Niemedyczne forum zdrowia
18-10-2017, 22:27 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Sklep Bios這ne --> wejd
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Czosnek nied德iedzi  (Przeczytany 6021 razy)
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« : 08-04-2016, 22:49 »

Przypominam forumowiczom, 瞠 trwa sezon na czosnek nied德iedzi!

Zach璚am do uprawy, zbioru lub p鎩軼ia na targ i kupienia li軼i, z kt鏎ych robi si cudowne pesto jako dodatek do wszystkiego, sa豉tek, oliwy z oliwek o smaku i aromacie czosnku, nalewki i wiele innych.
W moim ogr鏚ku ju si rozrasta, bo chc, opr鏂z przetwor闚, r闚nie mie dost瘼 do 鈍ie瞠go!
Smak li軼i jest wyborny, a dobroczynne dzia豉nie na organizm powoduje, 瞠 og豉szam go Cudown Przypraw!

Zach璚am wszystkich do jedzenia!

Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.432

WWW
« Odpowiedz #1 : 10-04-2016, 11:04 »

Tak! Czosnek nied德iedzi to rewelacyjne polskie zi馧ko! Niestety, absolutnie niedoceniane, ze wzgl璠u na zafascynowanie gawiedzi wszelakim orientalnym g闚nem.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Udana
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 52
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Sk康: Wroc豉w
Wiadomo軼i: 1.107

« Odpowiedz #2 : 11-04-2016, 08:05 »

A mog豉by napisa przepis na pesto czy nalewk. U mnie kolega przynosi do pracy ca貫 torby, ale ja nie umiem tego przetwarza, zostaje suszenie i dodawanie do sa豉tek.
Zapisane

Nawet najdalsza podr騜 zaczyna si od pierwszego kroku...
Asia61
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
Wiek: 56
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Sk康: 堯dzkie
Wiadomo軼i: 2.289

« Odpowiedz #3 : 11-04-2016, 14:25 »

Ja kupi豉m, i le篡, bo nie wiem, jak zi馧ko wykorzystywa. Pewnie mo積a sypa jako przypraw do sos闚 i sa豉tek.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny cz這wieka s ze sob 軼i郵e powi您ane.

- Awicenna
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.432

WWW
« Odpowiedz #4 : 11-04-2016, 14:40 »

Mo積a go po prostu dodawa do wszystkiego. Nie trzeba niczego szczeg鏊nego wymy郵a.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #5 : 13-04-2016, 23:41 »

Do wszystkiego co lubi i potrzebuje smaku czosnku, do sur闚ek lub sa豉t na bazie zielonej sa豉ty, do zup, do mi瘰, pasztet闚, past z jajek, jako zielenin do posypania., itd.

Nalewka jest na bazie 40% czystej w鏚ki lub spirytusu. Posiekane czyste li軼ie zalewamy alkoholem do 3/4 wysoko軼i s這ika,li軼ie nie ubijamy, s這ik zakr璚amy i pozostawiamy na ok. 20 dni. Od czasu do czasu potrz御amy s這ikiem, aby przemiesza. Nast瘼nie mikstur cedzimy i przelewamy do butelki, a pozosta貫 li軼ie czosnku zu篡wamy w kuchni do np. nacierania mi瘰a, czyli do kr鏒kiego marynowania (alkohol nie zmienia smaku mi瘰a!, mi瘰o kruszeje). Nalewk pijemy dwa razy dziennie po p馧 造瞠czki. Ma dobroczynne dzia豉nie na ca造 organizm, zwana jest eliksirem m這do軼i, obni瘸 wysokie ci郾ienie, a zbyt niskie reguluje, reguluje te przemian materii.

