 22:02 » |
|
Moje pesto stoi w lodówce przez cały rok! Od sezonu do sezonu. Mam dwa rodzaje pesto: 1. wykwintne - zużywam go szybciej (do grzanek, makaronu, serów) 2. proste - zawsze w lodówce (smak czysty i wyrazisty, nadaje się do np. zupy czy jajecznicy) ad.1 kilka garści czosnku (ok. 200 g) blenduję, nast. dodaję włoskie orzechy, parmezan, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwę i znowu blenduję, składniki dodaję wg uznania, wg smaku i odpowiedniej konsystencji - zamykam w słoiku i do lodówki ad.2 czosnek blenduję, dodaję tylko sól i oliwę z oliwek, wg smaku - zamykam w słoiku Jeśli ktoś posiada Thermomix, to ten przepis jest dobry: https://www.przepisownia.pl/sosydipypasty-przepisy/pesto-z-czosnku-niedzwiedziego/k5s8s57e-4bb51-347629-cfcd2-mesdy8i1
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|