Moje pesto jest bardzo proste, bo lubi smaki czyste i wyraziste, wi璚 nigdy nie przesadzam z przyprawami. Li軼ie blenduj lub drobno kroj, mieszam z dobr oliw z oliwek, sol do smaku i przek豉dam do s這ika. Pesto mo瞠 przez d逝gi czas le瞠 sobie w lod闚ce. Dodaj do jajek sma穎nych, jajecznicy, omlet闚, sur闚ki z kiszonej kapusty itd.

Li軼ie czosnku nied德iedziego smakuj wybornie, bo s delikatne w smaku i nie pozostawiaj przykrego zapachu z ust, jednak podczas gotowania trac ca趾owicie sw鎩 smak, a wi璚 najlepiej dodawa je do potrawy na talerzu.

Zazdroszcz wszystkim, kt鏎zy juz maj czosnek nied德iedzi w swoich ogr鏚kach... Taki luksus!!!
Zapisane
Scorupion
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 8-07-2009 do 31-12-2016
Wiedza:
Wiadomo軼i: 4.497

« Odpowiedz #6 : 14-04-2016, 09:07 »

Za trzy dychy kup sobie tu: http://allegro.pl/czosnek-niedzwiedzi-cebulki-sadzonki-200-sztuk-i6114503726.html, obsad p馧 ogr鏚ka i przesta zazdro軼i.
Zapisane

I nic mnie nie obchodzi, bo p造n na popsutej 這dzi.
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #7 : 14-04-2016, 15:46 »

Nie takie proste, bo ro郾ie do嗆 d逝go, a zrywa mo積a z jednej sadzonki niewiele. Nie znasz si.
Zapisane
Scorupion
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 8-07-2009 do 31-12-2016
Wiedza:
Wiadomo軼i: 4.497

« Odpowiedz #8 : 14-04-2016, 17:57 »

Nie znam si na damskiej logice. Obsad w takim wypadku ca造 ogr鏚ek albo i p馧 pola, co tu zazdro軼i.
Zapisane

I nic mnie nie obchodzi, bo p造n na popsutej 這dzi.
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #9 : 14-04-2016, 19:14 »

Ot騜 to! Na damskiej logice te si nie znasz, a mia這 by o czosnku nied德iedzim...

Dzisiaj dowiedzia豉m si o kolejnym przepisie z u篡ciem czosnku nied德iedziego, nawet kosztowa豉m! A la wrapy, bez jakiegokolwiek ciasta (placka), zamiast tego drobno poszatkowane i zblendowane li軼ie czosnku (przyprawione wg gustu), na tym serek naturalny i w 鈔odku odrobina 這sosia, ca這嗆 zwini皻a w roladk. Podobnie jak wrapy ze szpinakiem.
Doskona貫!
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 28
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomo軼i: 586

« Odpowiedz #10 : 14-04-2016, 21:01 »

O cudownych w豉軼iwo軼iach 這sosia mia貫m okazj przekona si osobi軼ie. To, co szczeg鏊nie rzuci這 mi si w oczy to jego doskona貫 w豉軼iwo軼i odchudzaj帷e. Mianowicie kole瘸nka z pracy przesz豉 na jak捷 cud diet i zacz窸a je嗆 codziennie 這sosia, no bo fit. Po jakim czasie jej twarz wygl康a豉 po prostu okropnie. Nigdy wcze郾iej nie widzia貫m tak t逝stej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-b帳lami, kt鏎e zdawa造 si 篡 w豉snym 篡ciem, rozwijaj帷 koloni na jej licu. Musia這 min望 kilka dni, zanim zdecydowa豉 si wzi望 urlop i powierzy los swojej facjaty najlepszym dermatologom w mie軼ie. I w豉郾ie podczas tych paru dni, zanim posz豉 na wymuszony urlop, tak skutecznie nas obrzydza豉, 瞠 nie daj帷 rady je嗆 ludzie troch pochudli. Po powrocie do pracy, po tym jak jej twarz przesta豉 przypomina haloweenow mask, dywagowa豉 g這郾o nad przyczyn swojego problemu, cytuj帷 opinie dermatolog闚, kt鏎e oczywi軼ie za choler nie by造 sp鎩ne. Postanowi貫m zaryzykowa i powiedzie jej, 瞠 to najprawdopodobniej wina 這sosia. O dziwo postanowi豉 go odstawi i po kr鏒kim czasie jej twarz zacz窸a wygl康a "normalnie", czyli jak twarz starej kobiety, cho ma dopiero trzydzie軼i par lat. Niechaj b璠zie to przestrog dla entuzjast闚 這sosia-frankensteina. No chyba, 瞠 kto mieszka nad oceanem atlantyckim i rzeczywi軼ie ma dost瘼 do 這sosia to raz na jaki czas, czemu nie?

Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #11 : 14-04-2016, 21:29 »

Dlatego w豉郾ie napisa豉m odrobina 這sosia! Generalnie r闚nie przestrzegam przed hodowlanym 這sosiem. Dla smaku czy urozmaicenia od czasu do czasu nie zaszkodzi.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.432

WWW
« Odpowiedz #12 : 14-04-2016, 22:31 »

Cytat
Dlatego w豉郾ie napisa豉m odrobina 這sosia!
To si rozumie. Muchomora te mo積a je嗆 po odrobinie i jako si prze篡je. Ja czosnkiem nied德iedzim przegryzam moje ulubione frankfurterki, ale dla zanafc闚 to pewnie profanacja nie do prze趾ni璚ia.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Savage7
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
Wiek: 42
MO: 01.01.2007
Wiedza:
Sk康: Granica ma這polski i 郵御ka
Wiadomo軼i: 929

« Odpowiedz #13 : 15-04-2016, 08:29 »

Po jakim czasie jej twarz wygl康a豉 po prostu okropnie. Nigdy wcze郾iej nie widzia貫m tak t逝stej twarzy, pokrytej wieloma pryszczo-b帳lami


Hmmm... a mo瞠 organizm si po prostu oczyszcza msn-wink
Zapisane

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie dzia豉. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko dzia豉, a nikt nie wie dlaczego.
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #14 : 15-04-2016, 22:25 »

Dobra, wycofuj z a la wrapa 這sosia! Zamiast, mo積a w這篡 pasek surowej papryki lub marchewki, albo frankfurterk...

Moja nalewka stoi ju 10 dni, a za nast瘼ne 10 dni zaczynamy pi na zdrowie!
Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 06.2013, ca豉 rodzinka i wnusia
Sk康: Skocz闚
Wiadomo軼i: 168

« Odpowiedz #15 : 08-04-2017, 20:38 »

Sezon na  czosnek nied德iedzi rozpocz皻y!!!
Moja nalewka ju zrobiona, zapas na ca造 rok gotowy. Jestem w trakcie robienia pesto. Bardzo polecam!
Przypomn, 瞠 nalewka z czosnku doskonale reguluje ci郾ienie, wysokie obni瘸, a niskie podwy窺za. Dowodem jest m鎩 m捫, kt鏎y odk康 pije nalewk, odrzuci tabletki na nadci郾ienie.

Ch皻nie do陰czy豉bym zdj璚ia, niestety, nie wychodzi mi to. Poprosz ArtComp, mo瞠 mi pomo瞠, a Was zach璚 do robienia przetwor闚 z czosnku nied德iedziego.
« Ostatnia zmiana: 08-04-2017, 21:20 wys豉ne przez Antaress » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Sk康: Szczecin
Wiadomo軼i: 2.136

« Odpowiedz #16 : 09-04-2017, 18:03 »

Dzisiaj na obiad by造 go陰bki. Mi瘰ko zawijane w czosnek nied德iedzi. Delikatne, pyszne, polecam.
Mase趾o z czosnkiem nied德iedzim te polecam
Zrobi豉m te, 3 s這iki samych n騜ek czosnkowych w oliwie z oliwek. Pyszne na chlebek.
Zapisane
Strony: [1]   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!